Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2009-30

RK-29-2009-30.doc  RK-29-2009-30pr1.pdf  RK-29-2009-30pr2.doc  RK-29-2009-30pr3.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-29-2009-30
NázevSmlouva o partnerství pro projektový záměr RYBNÍK FICKŮ - obnova objektů rybníka - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Životní prostředí
Zpracoval M. Brom
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál k uzavření Smlouvy o partnerství mezi krajem Vysočina a fyzickou osobou Mgr. Kateřinou Vítovou za účelem přípravy a realizace projektu RYBNÍK FICKŮ - obnova objektů rybníka a čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí.
Rybník Ficků se nachází v k. ú. Nové Veselí, jihovýchodně od obce Nové Veselí v lesní lokalitě Boroviny. Zaujímá plochu 6 463 m2. Toto vodní dílo bylo v uplynulých 80 letech ponecháno zcela bez údržby, došlo k jeho postupnému zanesení, poškození hráze, jejímu průsaku a zarůstání hráze i plochy náletovými dřevinami. V sušším období dochází k vysychání rybníka. Rybník je ale přírodovědecky velmi významným územím, je evropsky významnou lokalitou (dále jen EVL ) v soustavě Natura 2000 s předmětem ochrany čolkem velkým. Lokalita je chráněným územím ochrany přírody. Z pohledu ochrany populace čolka velkého a ostatních druhů obojživelníků vyžaduje nynější nevyhovující stav neodkladné řešení, protože přímo ohrožuje existenci populací všech druhů obojživelníků. Připravované zásahy budou ve shodě s plánem péče.
K péči o přírodní biotopy (k péči charakteru asanačních a revitalizačních zásahů) je možné využít finančních prostředků z Operačního programu Životní prostředí. V tomto případě prostřednictvím spolupráce s fyzickou osobou Mgr. Kateřinou Vítovou (viz materiál
RK-29-2009-30, př. 1), která je vlastníkem pozemků, a vzájemným uzavřením Smlouvy o partnerství (materiál RK-29-2009-30, př. 3). Účelem partnerství podle této smlouvy je příprava realizace a spolupráce při realizaci projektu RYBNÍK FICKŮ - obnova objektů rybníka s cílem řešení záchrany a péče o tuto lokalitu. Projektový záměr spočívá v opravě zničené hráze, která bude zpevněna kamenným záhozem do výšky maximální hladiny vody. Dále bude kompletně obnovena spodní výpust a bezpečnostní přeliv. V souvislosti s rekonstrukcí hráze dojde k odstranění sedimentu ze dna rybníka v blízkosti původního tělesa hráze. Těmito základními opatřeními a opatřeními doprovodnými, jako je vykácení nevhodných náletových dřevin, dojde k obnově funkcí lokality (RK-29-2009-30, př. 2). Revitalizace je podmínkou dlouhodobé udržitelnosti území jako výjimečně cenného zdroje biodiverzity obojživelníků.
Kraj i jiné subjekty jsou možnými příjemci podpory z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013 pro oblasti podpory 6.2 - Podpora biodiverzity a 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny (dále též OPŽP ). Globálním cílem oblasti podpory 6.2 je obnova a ochrana přírodních a přírodě blízkých biotopů a ohrožených rostlinných a živočišných druhů a globálním cílem podpory 6.4 je realizace opatření příznivých z hlediska krajinné a ekosystémové diverzity vedoucí ke zvyšování retenční schopnosti krajiny. Specifickým cílem je posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenních vlivů na přírodu a krajinu.
Návrh řešení Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o chráněná území. Protože předměty ochrany v chráněných územích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů, lze pro některá opatření v péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů. Odbor životního prostředí proto navrhuje na RYBNÍK FICKŮ - obnova objektů rybníka využít finančních prostředků z OPŽP. Nositelem projektu RYBNÍK FICKŮ - obnova objektů rybníka do Operačního programu životní prostředí 2007 - 2013, tj. realizátorem přípravných prací, předkladatelem žádosti, realizátorem projektu, bude Mgr. Kateřina Vítová, s bydlištěm Nezvalova 2090/10, 591 01 Žďár nad Sázavou. Odbor životního prostředí návrh smlouvy o partnerství prodiskutoval s Mgr. Kateřinou Vítovou a ona s jejím zněním souhlasí.
Kraj se v rámci partnerství bude spolupodílet na projektu RYBNÍK FICKŮ - obnova objektů rybníka finančními prostředky ve výši do 10 % z celkových způsobilých výdajů, celkem však maximálně do 200 000 Kč (dle materiálu RK-29-2009-30, př. 1). Dále bude zajišťovat odborný dohled nad aktivitami projektu, především v době realizace a udržitelnosti projektu.
U vlastního projektu se potom předpokládá předložení žádosti v listopadu roku 2009, financování a realizace z OPŽP v průběhu roku 2010-2013.
Projekty do životního prostředí obecně jsou významné i z ekonomického hlediska, neboť umožňují čerpat nejenom peníze z evropských fondů do kraje Vysočina, ale v konečném důsledku se na vlastní realizaci prací účastní firmy a jejich zaměstnanci z Vysočiny.
Odbor životního prostředí předpokládá realizaci projektu v letech 2010 nebo 2011 (podle rychlosti administrace ze strany Státního fondu životního prostředí). Financování spoluúčasti pak bude z kapitoly Životní prostředí rozpočtu kraje
StanoviskaEkonomický odbor: V případě schválení radou kraje je třeba, aby byly potřebné finanční prostředky maximálně ve výši 200 000 Kč zapracovány do návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2010 do kapitoly Životní prostředí.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o partnerství pro projekt RYBNÍK FICKŮ - obnova objektů rybníka dle materiálu RK-29-2009-30, př. 3.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 11. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz