Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2010-37

RK-09-2010-37.doc  RK-09-2010-37pr1.doc  RK-09-2010-37pr2.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-09-2010-37
NázevNávrh dotace na projekt Představení ATM nevidícím a zrakově postiženým lidem
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuAxmanova technika modelování je speciální řemeslná technika modelování, která umožňuje i nevidícím vytvářet výrobky z hlíny, které odpovídají předloze. Od roku 2000 působí Mezinárodní výukové centrum Axmanovi techniky modelování pro zdravotně postižené, které tuto techniku koncepčně rozvíjí. Tato technika i její využití jsou stručně popsány v materiálu RK-09-2010-37, př. 1. Kraj Vysočina v minulosti s občanským sdružením Slepíši - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené spolupracoval na několika projektech na úseku sociálních věcí a kultury. Jedním z nich byl projekt Hele hlína, který byl zaměřen na rozšíření uvedené metody pro zájemce s mentálním nebo kombinovaným postižením v šesti pobytových zařízeních zřizovaných krajem. V tomto projektu byli vyškoleni pracovníci z těchto zařízení tak, aby byli schopni v uvedené technice modelování vyučovat a vést uživatele. Zároveň zaučením v této technice procházeli uživatelé z pobytových zařízení a v průběhu dvouletého kurzu si tuto techniku osvojili. Uvedeným způsobem došlo k rozšíření uvedené techniky pro novou cílovou skupinu.
Na území kraje Vysočina není příležitost k osvojení této metody příliš využita skupinou zrakově postižených, pro které byla metoda vytvořena. Důvodem je skutečnost, že lidé z této cílové skupiny neměli možnost se s touto technikou seznámit v prostředí, kde se obvykle scházejí. Občanské sdružení Slepíši - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené připravilo roční projekt, ve kterém seznámí zájemce se zrakovým postižením na území kraje s Axmanovou technikou modelování a s jejím využitím. Projekt je popsán v materiálu RK-09-2010-37, př. 1. Lokality, ve kterých bude projekt realizován, projednali autoři projektu s organizacemi nevidících a zrakově postižených. Náklady dvou až třídenní prezentaci pro jednotlivé lokality (podle počtu zájemců o praktické předvedení může být prezentace prodloužena) se v průměru pohybují okolo 9 000 Kč a zahrnují účast tří lektorů, přípravu, dopravu, materiálové zabezpečení a následné vyhodnocení zájmu a využitelnosti techniky pro účastníky prezentace.
Návrh řešení Navrhujeme poskytnout občanskému sdružení Slepíši - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené dotaci ve výši 183 000 Kč na realizaci projektu Představení ATM nevidícím a zrakově postiženým lidem . V rámci projektu dostanou nevidící a zrakově postižení z celého území kraje v průběhu jednoho roku od uzavření smlouvy příležitost seznámit se s uvedenou technikou a s jejím praktickým prováděním v blízkosti svého bydliště. O poskytnutí této dotace navrhujeme uzavřít smlouvu podle materiálu RK-09-2010-37, př. 2.
StanoviskaStanoviska předložena na jednání RK.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout dotaci občanskému sdružení Slepíši - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené , IČ: 64327892 ve výši 183 000 Kč na realizaci projektu Představení ATM nevidícím a zrakově postiženým lidem v kraji Vysočina dle materiálu RK-09-2010-37, př. 2;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 183 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 183 000 Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 31. 3. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz