Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2010-28

RK-07-2010-28.doc  RK-07-2010-28pr1.pdf
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-07-2010-28
NázevVeřejné fórum kraje Vysočina
Zpracoval M. Vencovská
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o přípravu a realizaci veřejného fóra kraje Vysočina, které se bude konat dne 18. 3. 2010 na krajském úřadě. Konání fóra je podmínkou pro plnění kritérií v Databázi místních Agend 21 v ČR.

Místní Agenda 21 je programem rozvoje obce, regionu, kraje, který zavádí principy udržitelného rozvoje do praxe. Je to proces směřující k zajištění dobré a udržitelné kvality života a životního prostředí v určitém území. Místní Agenda 21 (dále také jen MA21 ) zohledňuje konkrétní místní problémy a hledá pro ně řešení ve spolupráci se všemi složkami místního společenství, takže odráží také jejich potřeby a zohledňuje dopady rozhodnutí na všechny oblasti života v delším časovém horizontu.
Kraj Vysočina realizuje Projekt Zdravý kraj Vysočina a místní Agendu 21 již od roku 2004. Jeho cílem je systémové zlepšení kvality života a zdraví obyvatel v regionu, zavedení a sledování udržitelného rozvoje, zlepšení ekonomické situace kraje, posílení image kraje, posílení pocitu sounáležitosti obyvatel s krajem Vysočina a zavedení standardů EU a OSN.

Kvalita jednotlivých místních Agend 21 je sledována v Databázi MA21, která představuje oficiální evidenci realizátorů MA21 v ČR a je využívána jako základní zdroj informací o rozsahu a kvalitě MA21 pro resorty, kraje, mezinárodní instituce atp. Municipalitám poskytuje databáze jednoduchý nástroj pro prezentaci jejich aktivit v rámci MA21 dle oficiálně stanovených podmínek. Data v Databázi podléhají veřejné kontrole a ve vyšších úrovních (C a výše) jsou navíc průběžně odborně prověřována pracovní skupinou pro MA21 při Radě vlády pro udržitelná rozvoj (dále jen RVUR ).

Uspořádání veřejného fóra kraje Vysočina je splněn ukazatel kategorie C č. 10.1. - (Pravidelné veřejné fórum UR/MA21 k celkovému rozvoji kraje) Kritérií MA 21 RVUR, podle kterých kraj Vysočina při realizaci MA21 postupuje.

Fórum je připravováno ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst a regionů ČR. Bude použita metoda 10 P, tj. hledání 10 největších problémů v kraji Vysočina. Problémy budou hledány účastníky fóra dle tématických oblastí (např. životní prostředí, zdravotnictví, prevence, doprava, cestovní ruch, podnikání aj.). U pracovních stolů budou řešeny jednotlivé oblasti a vybrány 2 největší problémy v dané oblasti. Na závěr proběhne hlasování pomocí hlasovacích lístků. Téma oblastí jsou vybírána v souladu s Programem kraje Vysočina.
U každého pracovního stolu bude zástupce odboru, do jehož gestce daná problematika spadá. Součástí metodiky je i následná ověřovací anketa.
Relevantní obsazení účastníků u jednotlivých stolů bude zajištěno prostřednictvím osobních dopisů, tak aby bylo dosaženo dle záběru témat a dopadu v kraji.
Na přípravě i realizace fóra se podílejí pracovní skupina Zdravého kraje Vysočina, meziodborový mikrotým pro Zdravý kraj a pracovní skupina pro NNO.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje Radě kraje Vysočina vzít na vědomí konání veřejného fóra kraje Vysočina dne 18. 3. 2010.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
konání Fóra Zdravého kraje Vysočina dne 18. 3. 2010.
Odpovědnost ORR
Termín 18. 3. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz