Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2010-19

RK-08-2010-19.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-08-2010-19
NázevNabytí pozemku v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice do vlastnictví kraje Vysočina
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší bezúplatný převod pozemku v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice do vlastnictví kraje Vysočina.
Rada kraje usnesením 0105/04/2005/RK ze dne 18. 1. 2005 schválila zahájení jednání s ČR - Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o bezúplatném převodu stavby budovy bez čp. na pozemku st. par. č. 52 a pozemku st. par. č. 52 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 183 m2 v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice do vlastnictví kraje Vysočina. Jedná se o majetek, který ke své činnosti dlouhodobě užívá a užívala PO kraje Dům dětí a mládeže Jihlava, ale který byl v katastru nemovitostí vlastnicky evidován na ČR - Úřad pro zastupování státu. V roce 2009 došlo mezi krajem a Úřadem ke shodě ve způsobu zápisu vlastnického práva k budově bez čp./ev. č. na pozemku st. par. č. 52 v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice pro kraj Vysočina. Způsob převodu je popsán v materiálu RK-15-2009-19 a byl schválen usnesením 0606/15/2009/RK. Koncem roku 2009 pak katastrální úřad na základě notářského zápisu zapsal do katastru nemovitostí jako vlastníka budovy kraj Vysočinu. Vyřešením vlastnictví k budově byla splněna základní podmínka Úřadu pro realizaci převodu pozemku do vlastnictví vlastníka budovy postavené na tomto pozemku. V současné době pozemek st. par. č. 52 užívá Dům dětí a mládeže Jihlava na základě smlouvy o výpůjčce nemovitosti č. 26/09, která byla uzavřena na dobu určitou do 31. 12. 2016. O uzavření smlouvy rozhodla rada kraje usnesením 1693/37/2008/RK. Koncem ledna 2010 OM obdržel od Úřadu návrh smlouvy o bezúplatném převodu nemovitostí č. 64/10 na bezúplatný převod pozemku st. par. č. 52 v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice. Převod je podmiňován závazkem spočívajícím v omezení převodu pozemku po dobu 20 let na jinou osobu, dále, že bude pozemek využíván pro účely práce s dětmi a mládeží, nebude využíván ke komerčním účelům, nebude pronajímán třetí osobě atp. V případě, že by kraj porušil kteroukoliv z povinností byl by sankcionován formou pokuty ve výši ceny, kterou nemovitost měla ke dni uzavření smlouvy o bezúplatném převodu dle tehdy platného cenového předpisu, a kterou by bylo možné uložit opakovaně. Proti tomuto ujednání se OM ohradil a požádal o jeho vypuštění ze smlouvy, nebo v případě, že by na tomto ujednání Úřad trval, aby smlouvu doplnil, o klauzuli, že sankční podmínky se nebudou vztahovat na eventuelní převod pozemku do vlastnictví města Jihlavy. V návaznosti na vyjádření OM Úřad navrhl tři možnosti řešení, a to:
- dobu nepřevoditelnosti pozemku sníží ve smlouvě na dobu 5 let,
- pozemek bude převeden úplatně
- k převodu nedojde a pozemek bude nadále užíván PO kraje DDM Jihlava na základě smlouvy o výpůjčce
Možnost doplnění smluvního ujednání, že sankce se nebudou vztahovat na případný převod pozemku do vlastnictví města Jihlavy Úřad odmítl akceptovat. Pouze bylo ústně naznačeno, že sankce by se na tento případ nevztahovaly.
Návrh řešení Odbor majetkový, vzhledem k výše uvedenému a v době kdy odborem školství mládeže a sportu je zastupitelstvu kraje předkládán k projednání materiál na zrušení krajem zřízených příspěvkových organizací vykonávající školskou službu domu dětí a mládeže ke dni
31. 12. 2011, u kterých nedojde k dohodě s příslušnými městy o převzetí činnosti nejpozději k 30. 6. 2011, což se týká i Domu dětí a mládeže Jihlava je názoru, že nejvýhodnějším řešením je:
* odmítnout uzavření smlouvy o bezúplatném převodu tak, jak je předkládána a oprávněnost užívání pozemku st. par. č. 52 v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice ponechat na uzavřené smlouvě o výpůjčce nemovitosti č. 26/09, jejíž platnost končí dnem 31. 12. 2016.
Tímto řešením by kraj, v případě, že dojde k převzetí činnosti DDM Jihlava městem Jihlava, vyloučil uplatnění jakýchkoliv sankcí, protože uzavřená smlouva o výpůjčce nemovitostí č. 26/09 žádné ujednání o sankcích neobsahuje. Vlastní uzavření smlouvy o bezúplatném převodu by bylo ponecháno na novém zřizovateli zařízení tj. městu Jihlava.
Dalším řešením je:
* uzavření smlouvy o bezúplatném převodu nemovitosti se zkrácenou lhůtou omezujících závazků po dobu 5 let.
Vzhledem k tomu, že Úřad odmítá do smlouvy vložit písemné ujednání, že se omezující závazky nebudou vztahovat pro případný převod na město Jihlava, nelze vyloučit v případě převodu jejich uplatnění.
Na zvážení zůstává možnost:
* úplatného převodu pozemku st. par. č. 52 z vlastnictví ČR - Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových do vlastnictví kraje Vysočina za kupní cenu ve výši zjištěné znaleckým posudkem (úřední) popřípadě ve výši ceny obvyklé.
V tomto případě by kraj mohl s pozemkem libovolně nakládat.
Návrh usnesení předpokládá doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout o vztahu k pozemku dle jedné shora uvedených variant.
StanoviskaStanovisko OŠMS:
Dle usnesení č. 0142/04/2010/RK Rada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje schválit záměr zrušit dnem 31. 12. 2011 krajem zřízené příspěvkové organizace vykonávající vzdělávací činnost základní umělecké školy nebo školskou službu domu dětí a mládeže, u kterých nedojde k dohodě s příslušnými městy o převzetí činnosti nejpozději k 30. 6. 2011. Materiál Systémové řešení zřizovatelských kompetencí v oblasti uměleckého a zájmového vzdělávání - úprava vztahu kraje ke zbývajícím ZUŠ a DDM bude předložen na jednání na jednání ZK č. 2 dne 23. 3. 2010.
Pokud bude usnesení přijato ve znění doporučeném radou kraje, je velmi pravděpodobné, že dojde nejpozději do konce roku 2011 k převodu DDM na město Jihlava (nebo ke zrušení organizace dnem 31. 12. 2010). S velkou pravděpodobností tedy nebude možné možno sankční ustanovení dodržet.
Dle Zásad ZK č. 08/09 k datu převzetí vzdělávacích činností základní umělecké školy nebo školské služby střediska volného času od kraje obcí daruje kraj obci movitý i nemovitý majetek ve správě nebo v majetku této příspěvkové organizace kraje. Je na městě, zda si turistickou základnu za stávajících podmínek, tedy s pozemky v majetku státu, převezme, či nikoli. V případě nepřevzetí základny městem bychom navrhovali prodej majetku kraje. Pokud město základnu převezme, může s ní naložit zcela dle svého uvážení, tedy ji např. také prodat.
V případě Bystřice n. Pernštejnem jsme řešili podobný problém, dohodli jsme se tak, že majetek od úřadu získáme a po té jej dlouhodobě pronajmeme městu tak, aby byl zajištěn účel použití. Po skončení sankční doby, pozemek městu darujeme.

Stanovisko DDM Mgr.Miroslav Němec - ředitel:
článek III. je zcela nepřijatelný. Tento bod by ohrozil plánovaný převod DDM pod město, které požaduje převod majetků bez závazků.
Doporučuji následující :
1) jednat s Úřadem pro zastupování státu pro omezení nakládání s majetkem pouze na 1 rok / telefonicky je předjednáno/.
2) Požádat ministerstvo financí u udělení vyjímky
3) Požádat ÚPZS o ocenění pozemku a realizovat jeho koupi.
O stanovisko k možným variantám byl požádán i magistrát města Jihlava a jeho stanovisko bude předložena na jednání rady kraje.

Vyjádření ÚZSVM k převodu:
K Vaší žádosti ze dne 5. 2. 2010 o úpravu článku III. návrhu smlouvy o bezúplatném převodu pozemku st. par. č. 52 v k. ú. Koňkovice , konkrétně zkrácení lhůty zachování využití předmětné nemovitosti ve veřejném zájmu z 20-ti let na 1 rok, Vám sdělujeme následující.
Vzhledem k charakteru a rozsahu převáděného majetku, jakož i k povaze a zaměření konkrétního sledovaného veřejného zájmu, tj. práce s dětmi a mládeží, navrhujeme upravit, respektive zkrátit v návrhu předmětné smlouvy o bezúplatném převodu lhůtu pro dodržení omezujících závazků na období 5 let, a to s odvoláním na materiál Sjednocení podmínek bezúplatných převodů na kraje a obce schválený ministerstvem financí dne 19. 6. 2007.
Pokud Váš nový zřizovatel nepřevezme majetek se zavazujícími podmínkami sledovanými po dobu 5-ti let, nabízíme Vám úplatný převod předmětné nemovitosti.
V neposlední řadě by přicházela v úvahu varianta setrvat v současné době ve výpůjčce s DDM Jihlava a bezúplatný převod nemovitosti s omezujícími podmínkami po dobu 5 let uskutečnit až po změně zřizovatele.
Vaše konečné stanovisko v dané věci očekáváme do 15. 3. 2010. Zdvořile Vás žádáme o projednání navrhovaných variant se současným zřizovatelem DDM Jihlava, resp. s budoucím zřizovatelem
Ing. Milan Málek, ředitel Odloučeného pracoviště Havlíčkův Brod
Návrh usnesenívarianta a)
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout:
odmítnout uzavřít smlouvu o bezúplatném převodu pozemku st. par. č. 52 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 183 m2 v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice s ohledem na nepřijatelné podmínky spočívající v omezení nakládání s těmito nemovitostmi a oprávněnost užívání těchto nemovitostí příspěvkovou organizací kraje Dům dětí a mládeže Jihlava ponechat na uzavřené smlouvě o výpůjčce nemovitosti č. 26/09, jejíž platnost končí dnem 31. 12. 2016.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín březen 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz