Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2009-26

RK-35-2009-26.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-35-2009-26
NázevČerpání a splácení kontokorentního úvěru
Zpracoval J. Kopecká, H. Sošková
Předkládá A. Krištofová
Počet příloh
Popis problémuJde o popis způsobu čerpání kontokorentního úvěru na projekty spolufinancované z fondů EU a jeho splácení.
Zastupitelstvo kraje Vysočina dne 17. 5. 2005 schválilo uzavření smlouvy o kontokorentním úvěru ve výši 100 mil. Kč a dne 24. 6. 2008 dodatek č. 3 této smlouvy, na jehož základě došlo ke zvýšení úvěrového rámce ze 100 mil. Kč na 450 mil. Kč. Dodatkem č. 4 výše uvedené smlouvy, který zastupitelstvo kraje schválilo dne 10. 11. 2009, byl navýšen úvěrový rámec kontokorentního úvěru na 1 miliardu Kč. Dále se dodatkem č. 4 mění účel použití kontokorentního úvěru, a to tak, že účelem použití je Financování a předfinancování projektů dotovaných z fondů Evropské unie . V současné době kraj Vysočina realizuje projekty spolufinancované z fondů Evropské unie ve velkém finančním objemu, na jejichž předfinancování nemá dostatek vlastních zdrojů, a proto je třeba využít prostředky kontokorentního úvěru.
Návrh řešení Ekonomický odbor navrhuje způsob čerpání a splácení kontokorentního úvěru.
Prostředky potřebné na předfinancování, případně na financování projektů spolufinancovaných z fondů Evropské unie budou dle potřeby z účtu kontokorentního úvěru převáděny na zvláštní účty jednotlivých projektů, na kterých probíhá jejich realizace. Kontokorentní úvěr bude splácen z dotací přijatých na zvláštní účty z fondů Evropské unie, případně ze státního rozpočtu bez ohledu na skutečnost, zda byl na těchto zvláštních účtech kontokorentní úvěr čerpán. Pokud tyto finanční prostředky nebudou potřeba ke splácení kontokorentního úvěru, budou převedeny do Fondu strategických rezerv.
Informace o stavu čerpání a splácení kontokorentního úvěru bude součástí měsíční Zprávy o plnění příjmů a výdajů rozpočtu kraje Vysočina .
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
způsob čerpání kontokorentního úvěru na zvláštních účtech, na kterých probíhá financování projektů spolufinancovaných z prostředků fondů Evropské unie, a splácení kontokorentního úvěru z dotací přijatých na zvláštní účty z fondů Evropské unie, případně ze státního rozpočtu.
Odpovědnost odbor ekonomický
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz