Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2009-10

RK-34-2009-10.doc
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-34-2009-10
NázevUzavření smlouvy zakládající právo provést stavbu a smlouvy o budoucí darovací smlouvě - k. ú. a obci Třešť
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší uzavření smluv umožňujících městu Třešť zrealizovat stavbu parkovacích stání mimo jiné i na pozemku ve vlastnictví kraje Vysočina.
Na odbor majetkový se obrátilo město Třešť se žádostí o sepsání smlouvy opravňující město provést stavbu II/402, Třešť, ul. Nádražní jejíž součástí jsou mimo jiné chodník, komunikace, podélná a kolmá parkovací stání a plocha veřejné zeleně, která je dle projektové dokumentace umístěna částečně na pozemku par. č. 4577/1 v k. ú. a obci Třešť. Současně město žádá ještě další žádostí o uzavření smlouvy o budoucí darovací smlouvě, protože bude žádat Státní fond dopravní infrastruktury o finanční příspěvek na zvýšení bezpečnosti dopravy a zpřístupňování osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Nedílnou součástí této žádosti musí být uzavřená smlouva o budoucí darovací smlouvě na budoucí převod zastavěné části pozemku par. č. 4577/1 v k. ú. a obci Třešť. Touto smlouvou bude město deklarovat, že se stane po dokončení stavby vlastníkem zastavěného pozemku a bude tak jediným vlastníkem stavby i pozemku. Stavba bude zahájena v průběhu roku 2010 a zasáhne část podél pozemku par. č. 4577/1 o výměře cca 450 m2 - viz příloha - zákres do snímku mapy.
Pozemek par. č. 4577/1 v k. ú. a obci Třešť je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001. Zřizovací listinou byl dán do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace.
Katastrální úřad pro Vysočinu, katastrální pracoviště Jihlava vede tento pozemek na LV 1230 pro k. ú. a obec Třešť.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného a vydaného stanoviska KSÚSV navrhuje OM vyslovit souhlas se stavbou II/402, Třešť, ul. Nádražní , uzavřít s městem smlouvu zakládající právo investora provést stavbu částečně i na pozemku ve vlastnictví kraje a smlouvu a budoucí darovací smlouvě, kterou se kraj zaváže k budoucímu převodu zastavěného pozemku do vlastnictví města Třešť. V souladu s ustanovením § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění, musí tomuto kroku předcházet zveřejnění záměru darovat část dotčeného pozemku na úřední desce krajského úřadu. Bezúplatný převod je navrhován v souladu s příslušnými ustanoveními Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina neboť část převáděného pozemku bude využita pro stavbu veřejného zájmu a bude nekomerčně využívána.
Návrh usnesení předpokládá souhlasit se stavbou II/402, Třešť, ul. Nádražní na části pozemku ve vlastnictví kraje, rozhodnout uzavřít smlouvu zakládající investorovi právo provést stavbu i na pozemku ve vlastnictví kraje. Dále předpokládá zveřejnit záměr darování části dotčeného pozemku a doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít mezi krajem Vysočina a městem Třešť smlouvu o budoucí darovací smlouvě.
StanoviskaS realizací stavby souhlasí a po jejím dokončení doporučuje převod zastavěného pozemku do vlastnictví města Třešť KSÚS Vysočiny, provoz Jihlava. Další stanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se stavbou II/402, Třešť, ul. Nádražní , kterou bude dotčen pozemek par. č. 4577/1 v k. ú. a obci Třešť ve vlastnictví kraje Vysočina;
rozhoduje
* uzavřít mezi krajem Vysočina a městem Třešť smlouvu zakládající městu Třešť právo provést stavbu II/402, Třešť, ul. Nádražní , kterou bude dotčen pozemek ve vlastnictví kraje vysočina par. č. 4577/1 v k. ú. a obci Třešť;
* zveřejnit záměr darování části pozemku par. č. 4577/1 v k. ú. a obci Třešť zastavěného parkovacím stáním do vlastnictví města Třešť;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě mezi krajem Vysočina na straně budoucího dárce a městem Třešť na straně budoucího obdarovaného na část pozemku par. č. 4577/1 o předpokládané výměře 450 m2 v k. ú. a obci Třešť zastavěnou stavbou II/402, Třešť, ul. Nádražní .
Odpovědnost odbor majetkový
Termín prosinec 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz