Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2009-25

RK-34-2009-25.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-34-2009-25
NázevZáměr rekonstrukce bývalých školních dílen Střední školy Pelhřimov pro potřeby Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace - vybudování depozitáře s odborným zázemím
Zpracoval I. Schallnerová, J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládán záměr využití objektu bývalých dílen Střední školy Pelhřimov pro účely vybudování depozitáře.
Muzeum Vysočiny Pelhřimov, příspěvková organizace a Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace se dlouhodobě potýkají s nedostatkem prostor pro uložení a správu sbírkových předmětů, jejichž vlastníkem je kraj Vysočina. V současné době jsou depozitáře obou těchto organizací umístěny převážně v pronajatých objektech, které jednak nevyhovují kapacitně, ale ani neodpovídají parametrům správy, ochrany a uchovávání sbírkových předmětů z bezpečnostního a muzejního hlediska.
Ve spolupráci s majetkovým odborem KrÚ a odborem školství, mládeže a sportu KrÚ byl proto vytipován objekt v majetku kraje vhodný pro využití k depozitárním účelům. Jedná se o bývalé dílny Střední školy Pelhřimov, v ulici K Silu 1145 v Pelhřimově (na st. p. č. 2413/105, 2413/104, 2413/171, p. p. č. 2413/31), v nichž škola ukončila svoji činnost ke konci školního roku 2008/2009.
Uvažovaný záměr a návrh budoucího využití byl projednán s Ing. Tomášem Škarydem, radním kraje Vysočina pro oblast cestovního ruchu a kultury, RNDr. Marií Kružíkovou, radní kraje Vysočina pro oblast školství, zástupci odboru majetkového, odboru školství, mládeže a sportu i s řediteli obou příspěvkových organizací.
Návrh řešení Vzhledem ke skutečnosti, že odbor školství, mládeže a sportu neplánuje v budoucnu využití bývalých dílen Střední školy Pelhřimov pro potřeby školského vzdělávání, a s ohledem na vhodnou využitelnost tohoto objektu odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje schválit záměr rekonstrukce v současnosti nevyužívaných prostor bývalých dílen Střední školy Pelhřimov pro potřeby Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace. Dle předběžného projektu by v objektu byly prostory pro uložení a správu sbírkových předmětů, včetně konzervátorské dílny, digitalizačního pracoviště s archivem a badatelny.
Záměr rekonstrukce z dlouhodobého hlediska odpovídá snaze odvětvového odboru i sbírkotvorných institucí zajistit v souladu se zákonem č. 122/2000 Sb. adekvátní ochranu sbírek, včetně racionalizace a optimalizace jejich uložení, ale také napomůže řešit nejakutnější část problémů souvisejících s hrozícím ukončením pronájmu depozitářů a povinností uložení výstavního mobiliáře po dobu 5 let po ukončení Dolnorakouské zemské výstavy 2009.
StanoviskaOdbor školství, mládeže a sportu: po rekonstrukci dílenského areálu SŠ Pelhřimov v Křemešnické ulici ukončila škola svou činnost v prostorách v ulici k Silu 1145. Tento objekt nebude již dále využíván pro školské potřeby. OŠMS nemá proti navrhovanému řešení připomínek.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr rekonstrukce bývalých školních dílen Střední školy Pelhřimov v ulici K Silu 1145 v Pelhřimově (st. p. č. 2413/105, 2413/104, 2413/171, p. p. č. 2413/31) pro potřeby Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace - vybudování depozitáře s odborným zázemím.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 3. 11. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz