Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2010-09

RK-11-2010-09.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-11-2010-09
NázevZměna názvu akce, uzavření smluv zakládajících právo provést stavbu - k. ú. a obec Jihlava
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší přípravu stavbu komunikace a parkoviště v areálu bývalých Kasáren Otakara Jaroše , jejímž investorem bude kraj Vysočina mimo jiné i na pozemcích cizích vlastníků.
Kraj Vysočina získal od České republiky - Ministerstva obrany pozemky a budovy v areálu bývalých Kasáren Otakara Jaroše. Část těchto pozemků byla úplatně převedena do vlastnictví Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky a část do vlastnictví ČR - příslušnosti hospodaření České správy sociálního zabezpečení. V rámci kupní smlouvy s VZP se kraj zavázal vybudovat propojovací komunikaci mezi ulicí Na Skalce a ulicí Bratří Čapků. V rozpočtu kraje Vysočina pro rok 2010 je na kapitole Nemovitý majetek položka Činnost regionální správy. Tato položka je rozepsána do jednotlivých akcí v příloze M9 rozpočtu. Příloha M9 obsahuje m.j. i akci s názvem: Dostavba krajského úřadu kraje Vysočina - propojovací komunikace, stavební úpravy ul. Bří. Čapků . Tento název akce vycházel jednak z historie vývoje koordinace investiční činnosti všech zainteresovaných subjektů v areálu, jednak z požadavku Krajské hygienické stanice na řešení stavebních úprav ulice Bří. Čapků v případě jejího dalšího zatížení dopravou s ohledem na hladinu hlukové zátěže z provozu na této komunikaci. Výstavba sídla VZP probíhá s předpokládaným dokončením na přelomu roku 2010 a 2011. Kraj Vysočina tedy musí závazek vůči VZP na vybudování propojovací komunikaci mezi ulicí Na Skalce a ulicí Bratří Čapků řešit neprodleně. OM projednal s KHS možnost řešení komunikace v areálu s tím, že nebude propojena na ulici Bří. Čapků. Tím se nemusí v této fázi řešit stavební úpravy této komunikace (výměna stávající žulové dlažby za asfalt). Definitivní řešení stavebních úprav této komunikace bude řešeno v rámci připravovaného záměru výstavby objektu s názvem Centrum popularizace vědy Vysočina. V rámci projektové přípravy tohoto záměru se řeší i ulice Bří. Čapků. Současně s výstavbou komunikace zajišťující dopravní přístup do prostoru bývalých kasáren bude ve spolupráci a za finanční účasti VZP vybudována navazující část parkoviště pro potřeby VZP (na účet VZP) a pro potřeby Krajského úřadu kraje Vysočina (na účet kraje). Jedná se o vzájemně propojené a navazující stavební práce, které je vhodné realizovat jedním dodavatelem. Toto řešení umožní i výrazné zlepšení možností parkování zaměstnanců a klientů krajského úřadu. Zároveň OM koordinuje tento záměr s dalším záměrem kraje - výše zmiňovaným Centrem popularizace vědy Vysočina. Parkoviště bude součástí definitivního řešení celého prostoru bývalých kasáren. Komunikace bude sloužit i pro CPVV a i venkovní parkoviště bude součástí definitivního řešení dopravy v klidu v tomto území.
V současné době OM připravuje podklady pro územní a stavební řízení na uvedenou komunikaci a parkoviště. Touto stavbou budou dotčeny nejen pozemky ve vlastnictví kraje, ale též pozemky dalších vlastníků, to ČR - České správy sociálního zabezpečení - pozemek par. č. 3942/13, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR - pozemky par. č. 3942/11 a par. č. 3942/1 a statutárního města Jihlava - pozemky par. č. 5964/3 a par. č. 5970, vše v k.ú. a obci Jihlava.
Aby kraj Vysočina jako investor stavby mohl požádat o vydání územního a stavebního povolení, musí předložit jako jeden z podkladů smlouvy zakládající právo provést stavbu i na pozemcích cizích vlastníků ve smyslu ustanovení §§ 86 a 110 zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje změnit název akce uvedené v příloze M9 rozpočtu z Dostavba krajského úřadu kraje Vysočina - propojovací komunikace, stavební úpravy ul. Bří. Čapků na Komunikace a parkoviště v areálu bývalých Kasáren Otakara Jaroše . Tento název lépe odpovídá skutečnému rozsahu plánované stavby.
Odbor majetkový dále doporučuje radě kraje rozhodnout zahájit s vlastníky pozemků jednání o uzavření smluv zakládajících kraji Vysočina právo provést stavbu (popř. smlouvy o výpůjčce) Komunikace a parkoviště v areálu bývalých Kasáren Otakara Jaroše a dále rozhodnout tyto smlouvy uzavřít.
S Českou správou sociálního zabezpečení již byla tato smlouva konzultována a ČSSZ požaduje, aby do smlouvy bylo zakotveno ustanovení, že po vydání kolaudačního souhlasu na tuto stavbu uzavře smlouvu o zřízení a provozování předmětné komunikace na dotčené části pozemku, pokud nebude dohodnuto jiné majetkoprávní vypořádání zastavěného pozemku. Dále ČSSZ požaduje, aby smlouva obsahovala ustanovení, že kraj umožní ČSSZ trvale a bez omezení využívat předmětnou komunikaci za účelem přístupu a příjezdu k pozemkům par. č. 3942/5, par. č. 3942/10, par. č. 3942/13 a par. č. 3943 a všem stavbám, jež se na těchto pozemcích nacházejí nebo v budoucnu budou nacházet. OM uvedené podmínky považuje za reálné a doporučuje jejich zakotvení do smlouvy.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout o změně názvu stavby, zahájit jednání s vlastníky dotčených pozemků o uzavření smlouvy zakládající právo provést stavbu (popř. smlouvu o výpůjčce) Komunikace a parkoviště v areálu bývalých Kasáren Otakara Jaroše a dále rozhodnout uzavřít s vlastníky pozemků tyto smlouvy.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá námitek ke změně názvu akce v příloze M9 rozpočtu.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* změnit název akce uvedené v příloze M9 rozpočtu z Dostavba krajského úřadu kraje Vysočina - propojovací komunikace, stavební úpravy ul. Bří. Čapků na Komunikace a parkoviště v areálu bývalých Kasáren Otakara Jaroše ;
* zahájit jednání o uzavření smlouvy zakládající právo provést stavbu (popř. smlouvu o výpůjčce) Komunikace a parkoviště v areálu bývalých Kasáren Ot. Jaroše s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky na části pozemků par. č. 3942/11, par. č. 3942/1 v k.ú. a obci Jihlava a se Statutárním městem Jihlava na části pozemků par. č. 5964/3, par. č. 5970 v k. ú. a obci Jihlava;
* uzavřít smlouvu zakládající právo provést stavbu (popř. smlouvu o výpůjčce), které umožní kraji Vysočina jako investorovi provést stavbu Komunikace a parkoviště v areálu bývalých Kasáren Ot. Jaroše :
- s Českou republikou - Českou správou sociálního zabezpečení na část pozemku par.č. 3942/13 za podmínek, že se smluvní strany zavazují bez zbytečného odkladu po vydání kolaudačního souhlasu na stavbu pozemní komunikace uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene umístění a provozování předmětné pozemní komunikace na dotčené části pozemku par.č. 3942/13, nedohodnou-li se smluvní strany na jiném řešení majetkoprávních vztahů k pozemku a investor stavby se zavazuje, že umožní ČR - České správě sociálního zabezpečení trvale a bez omezení využívat předmětnou komunikaci za účelem přístupu a příjezdu k pozemkům par. č. 3942/5, par. č. 3942/10, par.č. 3942/13 a par. č. 3943 a všem stavbám, jež se na těchto pozemcích nacházejí nebo v budoucnu budou nacházet;
- se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky na část pozemků par. č. 3942/11 a par. č. 3942/1 v k.ú. a obci Jihlava;
- se statutárním městem Jihlava na část pozemků par. č. 5964/3 a par. č. 5970 v k. ú. a obci Jihlava.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín květen 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz