Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2009-43upr1

RK-36-2009-43upr1.doc
Číslo materiálu43upr1
Číslo jednacíRK-36-2009-43upr1
NázevIntegrovaný systém nakládání s odpady v kraji Vysočina (ISNOV) - Smlouva o spolupráci mezi krajem a obcemi s rozšířenou působností
Zpracoval E. Navrátilová, J. Joneš
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál navrhuje spolupráci kraje s obcemi v oblasti nakládání s komunálními odpady k řešení úkolů, které jsou uloženy Plánem odpadového hospodářství a které se zatím nedaří plnit.
Plán odpadového hospodářství kraje Vysočina (dále jen POH KV ) je základním koncepčním materiálem v oblasti odpadového hospodářství. Z vyhodnocení POH KV je zřejmé, že dlouhodobě nejsou plněny závazné cíle zejména v oblasti nakládání s komunálními odpady.
Jedná se o cíle:
- zvýšit množství materiálového využívání komunálních odpadů
- omezit odstraňování odpadů skládkováním
- snížit množství skládkování kompostovatelných a spalitelných odpadů
- snížit hmotnostní podíl biologicky rozložitelných komunálních odpadů uložených na skládky.
Za účelem hledání řešení plnění závazných cílů plánu odpadového hospodářství byla zpracována Variantní studie proveditelnosti pro naplnění POH KV, kterou Rada kraje Vysočina usnesením č. 151/05/2009/RK vzala na vědomí a odboru životního prostředí uložila provádět úkony vedoucí k naplňování výsledků variantní studie proveditelnosti.
Počátkem roku 2009 byla ustanovena pracovní skupina, jejímž úkolem je iniciace činností k naplnění výsledků variantní studie proveditelnosti tak, aby mohl být naplňován POH KV. Pracovní skupina doporučila jako nezbytné začít navázáním otevřené spolupráce mezi zodpovědnými subjekty - původci komunálních odpadů (městy, městysi a obcemi). Cílem spolupráce je příprava projektu s pracovním názvem Integrovaný systém nakládání s odpady v kraji Vysočina (ISNOV).
Z počátku by se jednalo o spolupráci mezi největšími obcemi kraje (na úrovni obcí s rozšířenou působností), ke které by se postupně mohly přidat ostatní obce. K této spolupráci se přidá i kraj Vysočina - koordinační rolí. Způsob spolupráce bude formou Smlouvy o spolupráci mezi krajem a obcemi s rozšířenou působností (dále jen smlouva ). Smlouva bude otevřená a za dohodnutých podmínek k ní bude moci přistoupit kterákoliv další obec z kraje.
Z uvedených důvodů zpracoval odbor životního prostředí (dále jen OŽP ) ve spolupráci s oddělením právním a krajského živnostenského úřadu (dále jen OPKŽÚ ) návrh smlouvy, který obsahuje rámcově tyto okruhy:
* deklaraci vůle spolupracovat,
* účel smlouvy - společný cíl ISNOV,
* finanční závazky účastníků a mechanismus plateb včetně případné možnosti kontroly,
* dohodu o společném postupu zadavatelů dle zákona o zadávání veřejných zakázek.
Rada kraje usnesením č. 1574/34/2009/RK vzala na vědomí návrh smlouvy a uložila resortnímu radnímu a OŽP projednat návrh smlouvy o spolupráci mezi krajem a obcemi s rozšířenou působností a připravit finální znění smlouvy s uvedením přistupujících partnerských stran ke schválení zastupitelstvem kraje.
Do dne konání rady kraje projednalo se samosprávou obce a vyjádřilo svůj předběžný souhlas s přistoupením ke smlouvě 8 obcí s rozšířenou působností.
Návrh řešení Problematiku nakládání s komunálními odpady v kraji Vysočina je potřeba řešit, a to ve spolupráci všech měst, městysů, obcí, kraje Vysočina a firem podnikajících v dané oblasti na vytvoření komplexního integrovaného systému nakládání s odpady. Toto řešení dává záruku dlouhodobě stabilního a udržitelného systému, který zajistí stabilitu cen, plateb i materiálových toků všem svým uživatelům. Řešení nakládání s komunálními odpady vedoucí k plnění cílů POH KV je povinností původců komunálních odpadů v kraji (zde zejména měst, městysů a obcí) a kraj může plnit roli poradní, koordinační apod.
Připomínkové řízení k návrhu smlouvy, jak je popsáno výše v popisu problému, bylo ukončeno. Na základě připomínek 8 obcí s rozšířenou působností, které předběžné souhlasí s uzavřením smlouvy, upravil OŽP ve spolupráci s OPKŽÚ finální znění smlouvy a navrhuje radě kraje, aby doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout o spolupráci kraje s obcemi na projektu Integrovaný systém nakládání s odpady v kraji Vysočina (ISNOV) formou Smlouvy o spolupráci mezi krajem a obcemi s rozšířenou působností dle materiálu RK-36-2009-43, př. 1upr1. V případě zaslání souhlasu dalšími obcemi do konání prosincového zastupitelstva kraje navrhujeme rozšířit počet partnerských stran o tyto obce.
StanoviskaStanovisko OPŽKÚ: Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
Smlouvu o spolupráci mezi krajem a obcemi s rozšířenou působností dle materiálu
RK-36-2009-43, př. 1upr1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout o spolupráci kraje s obcemi na projektu Integrovaný systém nakládání s odpady v kraji Vysočina (ISNOV) ;
* uzavřít Smlouvu o spolupráci dle materiálu RK-36-2009-43, př. 1upr1, s případným rozšířením o další partnerské strany, které do 14. prosince 2009 zašlou na krajský úřad předběžný souhlas se smlouvou.
Odpovědnost OŽP
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz