Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2010-22

RK-05-2010-22.doc  RK-05-2010-22pr1.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-05-2010-22
NázevZapojení kraje do mezinárodního projektu na podporu rozvoje podnikatelských dovedností ve středních školách
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší zapojení kraje do mezinárodního projektu zaměřeného na přenos Podnikatelského řidičáku do České Republiky a Polska.

Firma bit cz training, s. r. o. (dále jen firma ) oslovila kraj Vysočina s nabídkou spolupráce na projektu, jehož cílem je přeložit a upravit systém rozvoje podnikatelských dovedností ve středních školách pro použití v České republice a v Polsku. Systém se již několik let realizuje v Německu a Rakousku a postupně se rozšiřuje do dalších zemí EU (nyní např. Francie). Systém zahrnuje 3 navazující vzdělávací moduly (Základní ekonomické know-how, Klíčové aspekty ekonomiky a Podnikání), každý v rozsahu 40 lekcí (hodin), a přezkoušení s certifikací. Úspěšní absolventi tak mohou získat mezinárodní certifikát Podnikatelský řidičák . Základní informace o projektu jsou v materiálu RK-05-2010-22, př. 1.
Projekt je připravován pro program Leonardo da Vinci, akci Přenos inovací. Celkové odhadované náklady činí 400 000 EUR, z toho nejvýše 75% lze hradit z prostředků programu. Předpokládaná doba trvání je 2 roky. Termín předložení projektové žádosti je 26. 2. 2010.
Firma požádala kraj o zabezpečení odborné spolupráce na vytvoření české dokumentace a zejména pilotního ověření ve výuce na středních školách s 50 žáky. Jedná se zejména o zajištění spolupráce se 2 - 4 učiteli středních škol. Na tuto činnost by kraj jako finanční partner obdržel prostředky (předběžný odhad cca 25 000 EUR, položky osobní náklady a cestovné, rozpočet bude ještě upřesněn). Vzhledem k rozsahu výuky k ověření (3 x 40 hodin) a délce ověřování (1 školní rok) konzultovalo OŠMS reálnost pilotáže s ekonomicky a obchodně zaměřenými středními školami. Odezva byla spíše kladná.
Podpora rozvoje podnikatelských dovedností je v souladu s koncepčními dokumenty kraje (Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina 2008, Úkol B.6 Opatření 3. Podpořit vytvoření metodiky výuky podnikání a podnikavosti včetně certifikačního systému ve školách a podporovat její využívání ve výuce). Vzhledem k tomu, že hlavním cílem projektu je vytvoření národní verze dokumentace a její pilotní ověření v podmínkách středoškolské výuky s 50 žáky, je přímý dopad na rozvoj území kraje omezený.
Návrh řešení OŠMS předkládá radě kraje informaci o připravovaném projektu a navrhuje radě kraje vzít na vědomí informaci o projektu, vyjádřit podporu realizaci projektu na území kraje a uložit OŠMS ve spolupráci s firmou předložit k posouzení podrobné informace o finančních podmínkách zapojení kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o projektu zaměřeném na přenos Podnikatelského řidičáku do České Republiky dle materiálu RK-05-2010-22;
vyjadřuje podporu
realizaci projektu zaměřeného na přenos Podnikatelského řidičáku do České Republiky na území kraje Vysočina;
ukládá
OŠMS společně s nositelem projektu předložit radě kraje k posouzení materiál s podrobným popisem rozsahu aktivit kraje a jejich finančního zabezpečení.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 26. 2. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz