Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2009-51

RK-37-2009-51.doc  RK-37-2009-51pr1.doc  RK-37-2009-51pr1upr1.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-37-2009-51
NázevMotivační stipendia na podporu učebních oborů
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál představuje návrh systému stipendií kraje na podporu zvýšení počtu kvalifikovaných absolventů vybraných učebních oborů.

Demografický vývoj a dostatečné kapacity studijních oborů středních škol představují riziko pro zajištění kvalifikovaných dělnických a řemeslných profesí pro průmyslové podniky a pro zajištění služeb obyvatelstvu. Jednou z možností, jak posílit zájem absolventů základních škol ke vstupu do učebních oborů, a jak současně zvýšit osobní odpovědnost učňů za svou kvalitní přípravu, je poskytování motivačních stipendií. K této formě podpory postupně přistupují i další kraje. Např. ve Zlínském kraji, kde systém funguje již několik let, je podpora odstupňována po ročnících (300, 500, 700 Kč) a doplněna prospěchovým stipendiem.
V rozpočtu kraje narok 2010 jsou vyčleněny prostředky na zahájení podpory od 1. pololetí 1. ročníku školního roku 2010/11 ve výši 1 500 000 Kč. Pokud by se celá podpora vyčerpala, lze odhadovat celkové náklady za všechny 3 ročníky na 8 - 9 mil. Kč.
Návrh řešení OŠMS předkládá v materiálu RK-37-2009-51, př. 1 k posouzení návrh Pravidel Rady kraje Vysočina pro poskytování motivačních stipendií žákům vybraných oborů středních škol (dále jen Pravidla ). Do procesu přihlašování, kontroly dat a poskytování podkladů pro výši podpory jsou zapojeny příslušné střední školy. Vlastní poskytnutí stipendii zajistí krajský úřad (OŠMS) formou bezhotovostního platebního styku jednou za pololetí. Pro poskytnutí stipendií bude potřebné shromažďovat osobní data, OŠMS připraví žádost o souhlas příslušný úřad. Seznam žáků a výši stipendií bude schvalovat rada kraje. OŠMS nepředpokládá uzavírání smluv o poskytování stipendií se žáky či jejich zákonnými zástupci. Podporované obory je navrženo členit do dvou skupin dle potřebnosti podpory. Toto členění umožňuje absolventů základních škol zvažovat nástup do 3 skupin učebních oborů:
- bez podpory (např. automechanik, kuchař, kadeřník)
- s nižší podporou (např. elektrikář, instalatér)
- s vyšší podporou (např. obráběč, zedník, řezník).
Systém je navržen variabilně a seskupení oborů je možné každý rok s platností pro následující 1. - 3. ročník upravovat změnou v radě kraje. Zavedení stipendií od příštího školního roku je možné vnímat jako pilotní.
Podmínky poskytování podpory zvýhodňují učně, kteří dochází do výuky, nepropadají a dosahují alespoň dobrých výsledků v odborném výcviku. Kvalitní výsledky (důraz na výborný prospěch v odborném výcviku) jsou navíc oceněny pololetními stipendii.
S ohledem na výrazné pohyby v zájmu žáků o různé skupiny oborů pravděpodobně nebude snadné hned v příštím roce vyhodnotit efektivitu opatření. Zájem žáků a počty v prvních ročnících jsou zřejmě více než v minulých letech ovlivněny kombinací demografického vývoje (uvolňování kapacit), situací na trhu práce (růst nezaměstnanosti absolventů středních škol a omezení jejich podpory v nezaměstnanosti) a novou organizací přijímacího řízení. Důsledkem např. může být, že celkový počet žáků v prvních ročních učebních oborů zdaleka neklesl tak, jak by odpovídalo demografickému vývoji.
V případě schválení radou kraje budou Pravidla následně rozeslána na střední školy, zveřejněna na webových stránkách a propagována v prosincovém výtisku krajských novin. Organizační a finanční rámec byl dne 27. 11. projednán v rozšířené pracovní skupině Rady pro rozvoj lidských zdrojů kraje Vysočina a dne 3. 12. ve Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva kraje Vysočina.
Stanoviska
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
schválit Pravidla Rady kraje Vysočina pro poskytování motivačních stipendií žákům vybraných oborů středních škol dle materiálu RK-37-2009-51, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín prosinec 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz