Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2009-13

RK-29-2009-13.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-29-2009-13
NázevProdej a nájem pozemku v k. ú. a obci Krásná Hora
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší nájemní vztah k pozemku v k. ú. a obci Krásná Hora a jeho úplatný převod do majetku společnosti Zemědělská a. s. Krásná Hora.
Žádostí ze dne 8. 9. 2009 požádala výše uvedená společnost o prodej pozemku st. par. č. 115 zastavěná plocha, rozestavená zemědělská stavba o výměře 7 m2 nově odděleného geometrickým plánem č. 152-22/2009 od pozemku par. č. 449/1 ostatní plocha, silnice o výměře 7 924 m2 v k. ú. a obci Krásná Hora. Pozemek par. č. 449/1 v k. ú. a obci Krásná Hora je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne 10. září 2001 čj. 3796/01-9-KM. Zřizovací listinou byl svěřen do správy PO kraje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, Katastrálního pracoviště Havlíčkův Brod je pozemek zapsán v katastru nemovitostí pro shora uvedené k. ú. a obec na listu vlastnictví 124. Svůj požadavek žadatel odůvodňuje tím, že po dokončení stavby Přestavba a přístavba kolny na stáj, přístavba dojírny Krásná Hora byla stavba geometricky zaměřena, přičemž bylo zjištěno, že objekt kafilerní box byl neúmyslně postaven na části pozemku v majetku kraje.
Dne 11. 9. 2009 svůj požadavek o odprodej nově zaměřeného pozemku žadatel ještě doplňuje o další požadavek na uzavření nájemní smlouvy na užívání tohoto pozemku na dobu určitou, a to na dobu 5 let nebo na dobu neurčitou výpovědní lhůtou 5 let. Uzavření nájemní smlouvy za uvedených podmínek je požadavek Státního intervenčního fondu Brno neboť žadatel bude na realizovaný objekt požadovat u této instituce poskytnutí finanční dotace a ještě není vlastníkem nově zaměřeného pozemku.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje požadavku žadatele vyhovět, a to nejdříve se žadatelem uzavřít nájemní smlouvu na užívání nově zaměřeného pozemku a následně mu pozemek odprodat. Uvedené řešení je navrhováno z důvodu, že žadatel bude v měsíci říjnu tohoto roku žádat o dotaci a musí prokázat oprávněnost s tímto pozemkem nakládat. Vlastní prodej tohoto pozemku není možno v tomto termínu realizovat a bude časově náročnější (30 ti denní zveřejnění záměru na úřední desce a následné projednání zastupitelstvem kraje). V případě, že zastupitelstvo kraje rozhodne o prodeji pozemku kladně, stane se žadatel vlastníkem tohoto pozemku během cca tří měsíců. S ohledem na tuto skutečnost navrhuje OM sjednat nájem dohodou ve výši 10 Kč/m2/rok), s tím že nájem bude ukončen dohodou smluvních stran jakmile se stane nájemce vlastníkem pozemku. Kupní cenu OM navrhuje sjednat dohodou ve výši 875 Kč, tj. 125 Kč/m2. Navržená kupní cena odpovídá výši ceny silničního pozemku danou oceňovací vyhláškou. Přímý prodej je navrhován v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina, neboť žadatel je vlastníkem budovy postavené na tomto pozemku. Prodejem pozemku do vlastnictví žadatele dojde k majetkoprávnímu urovnání situace vzniklé zastavěním pozemku ve vlastnictví kraje. Před rozhodnutím prodat nemovitý majetek kraje je třeba zveřejnit záměr prodeje na úřední desce krajského úřadu po dobu nejméně 30 dnů. Současně se zveřejněním záměru prodeje uvědomí OM o tomto záměru kraje starostu obce Krásná Hora. V případě, že dojde k prodeji pozemku, bude pozemek dodatkem ke zřizovací listině vyjmut z hospodaření majetkového správce, tj. KSÚS Vysočiny.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout uzavřít se společností Zemědělská a. s. Krásná Hora nájemní smlouvu, zveřejnit záměr prodeje nově odděleného pozemku na úřední desce krajského úřadu a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout úplatně převést pozemek nově oddělený pozemek v k. ú. a obci Krásná Hora z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví Zemědělská a. s. Krásná Hora.
StanoviskaS převodem nově zaměřeného pozemku souhlasí majetkový správce i odvětvový odbor. Ve stanovisku majetkový správce uvádí, že pozemek st. par. č. 115 v k. ú. a obci Krásná Hora se nachází pod stavbou kafilerního boxu o výměře 7 m2 a 2,85 m od okraje silničního tělesa. Odprodejem nebude omezen průjezdní profil komunikace.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* uzavřít nájemní smlouvu s nájemcem Zemědělská a. s. Krásná Hora, IČ: 259 67 525 na pozemek st. par. č. 115 nově oddělený geometrickým plánem č. 152-22/2009 z pozemku par. č. 449/1 v k. ú. a obci Krásná Hora za dohodnuté nájemné ve výši 10 Kč/m2/rok a to na dobu 5-ti let;
* zveřejnit záměr kraje prodat pozemek st. par. č. 115 zastavěná plocha, rozestavěná zemědělská stavba o výměře 7m2 v k. ú. a obci Krásná Hora nově oddělený geometrickým plánem č. 152-22/2009 z pozemku par. č. 449/1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést úplatně pozemek st. par. č. 115 nově oddělený geometrickým plánem č. 152-22/2009 z pozemku par. č. 449/1 v k. ú. a obci Krásná Hora z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví Zemědělská a. s. Krásná Hora, se sídlem Krásná Hora 24, PSČ 582 34, IČ: 259 67 525 za dohodnutou kupní cenu 875 Kč.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín listopad 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz