Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2009-82

RK-35-2009-82.doc
Číslo materiálu82
Číslo jednacíRK-35-2009-82
NázevAktualizace Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina
Zpracoval E. Navrátilová, P. Bendová
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší nutnost aktualizace Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina v návaznosti na aktualizaci Plánu odpadového hospodářství kraje České republiky.
Kraj Vysočina zpracoval v letech 2003 až 2004 ve smyslu § 43 odst. 1 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění (dále jen zákon o odpadech) plán odpadového hospodářství. Zastupitelstvo kraje Vysočina schválilo usnesením č. 261/04/2004/ZK ze dne 27. 7. 2004 Plán odpadového hospodářství kraje Vysočina (dále jen POH KV). Závaznou část POH KV vyhlásil kraj obecně závaznou vyhláškou kraje. Obecně závazná vyhláška kraje byla zveřejněna ve Věstníku kraje dne 10. 8. 2004.
Ve smyslu § 43 odst. 6 zákona o odpadech je kraj povinen v samostatné působnosti zpracovat a schválit návrh změny plánu odpadového hospodářství kraje, a to do 18 měsíců od nabytí účinnosti nařízení vlády, kterým se vyhlašuje závazná část plánu odpadového hospodářství České republiky.
Podle § 43 odst. 7 zákona o odpadech musí být plán odpadového hospodářství kraje změněn při každé zásadní změně podmínek, na jejichž základě byl zpracován. Podle § 43 odst. 2 zákona o odpadech musí být plán odpadového hospodářství kraje v souladu se závaznou částí plánu odpadového hospodářství České republiky a jejími změnami, která je vyhlášena nařízením vlády č. 197/2003 Sb., o Plánu odpadového hospodářství České republiky (dále jen nařízení vlády o POH ČR ). MŽP ČR připravilo návrh novely nařízení vlády o POH ČR. V současné době probíhá připomínkové řízení, resp. vypořádání připomínek a návrh by měl být v listopadu 2009 předložen vládě k projednání. Navržená účinnost novely nařízení vlády o POH ČR je 1. 12. 2009.
V případě, že vláda ČR schválí návrh novely nařízení vlády o POH ČR s účinností od 1. 12. 2009, bude mít kraj Vysočina povinnost zpracovat a schválit aktualizaci POH KV do 18 měsíců od tohoto data (do 1. 6. 2011).
Návrh řešení Odbor životního prostředí připraví a provede veškeré administrativní úkony zadávacího řízení veřejné zakázky malého rozsahu ve smyslu Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina (ze dne 22. 9. 2009) na veřejnou zakázku aktualizace Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina a následně bude rada kraje požádána o uvolnění vysoutěžené výše finančních prostředků z rozpočtu kraje 2010.
V návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2010 (příloha R1) na kapitol Rezerva a rozvoj kraje, položka Strategické a rozvojové materiály jsou navrhovány finanční prostředky ve výši 900 tis. Kč určené na aktualizaci Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina a na návrh Strategie nakládání s komunálním odpadem v kraji.
Odbor životního prostředí doporučuje radě kraje, aby rozhodla o zpracování aktualizace Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina. Po výběru zpracovatele rozhodne rada kraje o financování zakázky prostřednictvím rozpočtového opatření z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Strategické a koncepční materiály.
StanoviskaOE: v návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2010 je na kapitole Rezerva a rozvoj kraje, položka Strategické a koncepční materiály (Příloha R1) navrhovaná finanční částka
900 tis. Kč na aktualizaci Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina a na návrh Strategie nakládání s komunálním odpadem v kraji. Radě kraje bude předloženo ke schválené rozpočtové opatření na úhradu veřejné zakázky aktualizace Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina.
OPKŽÚ nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o zpracování aktualizace Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina v případě, že nabude účinnosti návrh novely nařízení vlády č. 197/2003 Sb., o Plánu odpadového hospodářství České republiky;
ukládá
odboru životního prostředí zajistit výběrové řízení na zpracování aktualizace Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina v případě, že nabude účinnosti návrh novely nařízení vlády č. 197/2003 Sb., o Plánu odpadového hospodářství České republiky.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz