Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2010-28

RK-06-2010-28.doc  RK-06-2010-28pr1.doc  RK-06-2010-28pr2.doc  RK-06-2010-28pr3.doc  RK-06-2010-28pr4.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-06-2010-28
NázevStabilizace zdravotnického personálu
Zpracoval L. Hradecká
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuLidské zdroje patří k základnímu vstupu celého systému poskytování zdravotní péče. Celorepublikově nemocnice řeší problém nedostatku zaměstnanců - jak lékařů, tak nelékařských zdravotnických pracovníků. Je proto nezbytně nutné věnovat této oblasti patřičnou pozornost i v našem kraji. Po hlubší analýze situace v nemocnicích, která je uvedena v materiálu RK-06-2010-28, př. 1, je zřejmé, že v nemocnicích postupně přibývá problémů s personálním obsazením některých profesí.
Na tuto situaci již bylo poukázáno i ve Zdravotním plánu kraje Vysočina. Zde byly v rámci priority 1 - Lidské zdroje zdravotního systému (cílem této priority je vytvářet vhodné podmínky k udržení kvalifikovaných lékařů a dalšího zdravotnického personálu možnost profesního a prohlubujícího - dalšího vzdělávání a zlepšit věkové složení lékařů) v rámci Opatření 1.1 Stabilizace lidských zdrojů definována mimo jiných aktivita uplatňovat finanční i nefinanční motivaci .
Návrh řešení Vzhledem k zabezpečení stabilizace lidských zdrojů, a to jak lékařského, tak nelékařského personálu, ve zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem Vysočina navrhuje odbor zdravotnictví schválit tyto materiály:
- RK-06-2010-28, př. 2 - Pravidla rady kraje o zajištění odborných praxí a stáží ve zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem Vysočina. Bezplatné praxe by měly být vykonávány studenty, popř. zaměstnanci s trvalým bydlištěm v kraji Vysočina, pro školu se sídlem v kraji Vysočina a pro školu, jejíž student má trvalé bydliště v kraji Vysočina.
- RK-06-2010-28, př. 3 - Vzor Smlouvy o poskytnutí stipendia a uzavření budoucí pracovní smlouvy která umožní studentovi získání stipendia, a to ve výši různé pro lékařská a nelékařská povolání, za podmínky, že nastoupí u poskytovatele stipendia po ukončení studia do pracovního poměru. Studentovi lékařské fakulty může být poskytnuto stipendium ve výši 5 000 Kč měsíčně, studentovi nelékařského povolání 2 000 Kč měsíčně. Jednalo by se o stipendia poskytovaná studentům podle oborové potřeby v jednotlivých zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem Vysočina.
- RK-06-2010-28, př. 4 - Vzor Smlouvy o poskytnutí náborového příspěvku zaměstnanci umožňuje budoucímu zaměstnanci získat náborový příspěvek, který je různý pro lékařské a nelékařské profese, za podmínky, že uzavře se zdravotnickým zařízením pracovní poměr a setrvá v něm alespoň po dobu pěti let. Lékaři může být poskytnut náborový příspěvek 100 000 Kč, nelékaři pak 30 000 Kč.
Zdravotnické zařízení zřizované krajem Vysočina může, za účelem zajištění dostatečných lidských zdrojů potřebných pro zajištění zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem Vysočina, nabídnout zájemcům stipendia nebo náborový příspěvek. Poskytovatelem stipendia nebo náborového příspěvku bude zdravotnické zařízení zřizované krajem Vysočina. Zdravotnické zařízení může požádat kraj Vysočina o poskytnutí příspěvku na úhradu nákladů spojených s vyplácením stipendií a náborových příspěvků. O konkrétní žádosti bude následně rozhodovat příslušný orgán kraje.
Smlouvy (materiály RK-06-2010-28, př. 3, RK-06-2010-28, př. 4) budou sloužit pro zdravotnická zařízení kraje Vysočina jako smlouvy vzorové.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínek.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* navrhovaný způsob zabezpečení lidských zdrojů potřebných pro zajištění zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem Vysočina a to prostřednictvím stáží, stipendií a náborových příspěvků;
* Vzor Smlouvy o poskytnutí stipendia a uzavření budoucí pracovní smlouvy dle materiálu RK-06-2010-28, př. 3, Vzor Smlouvy o poskytnutí náborového příspěvku zaměstnanci dle materiálu RK-06-2010-28, př. 4;
schvaluje
Pravidla rady kraje Vysočina o zajištění odborných praxí a stáží ve zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem Vysočina dle materiálu RK-06-2010-28, př. 1.
Odpovědnost OZ, ředitelé zdravotnických zařízení
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz