Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2010-22

RK-02-2010-22.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-02-2010-22
NázevCentrální evidence dotací - eDotace
Zpracoval P. Pavlinec
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuKrajský úřad mimo jiné na základě připravované změny legislativy (datové schránky) spustil v roce 2008 systém eDotace (viz. www.kr-vysocina.cz/edotace). Služba má primárně za cíl zjednodušení procesu podávání žádostí o dotace poskytované na základě zásad zastupitelstva kraje, pravidel rady, případně v rámci Fondu Vysočiny a to včetně řešení problematiky příjmu elektronických žádostí prostřednictvím Informačního systému datových schránek. Dalším cílem služby bylo vytvoření základu pro sjednocení dotačních postupů kraje (formuláře, data o žadateli) a založení jedné centrální evidence dotací.
Zavedením systému eDotace nebude dotčena možnost v určitých opodstatněných případech použít v první fázi procesu stávající způsob, tzn., že žadateli bude umožněno podat žádost v listinné podobě, ostatní části procesu budou na krajském úřadě administrovány elektronicky.
V průběhu roku 2008 bylo podávání žádostí o dotace elektronickou formou testováno při poskytování dotací v grantových programech Fondu Vyočiny (granty administrované odborem informatiky) a dotacích poskytovaných na základě Zásad ZK na podporu systémové výstavby a financování datových úložišť veřejné správy na území kraje Vysočina. Kompletně byl systém otestován v roce 2009 na zásadách ZK na realizaci Standardu ICT vybavení organizací zřizovaných krajem Vysočina a dále na dvou grantech Fondu Vysočiny.
Vzhledem k úspěšnému otestování systému existuje možnost postupné realizace záměru centrální evidence dotací kraje.
Návrh řešení Cílem centrální evidence dotací je vedle získání jednotného a spolehlivého přehledu o všech dotačních titulech a darech kraje a jednotlivých žádostech či žadatelích také řešení problematiky centrální evidence veřejné podpory (de minimis), mapování finančních závazků kraje s vazbou např. na cash-flow, vazba na centrální evidenci smluv, účetní systém a další. Centrální evidence dotací zajistí vyšší stupeň integrity dat a následné snadnější zpracování dat v datovém skladu.
Vzhledem k tomu, že krajský úřad v současné době administruje desítky dotačních titulů, je nasazení centrální evidence poměrně náročný proces. Navrhujeme proto, aby ředitel úřadu jmenoval pro řešení tohoto úkolu v souladu s příslušnou směrnicí krajského úřadu pracovní tým, jejímž úkolem bude plná realizace systému do 30. 6. 2010.
StanoviskaŘeditel Sekce ekonomiky a podpory
Centrální evidence dotací představuje integrované a automatizované řešení procesu poskytování dotací z rozpočtu kraje. Snižuje riziko chybovosti, automatizuje některé operace a napomáhá sjednocovat postupy. Doporučuji, aby nasazení systému bylo postupné, s účastí zástupců ze všech útvarů KrÚ. Z toho důvodu se sestavení pracovního týmu jeví jako optimální řešení. Přesto však lze největší pravděpodobností očekávat určité počáteční problémy při zavádění ostré verze systému, což bývá u inovativních řešení obvyklé.
Odbor ekonomický
OE nemá připomínky k předloženému materiálu. Evidence dotací může sloužit i k věrnému zobrazovaní údajů v účetnictví kraje.
Odbor analýz
Odbor analýz nemá k předloženému materiálu připomínky. Centrální uložení dat v jedné databázi umožní jejich efektivní analytické zpracování.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr realizace centrální evidence dotací kraje Vysočina prostřednictvím systému eDotace;
ukládá
řediteli KrÚ jmenovat pracovní tým Centrální evidence dotací.
Odpovědnost odbor informatiky, ředitel KrÚ
Termín 30. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz