Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2010-40

RK-04-2010-40.doc  RK-04-2010-40pr1.doc  RK-04-2010-40pr2.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-04-2010-40
NázevSoutěž Cena zdraví a bezpečného životního prostředí
Zpracoval P. Holý, M. Vencovská, E. Navrátilová
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh podání přihlášek dvou aktivit kraje Vysočina realizovaných v roce 2009 do soutěže Cena zdraví a bezpečnosti životního prostředí (dále jen soutěž ), jejímž cílem je ocenit společnost nebo organizaci, která prokazuje nejlepší výsledky ve zlepšování životního prostředí na pracovišti či v místě (obci, regionu), kde působí a zdraví zaměstnanců či obyvatel.
Tuto soutěž vyhlašuje Business Leaders Forum, sdružení mezinárodních a českých společností a firem. Nominovat lze aktivity, které se uskutečnily v roce 2009 a mají charakter např. inovovaných procesů, aplikace principů řízení a zavádění systémů, které snižují požadavky na surovinové zdroje, nahrazují neobnovitelné zdroje obnovitelnými a během používání minimalizují emise a vznik odpadů a jejichž použití pozitivně ovlivňuje ekonomické a sociální aspekty; také projekty spolupráce organizací z různých sektorů (soukromého, veřejného, nevládního nebo akademického), které mají kladný přínos pro zúčastněné organizace a udržitelný rozvoj. Nejzazší termín pro podání přihlášky je 31. 1. 2010.
Přihlášené aktivity budou posuzovány komisí, která je složená z odborníků v oblasti životního prostředí, v čele s prof. RNDr. Bedřichem Moldanem, CSc. a ředitelem Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Podmínky soutěže jsou zveřejněny na stránce http://www.blf.cz/aktivity/ekocena.htm.
Vítěz soutěže, který dosáhne nejlepší měřitelný výsledek ve zlepšení životního prostředí, bezpečnosti práce, zdraví zaměstnanců nebo obyvatel, získá uznání veřejnosti a publicitu jako organizace, pro niž je ochrana životního prostředí a udržitelný rozvoj důležitou prioritou.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina a Odbor životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina navrhují radě kraje přihlásit do soutěže dvě aktivity, které kraj Vysočina realizoval v roce 2009. První z nich je Čistá Vysočina (aktivita realizovaná v rámci projektu Vysočina 21), druhou aktivitou je společný projekt kraje a společnosti EKO-KOM, a.s. s názvem Intenzifikace odděleného sběru a zajištění využití využitelných složek komunálních odpadů včetně jejich obalové složky v kraji Vysočina dle materiálů
RK-04-2010-40, př. 1 a RK-04-2010-40, př. 2. Přihlášení do soutěže nepřinese kraji žádné finanční náklady.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
předložit přihlášky aktivit realizovaných krajem v roce 2009 do soutěže o Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí, kterou vyhlašuje Business Leaders Forum, dle materiálů RK-04-2010-40, př. 1 a RK-04-2010-40, př. 2.
Odpovědnost ORR, OŽP
Termín 31. 1. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz