Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2009-38

RK-25-2009-38.doc  RK-25-2009-38pr1.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-25-2009-38
NázevProjekt - Posilování partnerství regionů členských a nečlenských zemí EU
Zpracoval M. Černý, I. Fryšová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení účasti kraje Vysočina jako lead partnera projektu Posilování partnerství regionů členských a nečlenských zemí EU (dále jen projekt ) v rámci 3. výzvy Fondu technické asistence Finančních mechanismů EHP/Norska.

Cíle projektu jsou následující:
a) zvýšení kapacity pracovníků Krajského úřadu kraje Vysočina pro mezinárodní spolupráci a rozvojovou pomoc - vzdělávací programy týkající se systému mezinárodní spolupráce zemí EU i zemí mimo EU
b) analýza potřeb partnerů
c) vzdělávání pracovníků regionálních samospráv v oblastech - systém fondového financování, projektové řízení, finanční řízení projektu, principy zadávání veřejných zakázek, místní a mezinárodní partnerství v projektech
d) informování subjektů v regionu Vysočina o možnostech financování projektů v rámci partnerství EHP/Norska.

Předpokládaný termín podání projektu je nejpozději do 18. 8. 2009, začátek realizace projektu je plánován na leden 2010. Délka projektu je plánována na 1 rok. Celkový rozpočet projektu bude činit 1 560 000 Kč, spolufinancování krajem je ve výši 234 000 Kč (tj.
9 000 eur při kurzu 26 Kč = 1 euro), tj. 15 %. Prohlášení o spolufinancování projektu je uvedeno v materiálu RK-25-2009-38, př. 1. Partnerem projektu je Zakarpatská oblast Ukrajiny. V projektu je nutná účast partnera z Islandu, Norska nebo Lichtenštejnska. Vzhledem k tomu, že výzva je otevřena velmi krátce (26. 6. - 18. 8. 2009), je nutné jednoho partnera z těchto uvedených zemí zajistit ve velmi krátké době, což se nám vzhledem k prázdninovému období nedaří. Přihlášku projektu je možné podat i bez tohoto partnera a pokud bude projekt vyhodnocen jako výborný, potom řídící orgán doporučuje a zajišťuje partnera z těchto zemí.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje přípravu projektu, kde bude kraj Vysočina zapojen jako lead partner projektu, ve kterém budou jako projektoví partneři dále zapojeni Zakarpatská oblast Ukrajiny a partner z Norska, Islandu nebo Lichtenštějnska, který bude ještě upřesněn.
Dle ustanovení § 35 odst. 1 písm. h) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu kraje vyhrazeno rozhodovat o spolupráci kraje s jinými kraji a o mezinárodní spolupráci.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení. V případě schválení účasti kraje Vysočina jako lead partnera v uvedeném projektu bude samostatným materiálem řešen převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet, prostřednictvím kterého bude probíhat financování projektu.
Grémium ředitele:
Stanovisko bude doplněno na radě kraje.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit účast kraje Vysočina jako lead partnera v projektu Posilování partnerství regionů členských a nečlenských zemí EU v rámci 3. výzvy Fondu technické asistence Finančních mechanismů EHP/Norska;
* prohlásit skutečnosti uvedené v materiálu RK-25-2009-38, př. 1;
ukládá
odboru regionálního rozvoje předložit projekt Posilování partnerství regionů členských a nečlenských zemí EU v rámci 3. výzvy Fondu technické asistence Finančních mechanismů EHP/Norska v řádném termínu a informovat příslušné orgány o rozhodnutí Zastupitelstva kraje Vysočina.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz