Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2009-28

RK-36-2009-28.doc  RK-36-2009-28pr1.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-36-2009-28
NázevSmlouva o zajištění varování obyvatelstva ve vysílání České televize v případě radiační havárie Jaderné elektrárny Dukovany nebo Jaderné elektrárny Temelín
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuV souladu s ust. § 19 odst. 1 písm. b) zákona č. 18/1997 Sb. v platném znění, o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (Atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů je ČEZ, a.s., povinen zajistit při vzniku radiační havárie varování obyvatelstva v zónách havarijního plánování EDU nebo ETE. Dle nařízení vlády ČR č. 11/1999 Sb., O zóně havarijního plánování je upřesněn podíl držitele povolení, tj. ČEZ, a. s. na zajištění systému varování a dále stanoveno, že součástí varování je prvotní informování obyvatelstva o vzniku radiační havárie a to prostřednictvím rozhlasového a televizního vysílání za použití předem připravených obrazových a zvukových nahrávek. O dalších potřebných opatřeních bude obyvatelstvo informováno na základě rozhodnutí orgánů státní správy nebo orgánů místní samosprávy formou přímých vstupů do rozhlasového a televizního vysílání. Na základě výše uvedeného je uzavírána smlouva o zajištění prvotního informování obyvatelstva o vzniku radiační havárie Jaderné elektrárny Dukovany nebo Jaderné elektrárny Temelín. Předmětem dotčené smlouvy je úprava bližších podmínek a postupů v souvislosti s povinností držitele povolení k využívání jaderné energie a ionizujícího záření zajistit při vzniku radiační havárie varování obyvatelstva v zóně havarijního plánování, uloženou v § 19 odst. 1 písm. b) zákona č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, v platném znění.
Kraj Vysočina jako koordinující kraj v případě vzniku radiační havárie na Jaderné elektrárně Dukovany patří mezi smluvní strany. Ostatními smluvními stranami jsou Česká televize, Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj, Česká republika - Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina, Česká republika - Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, ČEZ, a. s., Organizační jednotky: Jaderná elektrárna Dukovany a Jaderná elektrárna Temelín.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana doporučuje uzavřít smlouvu o zajištění varování obyvatelstva ve vysílání České televize v případě radiační havárie Jaderné elektrárny Dukovany nebo Jaderné elektrárny Temelín.
Uzavření smlouvy je v souladu se zákony č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému dle kterých orgány kraje zajišťují připravenost kraje na řešení mimořádných a krizových situací. Radiační havárie má povahu mimořádné události podle § 2 písm. b) zákona o integrovaném záchranném systému, případně může mít i povahu krizové situace podle § 2 písm. b) krizového zákona. S uzavřením smlouvy počítá i Vnější havarijní plán Jaderné elektrárny Dukovany projednaný Bezpečnostní radou kraje Vysočina a schválený hejtmanem kraje Vysočina.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout o uzavření Smlouvy o zajištění varování obyvatelstva ve vysílání České televize v případě radiační havárie Jaderné elektrárny Dukovany nebo Jaderné elektrárny Temelín dle materiálu RK-36-2009-28, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz