Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2009-65

RK-35-2009-65.doc  RK-35-2009-65pr1.xls
Číslo materiálu65
Číslo jednacíRK-35-2009-65
NázevNávrh změny investičního plánu u Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace na rok 2009
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuRada kraje dne 9. 6. 2009 usnesením č. 0895/20/2009/RK schválila finanční a investiční plán Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace na rok 2009 a usnesením č. 1326/28/2009/RK první změnu investičního plánu.
Nemocnice Nové Město na Moravě požádala o druhou změnu investičního plánu. Důvodem je kromě úprav cen jednotlivých položek plánu (dle výsledků výběrových řízení) především rozpuštění rezervy ve výši 4,2 mil. Kč. Tato rezerva bude použita na nákup následujících investičních akcí:
Analyzátor - Nákup nového analyzátoru pro laboratoř detašovaného Sanatoria Buchtův kopec. Jedná se o prostou náhradu již doslouživšího analyzátoru Rapidlab z roku 2000, na který již nejsou dostupné originální náhradní díly a cena opravy by téměř dosáhla ceny nového analyzátoru. Nový analyzátor zajistí rychlé základní vyšetření krve a krevních plynů pro pacienty Sanatoria Buchtův kopec pro stanovení dalšího postupu poskytované zdravotní péče.
Elektrokardiograf - Jedná se o prostou náhradu za dosluhující EKG přístroj Cardiovit z r. 1996 v interní EKG ambulanci. EKG vyšetření patří k základním vyšetřením pacientů na interně, proto je nutné mít v ambulanci kvalitní a spolehlivý přístroj.
Instrumentarium - Jedná se o transplantační instrumentárium pro provádění ortopedických operací, zejména při provádění náhrad kloubů. Zpřesňuje prováděné výkony a tím i zkracuje operační časy a šetří pacienta.
Kopírka - Jedná se o prostou náhradu za pronajatý kopírovací přístroj,na který skončil smluvní vztah a který slouží zejména pro kompletaci zdravotní dokumentace pacientů chirurgického pavilonu.
Licence NIS - Jená se o rozšíření stávajícího nemocničního informačního systému Medea fy Stapro o licenci pro používání modulu pro cervikální screening na odd.gynekologie.
Lymfoven - Jedná se o doplnění lymfologické ambulance kožního oddělení o druhý přístroj Lymfoven z důvodu velké vytíženosti stávajícího přístroje a v případě jeho poruchy nemožnosti poskytování komplexní péče pacientům. Ambulantní provoz byl rozšířen na 12 hod denně.
Monitory pro ARO - Jedná se o náhradu stávajícího vybavení oddělení ARO - výměna zastaralých a již nevyhovujících monitorů včetně centrály, které již vykazují neúnosné množství poruch. Monitory jsou v plném provozu od r. 1997 a mají již vypálené obrazovky a nezobrazují všechny potřebné parametry monitorování životních funkcí. Jde o náhradu centrály, na které se zobrazují informace ze všech monitorů a náhrada 7 ks lůžkových monitorů.
Motodlaha - Prostá obměna za vyřazenou neopravitelnou motodlahu z r. 1992 na odd. ortopedie.
Oční operační stůl - Prostá obměna za stávající nevyhovující operační stůl na očním operačním sále typu M1005X z roku 1975, který neumožňuje operatérovi boční přístup k pacientovi a u kterého nelze správně vypolohovat hlavu pacienta.
Odběrové váhy - Prostá obměna za již dosluhující odběrové váhy z r. 1997 na transfúzním oddělení.
Odsávačka - Prostá náhrada za neopravitelnou odsávačku z r. 1985 na centrálních operačních sálech - gynekologie.
Přenosný UZV přístroj - Jedná se o přenosný ultrazvukový přístroj pro kardiologii jako náhrada za již doslouživší echokardiograf z r. 1991. Přenosný přístroj umožní provést kardiologická vyšetření i na ostatních odděleních v nemocnici, zvláště v současné době přestavby interního pavilonu, kdy se jednotlivá interní oddělení nachází na vícero místech bez možnosti jednoduchého převozu pacienta ke kardiologickému vyšetření.
Převozové sanitní vozidlo - Prostá náhrada za vyřazené sanitní vozidlo TAZ Š 1500 Š 1203 SPZ ZRA 08-39, které muselo být vyřazeno z provozu v důsledku stáří, prorezivění karoserie a nerentabilnosti dalších oprav. K dnešnímu dni je v naší nemocnici provozováno 16 sanitek, z nichž je 6 starších 10 let, 7 ve stáří 7-9 let, zbývající tři jsou staré 4, 2 a 1 rok. Průměrně za rok najezdí jedna sanitka cca 40 000 km.
Spirometr - Prostá náhrada za neopravitelný spirometrický systém Pony z r. 1991 v Sanatoriu Buchtův kopec - Léčebně TRN, kde spirometrické vyšetření patří k základním vyšetřením při léčbě respiračních nemocí.
UZV sonda- Jedná se o doplnění letos pořízeného ultrazvukového přístroje Vivid 7 o cévní sondu. Doplněním nově pořízeného UZV přístroje pro kardiologii o cévní sondu se rozšíří možnosti využití moderního přístroje i pro další interní obor - vyšetřování cév. Duplexní sonografie cév patří ke standardům vyšetřovacích metod v této oblasti. Pořízením této sondy dojde i k celkovému rozšíření využití moderního UZV přístroje.
Videolaparoskop - Jedná se o integrovaný optický systém, který spojuje optiku, kamerovou hlavu a světlovod do jednoho celku, který svojí konstrukcí omezuje počet přechodů, kde dochází ke ztrátám ostrosti a věrnosti snímaného obrazu. Jeho použití rozšíří vyšetřovací a operační možnosti nové endoskopické věže na centrálních operačních sálech.
Vyhřívané lůžko - Prostá náhrada za obyčejné lůžko z důvodu zkvalitnění zdravotní péče o novorozence v novorozenecké části dětského oddělení.
Propojení gynekologie a dětského pavilonu - Projekt pro realizaci stavby řeší propojení dětského pavilonu s pavilonem porodnice a to v úrovni 2. nadzemního podlaží obou objektů.
V současnosti je toto propojení realizováno pomocí propojovacího krčku se schody, což nevyhovuje nárokům uživatele na transport lůžek mezi oběma objekty. Z tohoto důvodu bude přistoupeno k rekonstrukci za účelem vytvoření bezbariérového přístupu mezi budovami.
Úprava operačního sálu gynekologie - Vzhledem k rozšířenému využití operačního sálu gynekologie je nezbytné doplnění vybavení o odsávání anestetik.
Sanatorium Buchtův kopec - Lékařský pokoj - Předmětem projektu je celková rekonstrukce lékařského pokoje v lékařském pavilonu. Lékařský pokoj bude dolněn o sprchový kout a kuchyňku tak, aby odpovídal současným požadavkům na zázemí lékařského personálu. Zároveň budou vyměněny podlahové povrchy a provedeny nátěry a malby.
Úprava interiéru - OKAL - V ubytovně OKAL proběhne celková rekonstrukce interiéru, který je v současné době za hranicí svého opotřebení. Budou vyměněny sprchové kouty v radiátory ÚT v koupelnách, budou vyměněny podlahové krytiny a koncové prvky elektroinstalací. Zároveň dojde k položení nových podlahových krytin a celý interiér objektu bude znovu vymalován. Akce bude rozdělena na 1. a 2.etapu v roce 2010 tak, aby v ubytovně mohl stále bydlet lékařský personál.

Protože některé akce vzhledem k výši pořizovací ceny nebude možné do konce roku profinancovat (důvodem jsou závazné termíny veřejných zakázek), požádala nemocnice o převod prostředků investiční dotace z rozpočtu kraje do investičního fondu ve výši 9 211 955 Kč do roku 2010 s tím, že finanční prostředky budou použity na úhradu faktur vysoutěžených položek v průběhu 1. pololetí 2010. O úhradě bude kraj informován - nemocnice doloží kopie faktur a výpis z bankovního účtu.
Dále nemocnice požádala vzhledem k dobrým výsledkům hospodaření, o schválení převodu částky ve výši 3 000 tis. Kč z provozu (UZ 00051) do investic (UZ 00051).
Návrh řešení Radě kraje se navrhuje schválit popsanou změnu investičního plánu Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, rozpočtové opatření spočívající v snížení položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím (ÚZ 00051) o částku
3 000 tis. Kč se současným zvýšením položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím (ÚZ 00051) ve stejné výši 3 000. tis. Kč a změnu závazných ukazatelů Investiční dotace a Příspěvek na provoz .
StanoviskaEkonomický odbor k návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* změnu investičního plánu Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace pro rok 2009 dle materiálu RK-35-2008-65, př. 1,
* položkový rozpis investičních akcí zařazených do investičního plánu na rok 2009 dle materiálu RK-35-2009-65, př. 1, které budou z důvodu dosud probíhajících výběrových řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách realizovány až v roce 2010; převod prostředků investiční dotace z rozpočtu kraje bude realizován do investičního fondu Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace nejpozději do 23. 12. 2009;
* v rámci výdajové časti rozpočtu kraje, kapitoly Zdravotnictví a § 3522 - Ostatní nemocnice snížení položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím (ÚZ 00051) o částku 3 000 000 Kč u Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci se současným zvýšením položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím (ÚZ 00051) ve stejné výši 3 000 000 Kč pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci;
* zvýšení závazného ukazatele Investiční dotace (00051) u Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace o 3 000 000 Kč a snížení závazného ukazatele Příspěvek na provoz (00051) u Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace o stejnou částku 3 000 000 Kč;
ukládá
ředitelce Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace předložit do 30. 9. 2010 kopie zaplacených faktur a ostatních dokladů o úhradě všech investičních závazků u akcí schválených v rámci investičního plánu na rok 2009, jejichž realizace bude dokončena až v roce 2010.
Odpovědnost ředitelka Nemocnice Nové město na Moravě, p. o., odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz