Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2010-51

RK-08-2010-51.doc  RK-08-2010-51pr1.doc  RK-08-2010-51pr2.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-08-2010-51
NázevNávrh rozpočtového opatření v souvislosti s realizací projektu Mezinárodní aktivace turistických trhů v České republice a Rakousku pro regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko - NEWMARKETS, realizovaného Vysočina Tourism, příspěvkovou organizací
Zpracoval Z. Kasalová, T. Čihák
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh rozpočtového opatření v souvislosti s realizací česko-rakouského projektu Mezinárodní aktivace turistických trhů v České republice a Rakousku pro regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko - NEWMARKETS (dále jen NEWMARKETS ), realizovaného Vysočina Tourism, příspěvkovou organizací. Projekt byl předložen a podpořen z Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko-Česká republika 2007-2013 (dále jen OP AT-CZ ). Vysočina Tourism, příspěvková organizace je jedním z partnerů projektu a doposud nerealizovala žádnou z plánovaných aktivit. Aby mohly být v rámci tohoto projektu ze strany příspěvkové organizace Vysočina Tourism, příspěvková organizace uskutečněny alespoň některé z plánovaných aktivit, žádá organizace prostřednictvím Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) svého zřizovatele o půjčku na realizaci projektu.
Projekt NEWMARKETS byl podpořen částkou ve výši 1 850 200 EUR. Vedoucím partnerem je společnost Niederösterreich Werbung, GmbH, partnery projektu jsou: Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava, zájmové sdružení právnických osob a Vysočina Tourism, příspěvková organizace.
Část rozpočtu připadající na Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci činí 80 000 EUR (2 000 000 Kč), přičemž 85 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z Evropského fondu regionálního rozvoje (dále jen ERDF ) prostřednictvím OP AT-CZ, 5 % činí příspěvek ze státního rozpočtu a 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu musí být kofinancováno ze strany partnera (200 000 Kč). V rámci operačního programu je používanou měnovou jednotkou EUR, k přepočtu byl použit kurz 25,00 CZK/EUR. Vzhledem k pohyblivému kurzu bude částka přepočítávána vždy k datu dne předložení žádosti o platbu.
Zapojení Vysočina Tourism, příspěvkové organizace do realizace projektu projednala dne 2. 9. 2008 na svém zasedání Rada kraje Vysočina a usnesením č. 1230/27/2008/RK vzala na vědomí obsah projektu a v rámci výkonu zřizovatelské funkce dle § 59 odst. 1, písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), v platném znění schválila uzavření Dohody o spolupráci mezi vedoucím partnerem a projektovými partnery v rámci Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko-Česká republika 2007-2013.
Obsahové znění projektu a uzavření dohody o spolupráci mezi jednotlivými partnery vzalo na vědomí také Zastupitelstvo kraje Vysočina dne 16. 9. 2008 usnesením č. 0377/05/2008/ZK.
Přesto, že o poskytnutí podpory na tento projekt bylo rozhodnuto již v prosinci 2008, tak žádná z aktivit připadající na Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci nebyla dosud realizována. Nerealizace aktivit ze strany jednoho z partnerů ohrožuje projekt jako celek. Vysočina Tourism, příspěvková organizace by ráda započala v letošním roce s realizací aktivit uvedených v materiálu RK-08-2010-51, př. 1 (redukce plánovaných aktivit i rozpočtu) a rozvíjela tak spolupráci mezi partnerskými regiony Vysočina a Dolní Rakousko v oblasti cestovního ruchu. Tento přístup byl ze strany ředitele Vysočina Tourism, příspěvkové organizace deklarován na setkání s rakouskými partnery v Dobersbergu (18. 1. 2010) a naposledy v St. Pöltenu (9. 2. 2010). Při předkládání projektu v roce 2008 byla ze strany Vysočina Tourism, příspěvkové organizace prohlášena skutečnost, že organizace má finanční prostředky na pokrytí vlastního podílu rozpočtu projektu (10%), tj. 8 000 EUR (200 000 Kč). I v souvislosti s nižším příspěvkem na provoz organizace pro rok 2010 je pro organizaci naplnění tohoto závazku nereálné. Navíc pro realizaci projektu je třeba mít finanční prostředky na předfinancování celkových nákladů projektu.
Návrh řešení ORR navrhuje Radě kraje Vysočina (dále jen rada kraje ) doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout o vyčlenění finančních prostředků ve výši 1 362 250 Kč z rozpočtu kraje na předfinancování projektu NEWMARKETS realizovaného Vysočina Tourism, příspěvkovou organizací. ORR navrhuje schválit pro finanční zajištění projektu rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Regionální rozvoj, § 2143 - Cestovní ruch, položky 5651 - Neinvestiční půjčené prostředky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku
1 362 250 Kč s určením pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci na financování projektu s názvem: NEWMARKETS při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1 362 250 Kč za účelem poskytnutí půjčky pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci.
ORR dále navrhuje Radě kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout uzavřít Smlouvu o půjčce dle materiálu RK-08-2010-51, př. 2 pro příspěvkovou organizaci Vysočina Tourism, příspěvková organizace, z důvodu předfinancování a realizace projektu Mezinárodní aktivace turistických trhů v České republice a Rakousku pro regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko - NEWMARKETS .
Rozhodování o uzavírání půjček je v souladu s § 36 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o krajích ), vyhrazeno zastupitelstvu kraje.
StanoviskaOdbor ekonomický k předloženému návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 25 274 000 Kč.
Odbor regionálního rozvoje: Vysočina Tourism, příspěvková organizace (dále jen VT ) v současné době realizuje nebo podala tyto projekty:
- Zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje Vysočina (ROP 2.2, r. 2008 - 2010)
Problémy při realizaci: není reálné stihnout aktivity projektu v řádném harmonogramu realizace projektu, proto bude podána žádost o prodloužení realizace projektu. Na projekt byla poskytnuta půjčka od zřizovatele ve výši 10 800 000 Kč, která by měla být vrácena do 31. 12. 2010 (kromě uznatelných nákladů i veškeré neuznatelné náklady a spolufinancování projektu). V rozpočtu organizace pro r. 2010 s tímto není počítáno, bude nutné předložit ZK k projednání dodatek smlouvy o půjčce řešící prodloužení termínu půjčky do r. 2011,
- Marketing turistické nabídky kraje Vysočina (ROP 2.2, r. 2009 - 2011) - K tomuto projektu byla poskytnuta půjčka od zřizovatele ve výši 10 000 000 Kč, povinnost vrátit půjčku VT je do 31. 12. 2012,
- Vybudování sítě hipotras (ROP 2.1, r. 2010 - 2011) - projekt zatím neprošel kontrolou formálních náležitostí a přijatelnosti, byla poskytnuta půjčka od zřizovatele ve výši 2 800 000 Kč, povinnost vrátit půjčku VT je do 30. 6. 2012,
- Mezinárodní aktivace turistických trhů v České republice a Rakousku pro regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko - NEWMARKETS (OP AT-CZ, r. 2008 - 2011)
Problémy při realizaci: projekt zatím ze strany VT není realizován, i když jeho realizace začala mezi partnery již v roce 2008, nebylo zažádáno o fin. prostředky formou půjčky od zřizovatele na předfinancování projektu a spolufinancování projektu, proto je předkládán tento materiál.
ORR souhlasí s navrženým usnesením, neboť odstoupení od projektu by mohlo znamenat poškození dobrého jména VT a kraje Vysočina mezi partnery v rámci přeshraniční spolupráce. Dále ORR konstatuje, že je nezbytně nutné, aby Vysočina Tourism, příspěvková organizace bezodkladně vyřešila všechny nedostatky při realizaci uvedených projektů, neboť se vystavuje neplněním povinností v rámci realizace projektů nemalým finančním ztrátám.
Odbor sekretariátu hejtmana
Projekt NEWMARKETS byl vyvolán zejména potřebou zajistit Dolnorakouské zemské výstavě 2009 propagaci na české straně, na kterou v projektu REILA (Regionální impuls zemská výstava) nebyl vyčleněn dostatečný fin. objem. Z tohoto důvodu kontaktoval vedoucí partner Niederösterreich Werbung organizaci Vysočina Tourism (VT) s návrhem na společný projekt. Protože domluva s bývalým vedením VT nebyla jednoduchá, obrátil se vedoucí projektu také na Centrálu cestovního ruchu - Jižní Morava. S výstupy aktivit Niederösterreich Werbung se mohli občané ČR setkat v roce 2009 na bilboardech, telefonních budkách, zastávkách a prostředcích MHD, v novinách a časopisech (jak ve formě inzerátů, tak placených článků), soutěžích a reklamách v rádiu, televizi atd. (aktivity v řádu stovek tisíc EUR).
OSH vnímá neúčast VT v projektu NEWMARKETS v druhé polovině roku 2008 a celém roce 2009 jako promarněnou šanci informovat zejména rakouské návštěvníky DRZV09 o dalších atraktivitách kraje Vysočina a nalákat je na další návštěvy našeho kraje (příp. návštěvníkům návštěvu zjednodušit, resp. zpříjemnit). Rovněž nebyla využita možnost nalézt takové aktivity VT, jejichž financování by z běžného rozpočtu příspěvkové organizace nebylo možné (z 90 % by bylo možné je uhradit zmíněnými prostředky EU - jen pro připomenutí, projekt NEWMARKETS byl podpořen částkou ve výši 1 850 200 EUR, část rozpočtu připadající na Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci činil 80 000 EUR).
OSH proto velmi vítá a podporuje aktivitu současného ředitele VT využít zbývající možnosti projektu NEWMARKETS a realizovat aktivity, ke kterým se VT v projektu zavázala. Tato aktivita podpoří komunikaci se subjekty partnerského regionu Dolní Rakousko, podpoří rovněž aktivity společného Pracovního programu, skupiny 6 turistický ruch a dává možnost vzniknout možným dalším společným projektům.
V případě potřeby nabízíme v této věci VT pomoc zejména prostřednictvím zodpovědných pracovníků OVV.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o projektu Mezinárodní aktivace turistických trhů v České republice a Rakousku pro regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko - NEWMARKETS ;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Regionální rozvoj, § 2143 - Cestovní ruch, položky 5651 - Neinvestiční půjčené prostředky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 1 362 250 Kč s určením pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci na financování projektu s názvem: Mezinárodní aktivace turistických trhů v České republice a Rakousku pro regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko - NEWMARKETS při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1 362 250 Kč;
* rozhodnout uzavřít Smlouvu o půjčce na předfinancování projektu Mezinárodní aktivace turistických trhů v České republice a Rakousku pro regiony Vysočina, Jižní Morava a Dolní Rakousko - NEWMARKETS dle materiálu RK-08-2010-51, př. 2;
Odpovědnost ORR, OE
Termín 31. 3. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz