Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2009-47

RK-24-2009-47.doc  RK-24-2009-47pr1.doc  RK-24-2009-47pr2.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-24-2009-47
NázevPřehled nejdůležitějších aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu ve druhém čtvrtletí roku 2009 a návrh prioritních aktivit pro třetí čtvrtletí roku 2009
Zpracoval M. Heřmanová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál shrnující nejvýznamnější aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu (dále také jen kancelář ) ve druhém čtvrtletí roku 2009 a výhled aktivit pro třetí čtvrtletí roku 2009.

Aktivity kanceláře ve druhém čtvrtletí roku 2009 byly, stejně jako v prvním čtvrtletí, ve velké míře ovlivněny obdobím předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Kancelář se tedy zaměřila především na činnost směřující k propagaci dobrého jména kraje Vysočina v Bruselu, i jeho zastoupení, a to zejména k prezentaci Vysočiny jako kraje kulturního, kraje přitažlivého v oblasti cestovního ruchu, i investičních příležitostí na Vysočině, a to zejména díky realizaci akcí, které byly stanoveny materiály RK-35-2008-53, RK-35-2008-53, př.5 pro období duben - červen 2009 a RK-13-2009-20.

Chronologický přehled všech významnějších akcí Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu během Českého předsednictví je uveden v materiálu RK-24-2009-47, př. 1. V materiálu jsou dále popsány aktivity a akce pouze za druhé čtvrtletí roku 2009, první čtvrtletí bylo podrobně popsáno v materiálu RK-13-2009-20.

1. Nejvýznamnější aktivity organizované Kanceláří kraje Vysočina v Bruselu ve druhém čtvrtletí roku 2009

Níže jsou popsány hlavní akce organizované či koordinované přímo kanceláří, uvedeni zástupci z kraje Vysočina, kteří se dotčených akcí spolu s Kanceláří kraje Vysočina v Bruselu účastnili a výstupy, závěry z realizované akce :

* Večer Gustava Mahlera - Mahlerovské reminiscence v Bruselu a prezentace regionálních specialit (20. 5. 2009)

Akce byla připravena krajem Vysočina (Kancelář kraje Vysočina v Bruselu ve spolupráci s Odborem regionálního rozvoje (dále jen ORR ) a Odborem sekretariátu hejtmana (dále jen OSH )) ve spolupráci s Městem Jihlava, Společností Gustava Mahlera - Mahler 2000, ArcoDiva Management, Českým centrem v Bruselu, pod záštitou ministra kultury ČR jako oficiální doprovodná akce Českého předsednictví v Radě EU.

Cílem večera byla propagace Mahlerova narození na Vysočině a prezentace regionálních specialit z Vysočiny. Večer osobně uvedli hejtman kraje Vysočina, MUDr. Jiří Běhounek a primátor města Jihlava, Ing. Jaroslav Vymazal. Hudební část večera se odehrála v podání sólistky státní opery Praha Andrey Kalivodové v doprovodu klavíristky Kristiny Kasíkové.

Na akci byly propagovány regionální speciality sponzorsky dodané (zejména díky spolupráci radních Ing. T. Škaryda a Ing. J. Matějka) následujícími firmami:
Moravia Lacto, a. s., Vysočina, a. s., Jaroměřická mlékárna, a. s., Dvůr Ratibořice - BIO, Kostelecké uzeniny, a. s., Drůbež - Vysočina, spol. s r. o., Pribina, spol. s r. o., Pivovar Poutník, Pivovar Jihlava, a. s., Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, Cukrárna U Brány, Jihlava, Pekařství Marek, Telč, Vinařské a kulturní centrum Sádek, ZON výroba nealkoholických nápojů a sirupů, spol. s r. o.

Zastoupení kraje Vysočina na akci:
MUDr. J. Běhounek, hejtman kraje Vysočina, Ing. Bc. M. Hyský, Ing. T. Škaryd, radní kraje Vysočina, Ing. J. Vymazal, primátor města Jihlavy a zastupitel kraje Vysočina, delegace zastupitelů a zástupců Krajského úřadu kraje Vysočina.

Výstupy z akce:
Mahlerovských reminiscencí se zúčastnilo přibližně 130 zájemců z řad evropských institucí, státních i regionálních zastoupení v Bruselu i bruselské veřejnosti a tisku včetně velvyslankyně České republiky při EU, paní Mileny Vicenové, i velvyslance České republiky v Belgickém království, pana Vladimíra Mullera, akce byla publikována na řadě webových stránek, byla na ní pořízena reportáž Českého rozhlasu, pozvánky byly rozeslány několika tisícům osob, ke kterým se tak dostala informace o kraji Vysočina a jeho kultuře i bruselské kanceláři, byly navázány nové kontakty. Akce byla velmi kladně hodnocena. Podařilo se tak v Bruselu zdůraznit osobnost Gustava Mahlera a kraj jeho původu i upozornit na nadcházející výročí 150 let od jeho narození a chystané celosvětové oslavy v rámci festivalu Mahler Jihlava - hudba tisíců i prezentovat mezinárodnímu publiku regionální speciality firem z Vysočiny.

* Výstava Soustředěný pohled v Evropské komisi pod záštitou eurokomisaře Vladimíra Špidly (26. 5. - 24. 6. 2009)

Výstavu české grafické tvorby 60. let - Soustředěný pohled ze sbírek Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě připravila kancelář kraje Vysočina v Bruselu ve spolupráci s Oblastní galeriíí Vysočiny a kabinetem eurokomisaře Vladimíra Špidly při příležitosti Českého předsednictví v Radě EU pod záštitou eurokomisaře Vladimíra Špidly jako součást výstavního cyklu moderního českého umění Českýma očima, který je po ukončení výstav v Minigalerii 09 na patře eurokomisařů v budově Evropské komise Berlaymont postupně představován i české veřejnosti v pražském divade Bez zábradlí.

Zastoupení kraje Vysočina na akci:
Na slavnostním ukončení výstavy dne 24. 6. 2009 vystoupil ředitel Oblastní galerie Vysočiny, A. Seifert. Vernisáže této výstavy, plánované na 19. května 2009, se měla původně zúčastnit i delegace zastupitelů kraje Vysočina v rámci své pracovní cesty do Bruselu viz níže, připravena byla i prezentace regionálních specialit z kraje Vysočina. Z důvodu požáru v Evropské komisi den před plánovanou vernisáží bylo slavnostní zahájení výstavy znemožněno. Výstava byla instalována později, což však nemělo vliv na její úspěch a velmi kladné hodnocení návštěvníky.

Výstupy z akce:
Výstavu ze sbírek Oblastní galerie Vysočiny shlédly díky lokalizaci na patře eurokomisařů špičky evropské i mezinárodní politiky. Posledním návštěvníkem výstavy byl např. prezident Senegalu, pan Abdoulaye Wade, s delegací. Kraji Vysočina se tak dostalo velmi široké mezinárodní propagace.

* Pracovní cesta zastupitelů kraje Vysočina do Bruselu (18. - 21. 5. 2009)

Kancelář kraje Vysočina v Bruselu připravila ve spolupráci s ORR a OSH cestu delegace zastupitelů kraje Vysočina do Bruselu, zejména zajistila program cesty a související technické otázky.

Zastoupení kraje Vysočina:
Pracovní cesty se zúčastnilo celkem 8 zastupitelů z kraje Vysočina, 3 členové Rady kraje Vysočina a 6 zástupců Krajského úřadu kraje Vysočina.

Výstupy z akce:
V rámci připraveného dvoudenního programu se delegace setkala především s eurokomisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimírem Špidlou, mluvčím Stálého zastoupení ČR při EU Janem Vytopilem, seznámila se s prostředím v Bruselu, Českým i Pražským domem v Bruselu, navštívila Evropský parlament, byla jí představena činnost Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu a zároveň reprezentovala kraj Vysočina na Mahlerovských reminiscencích v Bruselu.

2. Nejvýznamnější aktivity kraje Vysočina v Bruselu zajištěné ve spolupráci s dalšími subjekty v prvním čtvrtletí 2009

Kulturně propagační akce:

* Vyhlášení celkových výsledků umělecké soutěže Dvacítky: Generace nové Evropy a slavnostní zakončení Dnů krajů České republiky v Bruselu (21. 4. 2009)

Slavnostní zakončení Dnů krajů České republiky v Bruselu (dále jen CzechReg Days ) v podobě vyhlášení celkového vítězného krajského díla v soutěži Twenties a jeho slavnostního předání prezidentovi Výboru regionů bylo stejně jako celá koncepce Dnů krajů České republiky připraveno bruselskými zastoupeními českých krajů ve spolupráci s Výborem regionů. Zakončení CzechReg Days bylo zároveň prezidentem Výboru regionů, Lucem van de Brande, bráno jako oficiální oslava 15letého výročí existence Výboru regionů.

Vyhlášení výsledků se zúčastnili i mladí umělci, autoři vítězných děl z jednotlivých krajů, pro které bruselská zastoupení připravila dvoudenní doprovodný program. Kraj Vysočina reprezentovala slečna D. Ondráčková s dílem Krystalizace. Na zakončení CzechReg Days byly prezentovány i regionální produkty, z kraje Vysočina konkrétně pivo Ježek, sponzorsky dodané pivovarem Ježek na tuto akci.

Zastoupení kraje Vysočina na akci:
Ing. T. Škaryd, radní kraje Vysočina, K. Lisá, vedoucí odboru kultury, E. Neuwirthová, odbor sekretariátu hejtmana.

Výstupy z akce:
Ukončení Dnů regionů české republiky se zúčastnilo více než 500 volených zástupců z regionů a měst ze všech členských států EU. Dny krajů České republiky v Bruselu a zhodnocení jednotlivých konferencí byly blíže popsány již v materiálu RK-13-2009-20. O úspěchu této jednotné koncepce tématických konferencí a doprovodných akcí připravené bruselskými zastoupeními českých krajů jako regionální příspěvek k agendě Českého předsednictví svědčí kromě výše zmíněné podpory Výboru regionů a jeho předsedy i zájem některých bruselských zastoupení zahraničních regionů o systém spolupráce českých krajů i realizace obdobné koncepce švédskými kraji v rámci švédského předsednictví.

* Den otevřených dveří v Evropských institucích (9. 5. 2009)

Prezentace turistických destinací a zajímavostí v kraji Vysočina formou propagačních materiálů při příležitosti dne otevřených dveří ve Výboru regionů na tradiční každoroční akci ke dni Evropy určené především belgické veřejnosti. Výbor regionů navštívilo při této příležitosti několik tisíc lidí, řada z nich našla cestu i ke stánku kraje Vysočina.

* Prezentace kraje Vysočina v Evropské komisi (23. 6. 2009)

Propagace turistických destinací a zajímavostí v kraji Vysočina v rámci prezentace věnované České republice na Generálním ředitelství Evropské komise pro personál a administrativu připravená ve spolupráci s Českou podnikatelskou reprezentací při EU (CEBRE). Akce se z kapacitních důvodů zúčastnilo 200 zaměstnanců Evropské komise, nicméně pozvánka a tedy informace o kraji byla zaslána všem zaměstnancům Evropské komise, kterých je několik tisíc.

* 3. Česká Street Party v Bruselu (27. 6. 2009)

Kraj Vysočina se zapojil již potřetí do České Street Party v Bruselu spoluorganizované Bruselskými zastoupeními českých krajů a Stálým zastoupením České republiky při Evropské unii za účelem prezentace České republiky, jejích krajů. Kancelář ve spolupráci s ORR zajistila prezentaci kraje na stánku v rámci Street Party. Prezentovány byly turistické destinace a zajímavosti na Vysočině a regionální speciality - pivo Ježek, limonáda ZON, uzeniny Vysočina Hodice, sýry Bel.

Zastoupení kraje Vysočina na akci:
I. Fryšová, S. Lemperová a J. Kodet (ORR).

Výstupy z akce:
České Street Party se v letošním roce zúčastnilo přes 5000 osob převážně z řad zaměstnanců Evropských institucí, ale i belgické veřejnosti. O stánek kraje Vysočina byl trvalý zájem po celou dobu akce, ať už šlo o regionální speciality či propagační materiály. Tato největší společná akce českých organizací v Bruselu se postupně stává tradicí a již nyní se počítá s její realizací v roce 2010.

Odborné akce:

* Veletrh informačních technologií a bezpečnosti dat v Olomouci (14. 5. 2009)

Kancelář připravila zapojení kraje Vysočina do Veletrhu ICT for Trust and Security Research pořádaného zastoupením Olomouckého kraje v Bruselu ve spolupráci s Generálním ředitelstvím Evropské komise pro informační společnost a media. Jednalo se o oficiální doprovodnou akci Českého předsednictví zaměřenou zejména na téma bezpečnosti a ochrany dat. Kraj Vysočina byl hlavním partnerem akce.

Zastoupení kraje Vysočina na akci:
Z. Ryšavý, radní kraje Vysočina, P. Pavlinec vedoucí Odboru informatiky (dále jen OI ).

Výstupy z akce:
Kraj Vysočina představil své aktivity na poli informačních technologií mezinárodnímu publiku včetně hned několika zástupců Generálního ředitelství Evropské komise pro informační společnost a media. Nejprve Z. Ryšavý prezentoval páteřní síť kraje Vysočina Rowanet, celý odpolední program pak moderoval P. Pavlinec, vedoucí OI. Na veletrhu byly navázány nové kontakty a získány cenné informace ohledně možnosti využití některých evropských programů v oblasti informačních technologií. Celý veletrh online přenášela firma z Vysočiny Optonet.


3. Další významnější aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v období druhého čtvrtletí 2009

Kromě výše popsaných hlavních, především propagačních, aktivit a akcí ve druhém čtvrtletí roku 2009 se kancelář v rámci svých časových možností věnovala i standardní práci spočívající především v monitoringu a poskytování informací, vedení webových stránek kanceláře www.vysocina.eu/Brusel, navazování kontaktů, podpoře spolupráce.

Za tímto účelem se zástupkyně kraje Vysočina v Bruselu zejména zúčastnila ve dnech 5.-7.5. 2009 Czech Open Days v Lucemburku, kde delegace kraje Vysočina vedená náměstkem hejtmana Ing. L. Jouklem mimo jiné na Hospodářské komoře Lucemburska prezentovala investiční příležitosti na Vysočině; ve dnech 31. 5. 2009 - 2. 6. 2009 - mezinárodního hokejového turnaje v partnerském regionu Champagne Ardenne s účastí hokejového týmu z Vysočiny, podílela se na realizaci vernisáže výstavy děl autorky D. Ondráčkové, která zvítězila v soutěži Dvacítky: Generace nové Evropy, a dalších děl z Uměleckoprůmyslové akademie Světlá n. Sázavou v sídle Krajského úřadu kraje Vysočina; napsala řadu tiskových zpráv i článků zejména ohledně aktivit kraje Vysočina v období Českého předsednictví, ale i dle konkrétních požadavků subjektů z Vysočiny apod.

Z dalších aktivit kanceláře v daném období lze rovněž zmínit prezentaci aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu i spolupráce českých krajů během Českého předsednictví, zejména koncepce CzechReg Days, pro zastoupení italských regionů v Bruselu uspořádanou dne 28. 4. 2009 ve spolupráci se zastoupením partnerského regionu Friuli Venezia Giulia v Bruselu.

V uvedeném období rovněž pokračovala spolupráce Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu s Vysokou školou polytechnickou Jihlava v podobě realizace stáží jejich studentů v Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu, které jsou financovány evropským programem Erasmus.

Z odborů krajského úřadu kraje Vysočina spolupracovala kancelář v daném období kromě již zmíněných ORR a OSH převážně s OI, a to především na zjišťování informací ohledně řízení o notifikaci podpory v širokopásmovém internetu v regionu Jihovýchod, účasti na bruselských jednáních o připravovaných projektech, přípravě zapojení kraje Vysočina do veletrhu informačních technologií v Olomouci v květnu 2009.
Návrh řešení 1. Návrh vyhodnocení plnění základních úkolů kanceláře ve druhém čtvrtletí 2009

Vzhledem k výše popsaným akcím a aktivitám kanceláře se navrhuje vyhodnotit úkoly pro druhé čtvrtletí 2009 jako splněné, neboť z výše uvedeného vyplývá, že došlo k úspěšné realizaci všech zásadních akcí stanovených materiály RK-35-2008-53 a RK-13-2009-20 pro období Českého předsednictví v měsících duben-červen 2009.

2. Návrh prioritních aktivit kanceláře ve třetím čtvrtletí roku 2009

Pro třetí čtvrtletí roku 2009 se navrhuje vedle standardních aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu definovaných v materiálu RK-1-2008-13 také práce Kanceláře na realizaci následujících akcí:

* Výstava soch Uměleckoprůmyslové akademie Světlá nad Sázavou v Bruselu

Navrhuje se realizace třítýdenní výstavy děl studentů Uměleckoprůmyslové akademie ve Světlé nad Sázavou s názvem Sklo, kámen a keramika ve spolupráci s Českým centrem v Bruselu.

Podrobnější koncepce výstavy a vernisáže je popsána v materiálu RK-24-2009-47, př. 2.

* Pozvánka na Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava 2009

Navrhuje se uskutečnění jednovečerní projekce dokumentárních filmů režiséra Radima Procházky ve spolupráci s Českým centrem v Bruselu v termínu předcházejícím letošnímu ročníku jihlavského festivalu dokumentárních filmů za účelem připomenutí této významné kulturní akce v kraji Vysočina v Bruselu a pozvání na ni.

Podrobnější koncepce večera je popsána v materiálu RK-24-2009-47, př. 3.

Další navrhované prioritní aktivity kanceláře ve třetím čtvrtletí roku 2009:

- realizace 3. ročníku Veletrhu komunitárních programů v Jihlavě ve spolupráci s Eurocentrem Jihlava pod záštitou Ing. Bc. Martina Hyského, radního kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje;

- monitoring vývoje debaty v oblasti politiky soudržnosti a její budoucnosti, spolupráce na pozici kraje Vysočina k této otázce, zjištění stanovisek některých dalších evropských regionů;

- spolupráce na pracovní cestě delegace Vysočina Education do Belgie v termínu 21. -24. 10. 2009.
StanoviskaOSH
Odbor sekretariátu hejtmana (OSH) vnímá velice pozitivně aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu (dále jen kancelář ) ve druhém čtvrtletí roku 2009 a plně podporuje návrh činnosti kanceláře pro třetí čtvrtletí roku 2009. OSH dlouhodobě s kanceláří spolupracuje v oblastech, které pomáhají šířit jméno kraje Vysočina v evropských institucích potažmo v celé Evropě. OSH velmi pozitivně hodnotí zejména aktivní zapojení kanceláře do příprav českého předsednictví, udržování kontaktů se zástupci partnerských regionů kraje Vysočina v Bruselu a zapojení studentů Vysoké školy polytechnické Jihlava do činnosti kanceláře v rámci projektu Erasmus.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* realizaci aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu ve druhém čtvrtletí roku 2009 popsaných v části popis problému materiálu RK-24-2009-47;
* návrh aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu pro třetí čtvrtletí roku 2009 popsaných v bodě 2. části návrh řešení materiálu RK-24-2009-47.
Odpovědnost ORR, OSH
Termín 31. 10. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz