Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2010-34

RK-02-2010-34.doc  RK-02-2010-34pr1.doc  RK-02-2010-34pr2.doc  RK-02-2010-34pr3.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-02-2010-34
NázevNávrh na nové vyhlášení přírodní památky Olšoveček
Zpracoval K. Balážová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávající přírodní památky Olšoveček v katastrálním území Jindřichov u Velké Bíteše (viz orientační zákres v mapě v příloze č. 3) zřízené vyhláškou Okresního národního výboru ve Žďáře nad Sázavou ze dne 1. května 1989, kterou se určuje chráněný přírodní výtvor Olšoveček.
Podle revize zřizovacího předpisu a identifikace hranic chráněného území je nutná úprava bližších ochranných podmínek a prostorového vymezení zvláště chráněného území přírodní památky Olšoveček (dále jen přírodní památka ).
Ochranné podmínky v původním zřizovacím výnose neodpovídají dnešnímu právnímu prostředí. Základní ochranné podmínky jsou nyní dány přímo zákonem a bližší ochranné podmínky je třeba upravit podle předmětu ochrany.
V původním výnosu je přírodní památka vyhlášena na pozemcích p.č. 298/1, 298/2 a 298/3, a uváděna na ploše 1,133 ha, ačkoli současná výměra těchto pozemků je větší než 2,4 ha, zákres vysvětlující rozdíl ve výměrách se nedochoval. Z tohoto důvodu nejsou hranice přírodní památky přesně identifikovatelné.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému bylo odborem životního prostředí zpracováno nové vymezení území přírodní památky Olšoveček a nové stanovení ochranných podmínek přírodní památky.
Nové vymezení hranic přírodní památky bylo řešeno s ohledem na výskyt předmětu ochrany. Na nové vymezení byl vypracován geodetický záznam podrobného měření změn (tzv. ZPMZ) včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě. Úprava vymezení přírodní památky je nejlépe zřetelná z přílohy č. 2 materiálu RK-02-2010-34 - zákresu návrhu přírodní památky nad ortofotomapou. Celková výměra nově navrhovaného vymezení přírodní památky je 2,4637 ha.
Odbor životního prostředí zpracoval nový návrh bližších ochranných podmínek, které respektují stávající legislativu a jsou zaměřeny na předmět ochrany přírodní památky. Předmětem ochrany přírodní památky jsou vodní a mokřadní biotopy s výskytem zvláště chráněných druhů organizmů (zejména je to: čolek obecný, ropucha zelená, skokani, mřenka mramorovaná, hrouzek obecný ad.).
Návrh byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků, kteří nevznesli žádné připomínky. Součastně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Na základě těchto podkladů navrhuje odbor životního prostředí vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní památky Olšoveček podle materiálu RK-02-2010-34, př.1.
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna dopad do rozpočtu kraje. V současné době odbor životního prostředí zpracovává podklady pro přípravu projektu revitalizace území přírodní památky Olšoveček. Revitalizace je navržena v plánu péče o toto území a bude financována z Operačního programu Životní prostředí - oblast podpory 6.2 Podpora biodiverzity. Další pravidelná péče o území pak bude financována z rozpočtu kraje Vysočina v řádu 10 až 20 tis. Kč za rok. Tato skutečnost však nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3741 - ochrana druhů a stanovišť.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 1/2010, o zřízení přírodní památky Olšoveček, dle materiálu
RK-02-2010-34, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 12. 1. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz