Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2010-45

RK-08-2010-45.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-08-2010-45
NázevProjekt Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů - dočasné navýšení počtu zaměstnanců kraje po dobu realizace projektu
Zpracoval V. Švarcová, J. Bína
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina podal dne 10. 7. 2009 do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekt Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů . Tento projekt pod reg. č. CZ.1.07/1.2.00/14.0126 byl doporučen k podpoře ve výši 19 945 501,40 Kč.
Podstata projektu:
Cílem projektu je posílit systémové vazby při zabezpečování primární prevence sociálně patologických jevů ve školách a školských zařízeních na území kraje Vysočina a na sousedících územích. V rámci projektu bude ustaveno Krajské centrum primární prevence (dále KCPP) s úkolem plnit metodické a koordinační funkce vůči aktérům, kteří se na zabezpečení primární prevence podílejí na území všech pěti okresů v kraji. KCPP bude složeno z krajského metodika - koordinátora prevence a pěti okresních metodiků prevence v pedagogicko-psychologických poradnách. Pro naplnění cílů projektu bude zajištěno vzdělání týmu KCPP vedoucí k odbornému rozvoji pracovníků. Při každém okresním pracovišti metodika prevence (odborného garanta prevence) bude ustaven multidisciplinární tým složený ze zástupců státních i nestátních subjektů působících v oblasti primární prevence. Bude tak nastaven systém komunitní spolupráce a koordinace poskytování primární prevence na území každého okresu. Formou dodávky budou realizovány certifikované programy primární prevence pro žáky škol a školských zařízení. Tyto programy budou problematiku soc. pat. jevů řešit komplexně, systematicky a v rámci dlouhodobé spolupráce se žáky. Důležitou součástí projektu bude realizace vzdělávacích aktivit pro pracovníky škol a školských zařízení. Budou inovovány, vytvořeny a zavedeny metodiky do praxe škol a školských zařízení. V rámci nadregionální spolupráce vznikne pracovní skupina tvořená z odborných pracovníků krajů Vysočina, Jihomoravského, Jihočeského a Pardubického zaměřená zejména na sdílení a předávání zkušeností a definování oblastí spolupráce.
Cílem projektu je tedy vytvořit trvale udržitelnou strukturu pro zabezpečení primární prevence sociálně patologických jevů na území kraje Vysočina. V rámci této struktury bude vytvořen systém komunikace o potřebách a zabezpečení primární prevence sociálně patologických jevů, systém sdílení informací a zkušeností na všech úrovních poskytování této prevence. V rámci uvedené struktury bude v projektu rozvinuto vzdělávání navazující na současnou kvalifikaci pracovníků v primární prevenci a bude zabezpečováno přímé poskytování primární prevence ve školách.Vzdělávání bude podporovat také rozvoj práce s rodiči žáků. Celý systém bude zaváděn na základě analýzy a bude ověřován z hlediska funkčnosti a efektivity.
Účelem projektu je mimo jiné zajistit poskytování programů specifické primární prevence sociálně patologických jevů v rámci školní docházky. Kromě toho bude z projektu financován také systém metodické podpory primární prevence sociálně patologických jevů, kterou zabezpečují přímo zaměstnanci škol a školských zařízení a evaluace systému primární prevence.
Kraj bude z financí projektu proplácet náklady na certifikované programy primární prevence sociálně patologických jevů, které ve školách zabezpečují externí dodavatelé, jejichž odborná způsobilost je zaručena aplikací standardů stanovených Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy. Vybraní dodavatelé, s nimiž bude uzavřena smlouva, budou za své dodávky předkládat kraji faktury a kraj bude dodané služby na základě faktur hradit. Projekt umožní i postupné zavádění těchto programů v okresech Havlíčkův Brod a Pelhřimov, ve kterých dosud školy nabídku této pomoci neměly.
* Poskytovatelé programů primární prevence sociálně patologických jevů, s nimiž kraj uzavře smlouvu a budou zajišťovat své programy pro realizaci projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, musí být vybráni na základě veřejné zakázky.
Odbor sociálních věcí připravil nyní zadávací dokumentaci pro vyhlášení veřejné zakázky na dodávku certifikovaných programů specifické primární prevence sociálně patologických jevů ve školách v období od uzavření smlouvy v dubnu 2010 do 31. 1. 2013.

Personální zabezpečení individuálního projektu:
Složení projektového týmu dle schváleného projektu po snížení rozpočtu:
Funkce Úvazek
Projektový manažer 1,0
Odborný manažer projektu
Finanční manažer projektu 1,0
Pozice odborného a finančního manažera bude kumulována a zajištěna jedním plným pracovním úvazkem s pracovní náplní obsahující činnosti jak odborného, tak i finančního manažera.
Odborný garant okresu - tyto pozice nejsou předmětem navýšení počtu zaměstnanců kraje.

Popis pozic:

Projektový manager je odpovědný za věcně a odborně správnou realizaci projektu. Koordinuje průběh projektu. Vyhodnocuje způsob naplňování aktivit a monitorovacích ukazatelů. Kontroluje plnění harmonogramu projektu. Zpracovává monitorovací zprávy o realizaci projektu po věcné stránce. Kontroluje činnost jednotlivých členů týmu. Společně s odborným managerem reprezentuje projekt vůči vedení kraje. Je odpovědný za realizaci konferencí, seminářů, workshopů a kurzů. Zabezpečuje uzavírání smluv poskytovateli certifikovaných služeb prevence i s lektory a kontrolu plnění nasmlouvaných dodávek. Podporuje odborného manažera při vytváření efektivní sítě primární prevence na území kraje. Zajišťuje komunikaci a spolupráci se subjekty v oblasti primární prevence ve všech územích dopadu předkládaného projektu. Vzhledem k rozsahu plánovaných aktivit projektu, množství zadávaných zakázek a potřebě řídit pracovní tým rozptýlený v pěti okresech kraje je potřebné vykonávat tuto funkci na plný úvazek.

Odborný manager je koncepčním pracovníkem.
-zajišťuje efektivní síť primární prevence na území kraje a její udržitelný rozvoj i po skončení individuálního projektu
-odpovídá za metodickou podporu pro odborné garanty a tvorbu metodik
-zavádí systém pravidelných analýz sítě aktérů primární prevence a analýz potřeb škol
-zpracovává koncepční a metodické materiály
-odpovídá také za obsahovou stránku vzdělávacích akcí a za obsah podkladů k publicitě projektu
-účastní se jednání s dodavateli certifikovaných programů primární prevence a provádí kontrolní návštěvy průběhu programů
-spolupracuje na přípravě webových stránek, odborně garantuje jejich obsah je kontaktní osobou pro případné dotazy veřejnosti
-provádí činnosti vedoucí k nadregionálnímu dosahu projektu a zejména v oblasti výměny zkušeností, předávání metodik a odborných zkušeností v rámci všech území dopadu projektu
-spolupracuje s projektovým managerem a ostatními členy realizačního týmu

Finanční manažer zabezpečuje finanční řízení projektu, odpovídá za zavádění výdajů do účetnictví kraje, zabezpečuje finanční kontrolu. Podílí se také na zpracování zpráv o realizaci projektu. Zároveň zabezpečuje organizační záležitosti při realizaci aktivit projektu a vyplácí cestovní náhrady účastníkům vzdělávacích akcí.
Finanční manager je zodpovědný projektovému managerovi.

Odborný garant okresu:
Jedná Náplň činnosti odborného garanta primární prevence v okrese vychází z vydané vyhlášky 72/2005 Sb pro školská poradenská zařízení:
- zajišťuje prevenci sociálně patologických jevů, realizaci preventivních opatření a koordinaci školních metodiků prevence
- poskytuje metodickou podporu škole
- poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo vzniku problémů v osobnostním a sociálním vývoji, jejich zákonným zástupcům a pedagogickým pracovníkům
- poskytuje individuální psychologickou a speciálně pedagogickou diagnostiku žáků základních škol a žáků středních škol s osobnostními nebo sociálně-vztahovými problémy
- zajišťuje metodické vedení práce výchovných poradců a školních metodiků prevence ve školách
- zajišťuje poskytování odborných konzultací pedagogickým pracovníkům v oblasti péče o děti předškolního věku, žáky základních škol a žáky středních škol
- koordinuje a zajišťuje podporu činnosti okresního multidisciplinárního týmu ve svém okrese

Komentář:
Financování osobních výdajů na tyto pozice bude částečně kryto z prostředků ESF. Uvedené složení týmu bylo s vyššími úvazky schváleno 14. 7. 2009 s tím, že všechny úvazky kromě finančního manažera projektu byly ve výši 1,0. Následně byly výše úvazků sníženy, protože výběrová komise doporučila krácení rozpočtu projektu na polovinu. Pozice odborných garantů primární prevence pro jednotlivé okresy budou obsazovány lidmi, kteří budou odborně připraveni pro přímou práci se žáky a pedagogy ve školách a budou se podílet na práci pedagogicko psychologických poraden.

Všechna funkční místa pro individuální projekt budou obsazena po projednání s odborovou organizací na dobu určitou - dobu realizace individuálního projektu, tj. do 28. 2. 2013.
Současný počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do Krajského úřadu kraje Vysočina rada kraje stanovila na svém zasedání dne 8. 12. 2009 usnesením č. č. 1751/37/2009/RK k 15. 12. 2009 na 421 zaměstnanců.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje stanovit počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 10. 3. 2010 na 423 zaměstnanců.
StanoviskaOddělení řízení lidských zdrojů souhlasí s návrhem usnesení. Osobní výdaje na nově schválená pracovní místa, které nelze hradit z prostředků ESF, lze částečně (tj. v úvazku 0,35) hradit z kapitoly rozpočtu Krajský úřad bez potřeby navýšení objemu osobních výdajů schváleného rozpočtu na rok 2010.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 10. 3. 2010 na 423 zaměstnanců.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 30. 4. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz