Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2010-16

RK-02-2010-16.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-02-2010-16
NázevZměna projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje na svém jednání dne 14. 7. 2009 schválila podání projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů , který zpracoval odbor sociálních věcí z předpokladem financování z Operačního programu vzdělávání pro konkurence schopnost.
Z projektu měl být v pracovním poměru ke kraji financován realizační team v následujícím složení: projektový manažer (1 úvazek), odborný manažer projektu (1 úvazek), finanční manažer projektu (1 úvazek), odborný garant primární prevence okresu Jihlava (1 úvazek), odborný garant primární prevence okresu Havlíčkův Brod (1 úvazek), odborný garant primární prevence okresu Třebíč (1 úvazek), odborný garant primární prevence okresu Pelhřimov (1 úvazek), odborný garant primární prevence okresu Žďár nad Sázavou (1 úvazek). Počítáno je se supervizí projektu v rozsahu 50 h/ročně (DPP). Projekt zahrnoval také financování lektorů odborné přípravy pedagogů a dalších odborníků v oblasti primární prevence.
Projektový manažer, odborný manažer projektu a finanční manažer projektu jsou členy základního realizačního týmu, kteří zajišťují základní administraci projektu, řízení projektu a kontrolu jeho průběhu po stránce věcné, odborné, časové i finanční, komunikaci s volenými orgány kraje i s odborem sociálních věcí, zpracování monitorovacích zpráv a dalších náležitostí k projektu, organizační činnosti, sumarizaci základního zadání pro výběrová řízení, podporu při vytvoření a aktualizaci webových stránek, tvorbu materiálů a archivaci dokumentů k projektu, kontrolní činnosti vůči dodavatelům služeb. Odborný manažer může plnit funkci dnešního krajského školského koordinátora prevence, přičemž bude mít prostor pro metodické sjednocení této oblasti na území kraje a jeho činnost bude financována z prostředků EU.
Základní realizační tým doplňují odborní garanti jednotlivých okresů, kteří koordinují ustavení a činnost regionálních multidisciplinárních týmů v rámci komunitní spolupráce a realizaci primární prevence v daném okrese. Tito odborní garanti budou působit v úzké součinnosti s pedagogicko psychologickými poradnami přímo v okresech a zabezpečí plnění metodické funkce těchto poraden.
Projekt počítal s financováním také nákupu služby poskytování preventivních programů na školách a tím projekt zabrání zániku stávajících certifikovaných center primární prevence. Dále projekt zahrnoval financování přímého vzdělávání pedagogů a dalších odborných pracovníků.
Projekt je zpracován tak, aby vyhověl některým specifickým požadavkům vyhlášené výzvy. Šlo o požadavek na nadregionální působnost, který je ošetřen působením jednoho z certifikovaných poskytovatelů primární prevence v oblasti Hlinska a umožnění sdílení zkušeností, informací a metodických postupů se sousedními kraji. Dále bylo nutné dodržet poměr min. 51 % na vlastní výdaje předkladatele a max. 49 % na nákup služeb. Projekt bude realizován po dobu tří let.
Takto schválený projekt byl předložen na MŠMT, kde proběhlo jeho hodnocení. Hodnotící komise doporučila projekt k podpoře s pokrácením jeho rozpočtu na 50 % a se snížením hodnot monitorovacích indikátorů na 70 % původní hodnoty.
Návrh řešení OSV navrhuje, aby rada schválila nový rozpočet projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů dle materiálu RK-02-2010-16, př. 1 a změny v projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů dle materiálu
RK-02-2010-16, př. 2. Konečnou podobu příloh OSV ještě konzultuje s pracovníky MŠMT, a proto je bude možné předložit až před jednáním rady kraje.
Hlavní změny rozpočtu projektu v návaznosti na doporučené krácení znamenají snížení úvazků odborných garantů v jednotlivých okresech na 0,4 a úvazku odborného garanta projektu na 0,5. Zároveň bude snížen počet vyučovacích hodin preventivních programů na školách, které si bude kraj nakupovat od certifikovaných poskytovatelů, zhruba na polovinu. Dále dojde k omezení nakupovaného vybavení pro realizaci projektu (např. dataprojektory, kopírka apod.).
Dalšími změnami budou posun zahájení realizace projektu o měsíc k novému termínu
1. 3. 2010 a snížení hodnot monitorovacích indikátorů na 70 % dle doporučení hodnotitelů.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* nový rozpočet projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů dle materiálu RK-02-2010-16, př. 1;
* změny v projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů dle materiálu RK-02-2010-16, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 1. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz