Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2010-39

RK-02-2010-39.doc  RK-02-2010-39pr1.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-02-2010-39
NázevOblasti možné spolupráce kraje Vysočina s Tchaj-wanem
Zpracoval J. Kodet
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál shrnující oblasti možné spolupráce s Tchaj-wanem vyplývající ze společného pracovního setkání zástupců kraje Vysočina a představitelů Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v České republice.
Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář v České republice nabídla v říjnu 2009 kraji Vysočina spolupráci v různých oblastech možného společného zájmu. Možná spolupráce byla rozdiskutována na pracovním setkání zástupců obou stran, které proběhlo dne
9. 12. 2009 v Praze. Zápis z tohoto setkání je uveden v materiálu RK-02-2010-39, př.1. Na základě tohoto pracovního jednání byly předběžně zformulovány čtyři oblasti vzájemné spolupráce, kterými jsou:

1. Výzkum a vývoj - spolupráce např. při přípravě společných projektů v oblastech nanotechnologií, počítačových systémů, optoelektroniky, leteckého průmyslu, farmaceutického průmyslu, biotechnologií, přesného strojírenství. Dále možnost spolupráce v oblasti zprostředkování kontaktů na tchaj-wanské vědecko-technologické parky).

2. Školství (tchaj-wanská stipendia pro studenty vysokých škol; program výměnných pobytů pro studenty vysokých škol).

3. Cestovní ruch (zvýhodněná prezentace na Mezinárodním veletrhu cestovního ruchu v Tchaj-peji v říjnu 2010 - možnost prezentace kraje bez aktivní účasti).

4. Podnikání (zvýhodněná prezentace na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Tchaj-peji v březnu 2011; zprostředkování prezentace investičních příležitostí kraje Vysočina v Tchaj-peji; prezentace podnikatelských příležitostí pro podnikatele z Vysočiny).
Návrh řešení Na základě nabídky ke spolupráci ze strany Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje analyzovat možnosti rozvinutí spolupráce mezi krajem Vysočina a Tchaj-wanem ve výše zmíněných oblastech a oslovit relevantní subjekty v kraji Vysočina z jednotlivých odvětví, pro které by mohla být navrhovaná oblast spolupráce přínosná.. Dále ORR navrhuje analyzovat nabízené možnosti tchajwanských investic v kraji Vysočina, sběr relevantních dat a následné předávání informací potencionálním investorům.
StanoviskaOdbor informatiky již analyzuje možnosti spolupráce v oblasti využití ICT ve zdravotnictví.
Odbor sekretariátu hejtmana souhlasí s navrhovaným řešením.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
nabídku Tchaj-wanu ke spolupráci;
pověřuje
odbor regionálního rozvoje připravit návrh konkrétních aktivit vzájemné spolupráce a předložit je radě kraje ke schválení.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz