Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2009-40

RK-29-2009-40.doc  RK-29-2009-40pr1.xls  RK-29-2009-40pr2.pdf
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-29-2009-40
NázevNávrh změny investičního plánu u Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace na rok 2009
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuRada kraje dne 9. 6. 2009 usnesením č. 0895/20/2009/RK schválila finanční a investiční plán Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace na rok 2009.
Nemocnice Pelhřimov následně požádala o první změnu investičního plánu na rok 2009, kterou rada schválila usnesením č. 0991/22/2009/RK a usnesením č. 1184/26/2009/RK o druhou změnu investičního plánu.
Nemocnice nyní požádala již o třetí změnu s tím, že do plánu navrhuje zařadit následující seznam nových investičních akcí, které budou hrazeny z dotace od Města Pelhřimov (rozpočet Města Pelhřimov je uveden v příloze RK-29-2009-40, př. 2) ve výši 2 mil. Kč:

Lůžkový monitor na JIP (DEO)
Jedná se o lůžkový monitor vitálních funkcí, neinvazivní. Dle vyhlášky o přístrojovém vybavení jde o povinné vybavení JIP dětského oddělení.
Důvod: čtyři z pěti vykazovaných lůžek jsou nyní osazena novými kardiomonitory, zbývající dvě lůžka jsou osazena monitory Hewlett Packard Omnicare (rok výroby 1997). Oba přístroje jsou zatím funkční, ale jejich věk se podepisuje na snížené čitelnosti displeje.

Rhino-laryngo-fibroskop (ORL)
Přístroj se využívá při konziliárním vyšetření u lůžka pacienta, při kontrolách pacientů po tracheostomiích, event. je možnost využití na oddělení ARO při provádění punkčních tracheostomií. Pořízením tohoto přístroje dojde ke zkvalitnění dispenzárních kontrol u onkologicky nemocných pacientů a pacientů s chronickým zánětem hrtanu.

Laboratorní mikroskop (mikrobiologie)
Jedná se o laboratorní mikroskop pro mikrobiologii vybavený integrovanou digitální kamerou - jde o povinné vybavení oddělení mikrobiologie. Přístroj je denně využíván pro rutinní diagnostiku. Stávající zařízení je zastaralé (stáří 19 let).

Centrifuga - 2 ks (OHT, ONM)
Jedná se o obměnu stávající centrifugy na oddělení hematologie a ONM.
Nejstarší centrifuga na OHT je z roku 1986, na ONM z roku 1973 - oba přístroje již nevyhovují stávajícím požadavkům pro zdravotnické přístroje. Nákupem centrifugy dojde ke zkvalitnění a urychlení výsledků vyšetření.

Glukosový analyzátor (OKB)
Jde o analyzátor, na kterém se vyšetřují hladiny cukru v krvi při kontrole diabetiků. Denně se provádí 180 - 200 vyšetření, která musí být do určité doby hotová, neboť podle toho se následně aplikuje diabetikům insulin. Jde o náhradu za stávající analyzátor, který denně pracuje na OKB 11 let a začíná být již značně poruchový.

Flexibilní ureterorenoskop
Ureterorenoskop slouží k diagnostice a operativě horních močových cest - močovodů a dutého systému ledviny. Svou flexibilitou umožňuje snadnější a bezpečnější zavedení i do míst / kalichů /, která jsou pro rigidní nástroje nedostupná.
Důvod pořízení: přesnější diagnostika nádorového onemocnění dutého systému horních močových cest, bezpečnější výkon pro pacienta, snížení možných komplikací. Nástroj podobného typu nemocnice nemá k dispozici.

Pohonná jednotka - 2 ks (ortopedie)
Jedná se o nákup dvou kusů pohonných jednotek pily a vrtačky Synthes pro oddělení ortopedie na centrální operační sály. Jde o doplnění operačních nástrojů.
Ortopedické oddělení provádí kolem 300 operací endoprotéz velkých i malých kloubů a dalších cca 500 operací, při nichž jsou nezbytné pily a vrtačky. V současné době používané nástroje jsou již ze značné části opotřebované a jsou často opravované za hranicí své životnosti. Pokud nedojde k obměně techniky, bylo by nutné omezení operativy TEP. Přístroje rovněž používají chirurgové k traumatologické operativě.

Bipolární rádiofrekvenčně indukovaná termoterapie
Jde o minimálně invazivní proceduru nitrožilního léčení nedostatečnosti povodí safény. Při této proceduře jsou žíly řízeně zahřívány na teplotu od 60° C do 100°C pomocí ultratenkého aplikátoru zasunutého do žíly. Tato lokální a přesně zacílená aplikace radiofrekvenční energie způsobí, že se žíla tepelným účinkem smrští a uzavře. Během následné rekonvalescence žíla zůstává v těle pacienta, ale postupně dojde k jejímu částečnému vstřebání - přestane být viditelná. Ve srovnání s konvenčními chirurgickými zákroky, jako je vytrhání úseků žíly, je tato metoda mimořádně šetrná, a mimo jiné je při aplikaci bezpečná a pro pacienta šetrnější. Úroveň bolestivosti a nepříjemného pocitu je podstatně nižší a pacienti se mohou rychle vrátit k vykonávání svých běžných činností. Léčení touto metodou může být prováděno ambulantním způsobem při lokální anestézii a snižuje nebezpečí vzniku infekce a hematomů. Z estetického hlediska je největším přínosem minimalizace počtu jinak trvale viditelných jizev.
Návrh řešení Radě kraje se navrhuje schválit popsanou změnu investičního plánu Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace. Závazný ukazatel dotace na investice zůstane nezměněn.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
změnu investičního plánu Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace pro rok 2009 dle materiálu RK-29-2009-40, př. 1 přičemž objem závazného ukazatele dotace na investice zůstává nezměněn.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Pelhřimov, p. o., odbor zdravotnictví
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz