Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2009-13

RK-33-2009-13.doc  RK-33-2009-13pr1.xls
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-33-2009-13
NázevNabytí nemovitého majetku bezúplatným převodem ze správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o bezúplatné nabytí nemovitostí do vlastnictví kraje Vysočina.
Zastupitelstvo kraje usnesením 0196/03//2009/ZK schválilo prohlášení že nemovitosti dle materiálu ZK-03-2009-42, př. 1, požadované k bezúplatnému převodu z Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina, jsou pro činnost školského zařízení Školního statku Humpolec, Dusilov 384, zařazeného do sítě předškolních zařízení, škol a školských zařízení, pro tento subjekt nezbytné a že převod nemovitostí pro tento subjekt je i ve výhledu v souladu s koncepcí školství kraje. Dle § 2 odst. 6 zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, v platném znění je umožněn bezúplatný převod nemovitého majetku do vlastnictví kraje v případě, že nemovitosti jsou potřebné pro činnost školy nebo školského zařízení. Odbor majetkový doplnil žádost o bezúplatný převod nemovitostí v souladu s výše uvedeným usnesením a předložil ji Územnímu pracovišti Pozemkového fondu ČR v Jihlavě.
Návrh řešení Převody nemovitostí ze správy PF ČR jsou řešeny postupně v návaznosti na předložení návrhu územním pracovištěm PF ČR k projednání v presidiu PF ČR. Územní pracoviště PF Jihlava na základě projednání a schválení v presidiu PF ČR předložilo návrh na bezúplatný převod nemovitostí dle soupisu uvedeného v materiálu RK-33-2009-13, př. 1. Převáděné nemovitosti jsou nezbytné pro zajištění činnosti příspěvkové organizace Školní statek Humpolec, Dusilov 384. Dodatkem zřizovací listiny budou příspěvkové organizaci předány nemovitosti k hospodaření.
Územní pracoviště PF Jihlava dle metodiky schválené PF ČR v čl. VI. návrhu smlouvy na bezúplatný převod nemovitostí uplatňuje smluvní podmínku v tomto znění: Převádějící převádí nemovitosti uvedené v článku I. této smlouvy s výhradou, že přejímající tyto nemovitosti bude po dobu 10 let ode dne jejich nabytí užívat pouze k účelu, ke kterému byly užívány ke dni převodu vlastnictví podle této smlouvy. Stanou-li se před uplynutím této doby převáděné nemovitosti pro přejímajícího nepotřebné nebo zanikne-li příspěvková organizace přejímajícího uvedená v článku II. této smlouvy bez toho, aniž by její činnost a náplň převzala jiná příspěvková organizace přejímajícího zřízená přejímajícím za obdobným účelem, musí být převáděné nemovitosti přejímajícím nabídnuty k bezúplatnému převodu do vlastnictví státu. Organizační složkou státu příslušnou k přijetí nabídky je věcně příslušné ministerstvo. Pokud nabídka přejímajícího nebude přijata ve lhůtě 3 měsíců od jejího doručení, naloží přejímající s těmito nemovitostmi podle svého uvážení. Smluvní podmínky v čl. VI. návrhu smlouvy o bezúplatném převodu nemovitostí odpovídají obsahu a účelu prohlášení přijatého zastupitelstvem kraje Vysočina dle usnesení 0196/03//2009/ZK.
Návrh usnesení předpokládá doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout nabýt předmětné nemovitosti.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout bezúplatně nabýt nemovitosti dle materiálu RK-33-2009-13, př. 1 z vlastnictví České republiky a správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 10. 11. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz