Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2009-39

RK-26-2009-39.doc  RK-26-2009-39pr1.doc  RK-26-2009-39pr2.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-26-2009-39
NázevPravidla Rady kraje Vysočina o volebním řádu školských rad
Zpracoval V. Krčál
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuJak mu ukládá školský zákon, zřídil kraj Vysočina při svých základních, středních a vyšších odborných školách školské rady jako orgány jejich správy, stanovil a upravuje počty členů těchto školských rad a průběžně v cyklech funkčních období i mimořádně mimo ně, vznikne-li potřeba, jmenuje své zástupce do školských rad.
Zákon č. 49/2009 Sb., kterým se mění školský zákon, doplnil dosavadní úpravu o ustanovení o právním postavení členů školských rad. Zákon umožnil konání doplňovacích a předčasných voleb a výslovně stanovil případy skončení funkce člena školské rady před uplynutím jeho funkčního období.
Dosavadní Pravidla Rady kraje Vysočina pro zřizování školských rad při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných Krajem Vysočina a s nimi vydaný volební řád (materiál RK-26-2009-39, př. 2) se s novelizovaným školským zákonem dostala do kolize. Již předtím se stala některá sporná ustanovení volebního řádu předmětem částečně důvodných připomínek ze strany školské rady při Gymnáziu Havlíčkův Brod.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje schválit nová Pravidla Rady kraje Vysočina, jimiž se vydává jednotný volební řád pro školské rady při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných krajem Vysočina (materiál RK-26-2009-39, př. 1).
Jsou dvě hlavní změny, které OŠMS stran nových Pravidel a volebního řádu navrhuje:
* opustit koncepci plurality volebních řádů, tj. vydat volební řád jednotný pro všechny školy, avšak s již platnou možností volebních komisí odchýlit se při organizaci voleb podle místních potřeb a poměrů, a
* volební řád pojmout minimalisticky, tj. neopisovat do něj ustanovení zákona, a vydat ho přímo jako Pravidla rady kraje.
Navrhovaný nový volební řád se snaží maximálně vyjít z pravidel volebního řádu dosavadního.
Navrhovaná nová Pravidla byla předložena k připomínkám ředitelům dotčených škol, případně jejich prostřednictvím i školským radám. Vlastní návrh byl s přihlédnutím k nim upraven.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady kraje Vysočina, jimiž se vydává jednotný volební řád pro školské rady při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných krajem Vysočina dle materiálu RK-26-2009-39, př. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín 1. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz