Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2010-52

RK-04-2010-52.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-04-2010-52
NázevSouhlas zřizovatele k uzavření darovací smlouvy - přijetí finančního účelového daru
Zpracoval M. Brož, H. Šteflová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí Krajského úřadu kraje Vysočina, jako zástupce zřizovatele, obdržel od Domova pro seniory Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace (dále též domov pro seniory), písemnou žádost o vydání předchozího písemného souhlasu zřizovatele k uzavření darovací smlouvy za účelem přijetí finančního účelového daru. Tento finanční dar bude uložen na účet příspěvkové organizace a účelově vázán na zajištění a vypravení pohřbu pro klientku domova pro seniory, která je budoucím dárcem finančních prostředků. Žádost o vydání předchozího souhlasu zřizovatele s dalšími podrobnostmi je součástí materiálu
RK-04-2010-52, př. 1. K žádosti byl přiložen návrh darovací smlouvy.
Návrh řešení V souladu s ustanovením § 27 odst. 5 písm. b) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 10/09 ze dne 15. 9. 2009 může příspěvková organizace nabýt do svého vlastnictví majetek potřebný k výkonu činnosti, pro kterou byla zřízena, darem s předchozím písemným souhlasem zřizovatele. Funkci zřizovatele v tomto případě plní rada kraje. Bližší úpravu předchozího souhlasu zřizovatele obsahuje § 39b citovaného zákona.
Vzhledem k tomu, že klientka domova pro seniory má plnou důvěru k poskytovateli pobytové sociální služby, přeje si zajištění a vypravení pohřbu ze strany dotčené příspěvkové organizace. Ve smyslu § 49 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, přitom služba domova pro seniory zahrnuje pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.
Lze tedy pomoc při obstarávání budoucího pohřbu klientky uznat za výkon hlavní činnosti příspěvkové organizace, poskytující služby domova pro seniory. Radě kraje proto navrhujeme udělit předchozí souhlas k uzavření darovací smlouvy, která je po drobných úpravách obsažena v materiálu RK-04-2010-52, př. 2, a na základě které se předpokládá nabytí peněžního účelového daru.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
uděluje
Domovu pro seniory Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci, předchozí souhlas k uzavření darovací smlouvy dle materiálu RK-04-2010-52, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitelka Domova pro seniory Havlíčkův Brod příspěvkové organizace
Termín 1. 3. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz