Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2010-14

RK-02-2010-14.doc  RK-02-2010-14pr1.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-02-2010-14
NázevPodpůrný dopis k projektu Dobrovolnictví jako cesta k sociální soudržnosti
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina již několik let ve svých grantových programech spolufinancuje mzdové náklady, které v dobrovolnických centrech vznikají při koordinaci práce dobrovolníků a v souvislosti s administrací této agendy. V návaznosti na tyto aktivity kraje se na odbor sociálních věcí obrátily Národní síť zdravých měst a HESTIA (Organizace, které se v ČR zabývá rozvojem a podporou dobrovolnictví.) se žádostí o podpůrný dopis pro projekt, který je níže popsán.

Název: Dobrovolnictví jako cesta k sociální soudržnosti
Realizace: červen 2010 až květen 2012.
Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost
Oblast podpory: 5.1 Mezinárodní spolupráce
Podporovaná aktivita: B) Tematické sítě
Cílem tematické sítě je zaměřit se na již existující, v praxi úspěšně využívané nástroje. Má dojít k výměně informací a know-how mezi subjekty v ČR a mezi zahraničními partnery, k jejich porovnání a vyhodnocení a jejich propagaci s cílem dalšího rozšíření. Práce tematické sítě nespočívá nutně ve vývoji inovací nebo přenosu a adaptaci zahraničních inovativních nástrojů či produktů.

Žadatelem bude HESTIA, domácím partnerem Národní síť zdravých měst a zahraničními - slovenskými partnery bude dobrovolnické centrum C.A.R.D.O a Únia miest Slovenska.

Hlavní cíl projektu: Vytvoření a rozvoj tématické sítě s mezinárodním dopadem zaměřené na podporu a propagaci dobrovolnictví v obcích a regionech. Realizace ukázkových postupů, přenos know-how a tématické vzdělávání v managementu dobrovolnictví pro zájemce z České a Slovenské republiky.
V praxi to bude znamenat vytváření spolupráce mezi dobrovolnickým centry a programy a zástupci obcí a měst ve prospěch občanů zaměstnaných i nezaměstnaných, dětí i seniorů, klientů i pacientů, neziskových, příspěvkových i komerčních organizací a podobně.

Klíčové aktivity projektu:
- Vytvoření tématické sítě pro rozvoj dobrovolnických aktivit v obcích (spolupráce se slovenským dobrovolnickým centrem a sítí slovenských obcí)
- Mapování inspirativních příkladů z praxe (zmapování dobré praxe v ČR i SK, zanesení do databáze)
- Typové ukázky dobrovolnictví - pilotní projekty (realizace pilotních projektů v 6 městech v ČR - tématické rozdělení, motivační balíčky atp...)
- Osvěta, vzdělávání a konzultace, přenos know-how (společné konference v ČR, tématické semináře v ČR +v SK, e-learning, sdílení dobré praxe, metodika komunitního dobrovolnictví)

V praxi to bude znamenat oslovení cca 150 obcí a měst ze sítě partnerských organizací HESTIA i partnerských měst Národní sítě Zdravých měst, ve kterých proběhne mapování stavu spolupráce občanů, organizací i municipality a zájmu o hlubší zapojení se do projektu.

V další aktivitě bude vybráno cca 30 měst, které se budou účastnit výměny příkladů dobré praxe, seminářů a konferencí a podobně. Z této skupiny bude vybráno 6 měst, ve kterých proběhnou další aktivity, jako vytvoření pracovních skupin komunitního dobrovolnictví, příprava a realizace dobrovolnických programů, zpracování výstupů z akcí a jejich zařazení do publikací a na weby.
Návrh řešení OSV navrhuje, aby rada kraje zaslání podpůrného dopisu uvedeného v materiálu
RK-02-2010-14, př. 1. Realizace tohoto projektu je dalším krokem spolupráce v rámci Národní sítě zdravých měst a přinese do kraje finance na propagaci dobrovolnické práce.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zaslání podpůrného dopisu k projektu Dobrovolnictví jako cesta k sociální soudržnosti uvedeného dle materiálu RK-02-2010-14, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 1. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz