Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2010-15

RK-02-2010-15.doc  RK-02-2010-15pr1.doc  RK-02-2010-15pr2.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-02-2010-15
NázevPodání projektové žádosti Strategie kraje v oblasti zvyšování potenciálu lidských zdrojů a zaměstnanosti v kontextu s tvorbou koncepce prorodinné politiky kraje Vysočina
Zpracoval I. Matoušková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí (OSV) byl v r. 2009 pověřen radou kraje přípravou koncepce prorodinné politiky kraje Vysočina. (Kraj však zahájil realizaci prorodinných aktivit již v r. 2006 přijetím projektu Rodinné pasy, který zavedl jako druhý kraj v ČR a který aktuálně probíhá na přeshraniční úrovni).
OSV se v rámci příprav koncepce seznámil s Národní koncepcí rodinné politiky (MPSV, 2005), s manuálem MPSV k tvorbě rodinné politiky na úrovni krajů a obcí z r. 2008, s projekty a vybranými inovativními a inspirativními aktivitami realizovanými zejména v rámci projektů Iniciativy Společenství EQUAL v různých částech EU (viz www.rovnesance.cz)
a s projekty zpracovanými a realizovanými v kraji Vysočina Českým svazem žen (dále též ČSZ) ve spolupráci s agenturou Dema. Její reprezentativní výzkumy potvrzují, že rodina a zaměstnání jsou u žen i u mužů kraje Vysočina dvě nejvýznamnější životní hodnoty.
Základním pilířem připravované koncepce proto bude slaďování rodinného a pracovního života. Její prvotní nástin byl projednán Komisí sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady kraje Vysočina dne 27. 8. 2009 a je v neupravované podobě obsažen v materiálu
RK-02-2010-15, př. 1). Koncepce bude navazovat na aktivity Českého svazu žen, který v letech 2005 - 2008 realizoval v našem kraji projekt Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života - kraj Vysočina. Cílovými skupinami projektu byly rodiny s pečovatelskými závazky (děti a další závislé osoby). Tato nadnárodní studie, jíž se zúčastnilo ještě Švédsko a Španělsko, se zaměřila na analyzování osvědčených postupů týkajících se vyváženosti práce a soukromého života s cílem jejich přenosu do dalších zemí.
Na možnost předložení projektu mezinárodní spolupráce, jehož cílem bude zajistit přenositelnost zkušeností s aplikací švédského modelu Diskuse nad otázkami slaďování práce a rodiny, jsme byli upozorněni členkou ČSŽ, která je rovněž členkou sociální komise. Zpracovaný projekt se bude zabývat možností implementace podpory slaďování pracovního a rodinného života do personální strategie podniku cestou vzdělávání managementu a komunikace se zaměstnanci na pracovišti.
Projekt bude předložen v rámci Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost (dále jen OP LZZ) se žádostí o finanční podporu na základě 2. výzvy k předkládání grantových projektů v rámci GG Mezinárodní spolupráce (výzva č. 51 - Mezinárodní spolupráce) nejpozději v pátek 15. 1. 2010. Aktivity realizované v rámci projektu jsou uvedeny v materiálu RK-02-2010-15, př. 2.
Výzva stanovuje výši finanční podpory z ESF od 1 mil. do 10 mil. Kč. OSV předpokládá celkovou výši nákladů 7 mil. Kč. V případě, že bude uvedený projekt vybrán k podpoře z OP LZZ, obdrží 100 % způsobilých finančních prostředků na jeho realizaci. Kraj jako žadatel uzavře smlouvy o partnerství s dalšími subjekty, spolurealizátory projektu - Českým svazem žen, agenturou Dema a agenturou Tis, a mezinárodní smlouvu o spolupráci se švédským partnerem. Aktuálně OSV zajišťuje potvrzení záměru švédského partnera - kraje Varmland - spolupracovat na realizaci daného projektu.
Návrh řešení Navrhujeme, aby rada kraje uložila OSV předložení projektové žádosti Strategie kraje v oblasti zvyšování potenciálu lidských zdrojů a zaměstnanosti v kontextu s tvorbou koncepce prorodinné politiky kraje Vysočina do OPL LZZ ESF dle výše uvedené výzvy.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí podání projektové žádosti Strategie kraje v oblasti zvyšování potenciálu lidských zdrojů a zaměstnanosti v kontextu s tvorbou koncepce prorodinné politiky kraje Vysočina dle materiálu RK-02-2010-15, př. 2, a to do OP LZZ ESF výzvy č. 51 - Mezinárodní spolupráce.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 15. 1. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz