Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2009-71

RK-33-2009-71.doc  RK-33-2009-71pr1.pdf  RK-33-2009-71pr2.pdf  RK-33-2009-71pr3.doc  RK-33-2009-71pr4.xls
Číslo materiálu71
Číslo jednacíRK-33-2009-71
NázevZáměr výstavby konferenčního centra kraje
Zpracoval P. Kolář, M. Černý
Předkládá P. Kolář, M. Černý
Počet příloh
Popis problémuZáměrem kraje Vysočina je vystavět nové konferenční prostory v Jihlavě. Objekt by měl zajistit prostory pro pořádání odborných a společenských aktivit se zajištěním odpovídajících doplňkových služeb. Prostory by měly být využitelné multifunkčně, objekt by měl obsahovat vedle konferenčních prostor i kancelářské plochy pro krajský úřad a pro komerční využití, stravovací provoz, dostatečné prostory pro parkování vozidel. Součástí konferenčních prostor bude také planetárium a prostor pro hvězdárnu.
Architektonická studie zpracovaná architektonickou a projektovou kanceláří ARCHITEP HK s.r.o. obsahuje návrh řešení tohoto záměru kraje. Novostavba je umístěna v severní části areálu bývalých kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě, mezi ulicemi Na skalce a Bratří Čapků. Pro stavbu byly zvoleny pozemky parc.č.3939/1, 3939/2, 3939/3, 3937/1, 3937/2, 3938, 3940, 3941/1 v k.ú. Jihlava. Umístění objektu respektuje z jižní strany plánovanou propojovací komunikaci mezi ulicemi Na skalce a Bratří Čapků, na severní straně řeší mezi novostavbou a stávající bytovou zástavbou parkovou úpravu. Objekt je řešen jako šestipodlažní budova, konstrukčně je navržena ze železobetonového skeletu. Dvě podzemní podlaží obsahují parkovací stání, čtyři nadzemní podlaží řeší v západní části konferenční část, planetárium a hvězdárnu a stravovací provoz, které se budou nacházet ve východní části administrativní části centra. Celkové plochy všech podlaží jsou 28 tis. m2, z toho konferenční část 3,7 tis. m2, administrativní část 11 tis. m2, podzemní garáže 8 tis. m2, stravovací prostory 1,4 tis. m2, skladové prostory 3,4 tis. m2, komerční prostory 0,5 tis. m2.
Konferenční část obsahuje hlavní sál probíhající přes dvě podlaží s jevištěm a výsuvným hledištěm v přízemí a je řešen jako víceúčelový. Prostor sálu je provozně začleněn do pasáže a v době kdy není samostatně využit vytváří možnosti pro rozšíření jejího prostoru. Prostor sálu je v přízemí členěn mobilními stěnami umožňujícími rozdělit prostor na vlastní sál s jevištěm a výsuvným hledištěm cca 250 diváků a dvě přísálí, salonky. V případě potřeby mohou uvedené prostory fungovat jako tři samostatné celky. V patře přiléhá k prostoru sálu balkon s pevným hledištěm a po stranách dva balkony navržené tak, aby v případě potřeby mohly sloužit jako dva samostatné salonky přístupné z pasáže. Sál má vlastní zázemí a občerstvení umožňující jeho samostatný provoz. Předpokládá se však, že bude zapojen do celkového provozu pasáže a bude možné využít pasáž jako foyer a pro rozšíření jeho kapacity i prostory přiléhající k pasáži (salonky, jednací prostory, občerstvení atd.). Objekt obsahuje několik dalších jednacích místnosti s různou kapacitou, v některém z nich bude umístěna technika planetária.
Administrativní část objektu umožní zřízení cca 600 pracovních míst s odpovídajícím kapacitou jednacích místností a skladů .
Podzemní garáže mají kapacitu cca 260 parkovacích míst, další parkovací stání budou umístěna na venkovních plochách.
Studie obsahuje orientační odhad nákladů na investici ve výši cca 916 mil. Kč (včetně DPH, přípravných a projekčních prací a reservy).
Popis od společnosti ARCHITEP HK s.r.o. je uveden v příloze RK-33-2009-71, př.1. Harmonogram prací je uveden v materiálu RK-33-2009-71, př.2, architektonický návrh je uveden v materiálu RK-33-2009-71, př.3, výměry ploch a rozpočet je v materiálu
RK-33-2009-71, př.4.
Návrh řešení Sdružení uchazečů Česká spořitelna, a.s. + Wolf Theiss advokáti + Arcadis Projekt Management, s.r.o. vypracovalo pro kraj Vysočina studii Právní, technické, finančně-ekonomické a společensko-ekonomické posouzení a porovnání variant zajištění vybudování a provozu administrativního komplexu kraje Vysočina , jejímž účelem bylo porovnat varianty realizace projektu. Financování projektu může být buď úvěrem nebo formou PPP. V případě financování formou PPP se může uvažovat o přenesení rizika výstavby i provozu. Developer může zafinancovat výstavbu a zajišťovat provoz a kraj může komplex splácet ve splátkách. V případě realizace formou PPP je z hlediska insolvenčního rizika podstatné, aby budova byla ihned po výstavbě převedena do majetku kraje.
Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod vyhlásila výzvu na velké projekty se strategickým významem v oblasti podpory 2.1 Rozvoj infrastruktury cestovního ruchu s příjmem žádostí od 1. 10. 2008 do 6. 1. 2010. Výzva je zaměřena na projekty nad 100 mil. Kč. Z hlediska uvažovaného záměru výstavby konferenčního centra je možné se ucházet o finanční prostředky z ROP JV na konferenční část.
Do doby předložení projektového záměru musí proběhnout konzultace s Úřadem regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod se a to zejména z pohledu vyjasnění okruhů:

- kombinace zdrojů z fondů EU a soukromých prostředků prostřednictvím PPP
- rozdělení uznatelných nákladů týkajících se konferenčního centra, planetária, hvězdárny a zázemí (parkoviště, restaurace, atd.) a neuznatelných nákladů týkající se zejména administrativních prostorů a zázemí.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje: Usnesením 0771/19/2008/RK rada kraje schválila návrh záměru projektu Vesmír Vysočiny a uložila Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina zajistit přípravu projektu Vesmír Vysočiny k předložení do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, Oblast podpory 2.1. Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch a předložit ho Radě kraje k rozhodnutí (Usnesením 0771/19/2008/Krada kraje schvaluje návrh záměru projektu Vesmír Vysočiny dle materiálu RK-19-2008-22, př. 1upr1; ukládá Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina zajistit přípravu projektu Vesmír Vysočiny k předložení do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, Oblast podpory 2.1. Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch, a předložit ho Radě kraje k rozhodnutí; Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina zajistit přípravu návrhu na majetkoprávní přípravu projektu Vesmír Vysočiny s předpokladem potřebné výměry 16555 m2 na pozemcích vedených ve zjednodušené evidenci par. č. 268 a 279 v k. ú. Vysoká u Jihlavy prostřednictvím smlouvy o smlouvě budoucí kupní o výměře 6667 m2 za cenu max. 450 Kč/m2 a bezúplatného převodu pozemků o výměře 9888 m2 od Statutárního města Jihlavy, které uvedenou výměru získá směnnou smlouvou s jejich vlastníkem; doporučuje zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 10 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu projektu Vesmír Vysočiny na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu).
Usnesením 0245/04/2008/ZK Zastupitelstvo kraje schválilo převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 10 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu projektu Vesmír Vysočiny na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu (Usnesení 0245/04/2008/ZK Zastupitelstvo kraje schvaluje převod finančních prostředků ve finančním objemu max. 10 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu projektu Vesmír Vysočiny na zvláštní účet projektu s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu).
Usnesením 0157/05/2009/RK Rada kraje vzala ne vědomí postup prací při přípravě projektu Vesmír Vysočiny (Usnesení 0157/05/2009/RK Rada kraje bere na vědomí postup prací při přípravě projektu Vesmír Vysočiny).
Pokud bude stavba planetária a hvězdárny zařazena do záměru výstavby konferenčního centra kraje, Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) doporučuje radě kraje uložit ORR ukončit přípravu projektu Vesmír Vysočiny.
V projektu Vesmír Vysočiny mělo být vybudováno kromě hvězdárny a planetária i multifunkční vzdělávací centrum zaměřené na popularizaci přírodních věd. Toto zařízení mělo specifické parametry, ze kterých vyplynulo, že projekt Vesmír Vysočiny měl být realizován mimo městskou zástavbu Jihlavy především pak z důvodu vybudování hvězdárny v rámci projektu Vesmír Vysočiny. Pokud bude vybudování planetária a hvězdárny zařazeno do záměru výstavby konferenčního centra kraje, potom ORR doporučuje prověřit tyto specifické parametry a dle výsledku tohoto prověření upravit podobu možného zařazení planetária a hvězdárny v záměru výstavby konferenčního centra kraje. Dále pak ORR doporučuje radě kraje uložit Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen OM ) ukončit jednání o koupi a směně pozemků vedených ve zjednodušené evidenci par. č. 268 a 279 v k. ú. Vysoká u Jihlavy o celkové výměře 16555 m2 s vlastnicí části těchto pozemků o výměře 6667 m2 a se statutárním městem Jihlava, které mělo bezúplatně převést pozemky na kraj o výměře 9888 m2 pro realizaci projektu Vesmír Vysočiny.

Odbor ekonomický: V návrhu rozpočtu na rok 2010 je plánovaná částka 15 mil. Kč na zpracování projektové dokumentace na vybudování Konferenčního centra. Prostředky na vlastní výstavbu nejsou plánovány a bude nutné jejich zajištění z cizích zdrojů.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr výstavby konferenčního centra kraje dle materiálu RK-33-2009-71;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit záměr výstavby konferenčního centra kraje dle materiálu
RK-33-2009-71;
ukládá
v případě, že zastupitelstvo kraje schválí záměr výstavby konferenčního centra kraje dle materiálu RK-33-2009-71:
- Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina ukončit přípravu projektu Vesmír Vysočiny,
- Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina prověřit specifická kritéria pro vybudování hvězdárny v rámci záměru výstavby konferenčního centra kraje;
- Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina ukončit jednání o koupi a směně pozemků vedených ve zjednodušené evidenci par. č. 268 a 279 v k. ú. Vysoká u Jihlavy o celkové výměře 16555 m2 s vlastnicí části těchto pozemků o výměře 6667 m2 a se statutárním městem Jihlava, které mělo bezúplatně převést pozemky na kraj o výměře 9888 m2 pro realizaci projektu Vesmír Vysočiny;
- Krajskému úřadu zajistit zpracování podkladů pro projekt Konferenční centrum Jihlava v rámci výzvy na velké projekty se strategickým významem v oblasti podpory 2.1 Rozvoj infrastruktury cestovního ruchu na základě architektonické studie zpracované architektonickou a projektovou kanceláří ARCHITEP HK s. r. o.
Odpovědnost OM, OE, ORR
Termín 31. 1. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz