Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2009-10

RK-36-2009-10.doc
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-36-2009-10
NázevNabytí nemovitého majetku bezúplatným převodem ze správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina v k. ú. Nová Ves u Chotěboře
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o bezúplatný převod pozemku ze správy PF ČR do vlastnictví kraje Vysočina pro Dětský domov Nová Ves u Chotěboře 1.
Zastupitelstvo kraje usnesením 0085/02/2008/ZK ze dne 25. 3. 2008 vydalo na základě požadavku Pozemkového fondu ČR stanovisko: Zastupitelstvo kraje Vysočina potvrzuje, že pozemek par. č. 2041 o výměře 6294 m2, v obci a k. ú. Nová Ves u Chotěboře požadovaný k bezúplatnému převodu z Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina pro činnost příspěvkové organizace Dětský domov Nová Ves u Chotěboře 1, zařazené do sítě předškolních zařízení, škol a školských zařízení, je pro tento subjekt nezbytný a že převod nemovitosti pro tento subjekt je i ve výhledu v souladu s koncepcí školství kraje . Dle § 2 odst. 6 zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, v platném znění je umožněn bezúplatný převod nemovitého majetku do vlastnictví kraje v případě, že nemovitosti jsou potřebné pro činnost školy nebo školského zařízení. Odbor majetkový zpracoval žádost o bezúplatný převod nemovitosti v souladu s výše uvedeným usnesením a předložil ji Územnímu pracovišti Pozemkového fondu ČR Havlíčkův Brod.
Návrh řešení Převody nemovitostí ze správy PF ČR jsou řešeny postupně v návaznosti na předložení návrhu územním pracovištěm PF ČR k projednání v presidiu PF ČR. Územní pracoviště PF Havlíčkův Brod informovalo OM, že krajem uplatněný požadavek na převod pozemku byl zpracován, dokladově doplněn a předložen k projednání a schválení presidiu PF ČR. Pozemek je součástí oploceného areálu dětského domova, tvoří jeden funkční celek s nemovitostmi ve vlastnictví kraje Vysočina užívanými dětským domovem a je využíván jeho klienty (grafické znázornění pozemku je obsahem materiálu RK-36-2009-10, př. 1). Dodatkem zřizovací listiny bude pozemek předán k hospodaření Dětského domova Nová Ves u Chotěboře 1.
Územní pracoviště PF Havlíčkův Brod dle metodiky schválené PF ČR v návrhu smlouvy na bezúplatný převod pozemku uplatnilo smluvní podmínku v tomto znění: Převádějící převádí nemovitosti uvedené v článku I. této smlouvy s výhradou, že přejímající tyto nemovitosti bude po dobu 10 let ode dne jejich nabytí užívat pouze k účelu, ke kterému byly užívány ke dni převodu vlastnictví podle této smlouvy. Stanou-li se před uplynutím této doby převáděné nemovitosti pro přejímajícího nepotřebné nebo zanikne-li příspěvková organizace přejímajícího uvedená v článku II. této smlouvy bez toho, aniž by její činnost a náplň převzala jiná příspěvková organizace přejímajícího zřízená přejímajícím za obdobným účelem, musí být převáděné nemovitosti přejímajícím nabídnuty k bezúplatnému převodu do vlastnictví státu. Organizační složkou státu příslušnou k přijetí nabídky je věcně příslušné ministerstvo. Pokud nabídka přejímajícího nebude přijata ve lhůtě 3 měsíců od jejího doručení, naloží přejímající s těmito nemovitostmi podle svého uvážení. Smluvní podmínka v návrhu smlouvy o bezúplatném převodu nemovitostí odpovídá obsahu a účelu usnesení 0085/02//2008/ZK přijatého Zastupitelstvem kraje Vysočina.
Návrh usnesení předpokládá doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout nabýt pozemek par. č. 2041 o výměře 6294 m2, v obci a k. ú. Nová Ves u Chotěboře do vlastnictví kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout bezúplatně nabýt pozemek par. č. 2041 o výměře 6294 m2, v obci a k. ú. Nová Ves u Chotěboře z vlastnictví České republiky a správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 15. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz