Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2010-15

RK-11-2010-15.doc  RK-11-2010-15pr1.doc  RK-11-2010-15pr2.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-11-2010-15
NázevPrůběžná informace o pokračování implementace reformy účetnictví v podmínkách kraje a řešení účtování na podrozvahových účtech
Zpracoval E. Janoušková, A. Krištofová, E. Šuláková
Předkládá E. Janoušková, A. Krištofová
Počet příloh
Popis problémuDne 12. 1. 2010 obdržela rada kraje první informaci o nastartování procesů, souvisejících s reformou účetnictví státu v podmínkách kraje Vysočina. Nyní jsou radě předkládány pro informaci a pro rozhodnutí další záležitosti z této oblasti:

Pracovní tým, jmenovaný ředitelem krajského úřadu k realizaci reformy na úrovni kraje, se pravidelně schází a řeší zejména záležitosti metodiky účetnictví pro krajský úřad, zřizované příspěvkové organizace i obce, dále zajištění povinností vyplývajících z nové legislativy zejména v oblasti vlastního účetnictví a evidence majetku, sběru dat od obcí a zřizovaných příspěvkových organizací, oběhu účetních dokladů a dalších specifických záležitostí. Příloha č. 2 tohoto materiálu shrnuje všechny aktivity, které souvisejí s metodickým servisem pro obce kraje Vysočina v této oblasti.

Všechny tyto změny vyvolaly také organizačně-personální opatření na ekonomickém odboru. Potvrzuje se bohužel i to, že reforma nebyla ze strany ústředních orgánů státní správy dostatečně připravena. A to ani organizačně, metodicky, ani časově, a zaměstnancům ekonomického odboru krajského úřadu tak chybí zejména v oblasti účetní metodiky a poradenství potřebná podpora. Vznikají tak rizika, k jejichž eliminaci bude vedení krajského úřadu hledat účinná opatření.

Jak již bylo uvedeno, dnem 1. 1. 2010 vstoupily v platnost nové předpisy, které upravují pravidla účetní reformy státu. Byl novelizován zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví a byla vydána nová vyhláška č. 410/2009 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví (dále jen vyhláška). Byly také vydány některé České účetní standardy (dále jen ČÚS), které jsou vždy závazné pro vybrané účetní jednotky (obce, kraje, regionální rady soudržnosti a zřizované příspěvkové organizace).

Na základě ČÚS č. 701 Účty a zásady účtování na účtech je kraj Vysočina povinen účtovat také na podrozvahových účtech. Na podrozvahových účtech se účtuje o takových skutečnostech, které jsou předmětem účetnictví, avšak nejsou splněny všechny podmínky pro provedení účetního zápisu na rozvahových účtech v hlavní knize, a to jak v průběhu účetního období, tak ke konci rozvahového dne.
Na podrozvahových účtech se účtuje v účtových skupinách 90 až 99 v souladu s ustanoveními § 47 až 55 vyhlášky. U skupiny podrozvahových účtů lze stanovit významnost účtování informací a vyčlenit, které informace nejsou významné, a nebude se o nich účtovat. Informace se z hlediska § 19 Zákona o účetnictví považuje za významnou, jestliže by její neuvedení nebo chybné uvedení v účetní závěrce mohlo ovlivnit úsudek nebo rozhodnutí osoby, která tuto informaci využívá.
Vyhláška ukládá sledování právních pohledávek a závazků z titulu uzavřených smluv na podrozvahových účtech, které se potenciálně stávají příjmem nebo výdajem kraje. Údaje o budoucích příjmech a výdajích jsou obsaženy v nástrojích rozpočtového hospodaření. Informace o rozpočtu schváleném i upraveném jsou součástí účetní závěrky. Vzhledem k tomu, že tyto informace jsou pro uživatele informací přehlednější a použitelnější v mnohem větším detailu a přesnosti, doporučujeme nevést výše uvedené podmíněné pohledávky a závazky na podrozvahových účtech.
Návrh řešení Navrhuje se, aby rada kraje vzala na vědomí průběžnou informaci o stavu implementace reformy účetnictví státu na krajském úřadě kraje Vysočina.
Pro řešení účtování kraje Vysočina na podrozvahových účtech se s ohledem na výše popsané skutečnosti navrhuje Radě kraje schválit pravidla účtování, uvedená v materiálu RK-11-2010-15, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
způsob účtování kraje Vysočina na podrozvahových účtech podle materiálu RK-11-2010-15, př. 1;
bere na vědomí
průběžnou informaci o stavu implementace reformy účetnictví státu na krajském úřadě kraje Vysočina ke dni 31. 3. 2010.
Odpovědnost odbor ekonomický
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz