Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2010-14

RK-07-2010-14.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-07-2010-14
NázevVyřazení části silnice III/3537 v k. ú. Chroustov u Bohdalova z krajské silniční sítě
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší budoucí vyřazení části krajské silnice v k.ú. Chroustov u Bohdalova z krajské silniční sítě.
Na OM se obrátila Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Žďár nad Sázavou se žádostí o zajištění vyřazení části silnice III/3537 v rozsahu cca 350 m v k.ú. Chroustov u Bohdalova z krajské silniční sítě. Dle sdělení má komunikace charakter místní komunikace a nevede po ní žádná autobusová linka. Na této části komunikace KSUSV neprovádí letní ani zimní údržbu. Po stavební stránce je dle sdělení ve slušném stavebním stavu. Jedná se o úsek silnice, který končí na okraji lesních pozemků, nespojuje žádné nemovitosti a nemá charakter silnice III. třídy. Silnicí je zastavěn pozemek par. č. 579 - ost. plocha, silnice o výměře 18 467 m2 v k.ú. Chroustov u Bohdalova.
Kraj získal silnici III/3537 a pozemek par. č. 579 na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001. Zřizovací listinou byla dána do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje zahájit jednání s obcí Bohdalov, jejíž místní část je Chroustov, o možném převodu části silnice III/3537 v rozsahu cca 350 m a části pozemku par. č. 579 z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Bohdalov. Předpokladem pro vyřazení silnice ze silniční sítě je dle ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění, uzavření smlouvy o budoucí darovací smlouvě mezi současným a budoucím vlastníkem, ve které se budoucí vlastník zaváže převzít komunikaci do svého vlastnictví. Až po uzavření této smlouvy je možné požádat silniční správní úřad o vydání rozhodnutí, kterým by silnice byla vyřazena ze silniční sítě a následně byla uzavřena darovací smlouva s budoucím vlastníkem. Předpokladem realizace je tedy ochota obce Bohdalov uzavřít budoucí darovací smlouvu. Až v případě kladného stanoviska obce Bohdalov by bylo přistoupeno k vyhotovení geometrického plánu, kterým by se část silnice včetně pozemku oddělila.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout zahájit jednání s obcí Bohdalov o možném převodu části silnice II/3537 v rozsahu cca 350 m včetně zastavěného pozemku do vlastnictví obce Bohdalov.
StanoviskaODSH souhlasí s navrženým usnesením, podle kterého má být zahájeno jednání s obcí Bohdalov o převodu části silnice III/3537 do vlastnictví obce Bohdalov.
Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Žďár nad Sázavou iniciovala vyřazení části silnice III/3537 z krajské silniční sítě.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zahájit jednání s obcí Bohdalov o možném převodu části silnice II/3537 v rozsahu cca 350 m včetně části zastavěného pozemku par. č. 579 v k. ú. Chroustov u Bohdalova, obec Bohdalov do vlastnictví obce Bohdalov.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 3. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz