Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2009-44

RK-27-2009-44.doc  RK-27-2009-44pr1.doc  RK-27-2009-44pr2.pdf  RK-27-2009-44pr3.pdf  RK-27-2009-44pr4.xls
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-27-2009-44
NázevOpětovné podání projektové žádosti Propojení systému Rodinných pasů v kraji Vysočina se systémem NO Familienpass v Dolním Rakousku
Zpracoval M. Hošková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina v únoru letošního roku požádal o podporu z Programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-2013 na projekt Propojení systému Rodinných pasů v kraji Vysočina se systémem NO Familienpass v Dolním Rakousku . Realizace projektu měla navazovat na spolupráci mezi oběma samosprávnými celky a rozšířit možnosti využití rodinných pasů o výhody zahraničního systému fungujícího 26 let. Hlavním cílem je vzájemná uzatelnost rodinných pasů.
Kraj Vysočina měl v rámci zpracovaného projektu plnit roli vedoucího partnera projektu a nést náklady vlastního finančního podílu příjemce podpory. Evropské finance mohly nahradit část současných nákladů kraje na systém rodinných pasů. Ve spolupráci s firmou Regionální poradenská agentura jsme usilovali o získání prostředků na rozvoj projektu v letech 2009, 2010, 2011 z evropských fondů.
V měsíci březnu jsme obdrželi výzvu k doplnění podané projektové žádosti (dále jen výzva ). Obsahovala čtyři námitky k žádosti, z nichž tři se týkaly formálních nedostatků. Těm bylo obratem vyhověno. Čtvrtá námitka se týkala výtky, že je projekt určen pouze pro držitele rodinných pasů z kraje Vysočina nebo spolkové země Dolní Rakousko. Na základě posouzení kontroly přijatelnosti žádosti jsme tedy byli upozorněni, že se jedná o selektivní zvýhodnění prostřednictvím místa bydliště a že pozitivní dopad projektu se uplatňuje pouze u části obyvatelstva programového území. Tato skutečnost je dle hodnotitelů z pohledu Programu diskriminační.
Projektová žádost po provedené kontrole nebyla Společným technickým sekretariátem (JTS) registrována a pro vytčené nedostatky bylo hodnocení žádosti pozastaveno. V krátkém časovém horizontu, který jsme obdrželi na odstranění nedostatků žádosti, nebylo možné výše popsaná jednání uskutečnit. Z tohoto důvodu jsme JTS požádali o stažení projektu.
Návrh řešení Pokud jde o nedostatek projektové žádosti, který dle obdržené výzvy spočívá v podmínce bydliště uchazeče o rodinný pas na území projektového partnera, v praxi odstranění tohoto nedostatku znamená jednání se samosprávami jak na straně české, tak na straně rakouské. Za účelem dopracování projektu a možnosti opětovného podání žádosti, byla zahájena jednání jak na straně české, tak na straně rakouské. Kraj Vysočina nabídl přistoupení ke spolupráci v projektu Rodinné pasy Jihočeskému kraji a samosprávám na rakouské straně (Horní Rakousko a Vídeň), dle materiálu RK-27-2009-44, př.2., přičemž spolupráce by zahrnovala vzájemnou uznatelnost rodinných pasů. I doložení nezájmu o tuto nabídku ze strany oslovených samospráv, bude znamenat odstranění nedostatku selektivního zvýhodnění prostřednictvím místa bydliště.
V současné době jsme získali prozatím odpověď z Jihočeského kraje a z Horního Rakouska, dle materiálu RK-27-2009-44, př. 3. Z Vídně jsme prozatím odpověď neobdrželi. Nicméně se tyto doklady jeví jako dostačující pro vypořádání se s námitkou týkající se selektivního zvýhodnění.
Hlavní snahou je odstranění čtvrté námitky týkající se diskriminace a podání projektu dle doporučení Regionální poradenské agentury a JTS v podzimní výzvě v rámci Programu.
Současně došlo k drobným úpravám ve struktuře rozpočtu projektové žádosti. Tato změna spočívá v dílčích přesunech nákladových položek z externích dodavatelů služeb, do části nákladů žadatele (kraje Vysočina), dle materiálu RK-27-2009-44, př. 4. Tato změna nemá vliv na výši celkových nákladů, nemění se ani podíl kraje Vysočina na nákladech projektu oproti původně schválenému rozpočtu. Změna umožní kraji Vysočina realizaci některých aktivit v rámci prorodinné politiky.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí opětovné podání projektové žádosti Propojení systému Rodinných pasů v kraji Vysočina se systémem NO Familienpass v Dolním Rakousku , dle materiálu
RK-27-2009-44, př. 1, a to v rámci Projektu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 .
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 22. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz