Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2009-46

RK-24-2009-46.doc  RK-24-2009-46pr1.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-24-2009-46
NázevNominace Výběrové komise pro hodnocení projektových žádostí o finančních podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v kraji Vysočina v letech 2007 - 2012 pro oblast podpory 3.2
Zpracoval J. Hadravová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh nominace členů Výběrové komise kraje Vysočina pro hodnocení projektových žádostí o finanční podporu pro oblast podpory 3.2 Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (dále jen Výběrová komise ). Výběrovou komisi nominuje Rada kraje Vysočina.

Rada kraje Vysočina dne 20. 10. 2007 usnesením č. 1575/33/2007/RK rozhodla uzavřít Dohodu o spolupráci Řídícího orgánu a Zprostředkujícího subjektu při zabezpečení realizace Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (dále jen OP VK ) mezi krajem Vysočina a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR (dále jen Dohoda o spolupráci ).

Rada kraje Vysočina na svém jednání dne 3. 2. 2009 usnesením č. 0158/05/2009/RK (Rada kraje schvaluje Žádost globálního grantu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v rámci oblasti podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání dle materiálu RK-05-2009-27, př. 13; ukládá Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina předložit Žádost globálního grantu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v rámci oblasti podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání dle materiálu RK-05-2009-27, př. 1 Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.) schválila žádost o globální grant Podpora nabídky dalšího vzdělávání v kraji Vysočina v rámci OP VK.

Rada kraje Vysočina na svém jednání dne 23. 6. 2009 usnesením č. 0957/21/2009/RK (Rada kraje schvaluje vzor Rozhodnutí o poskytnutí dotace na globální grant Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost reg. č. CZ.1.07/3.2.09 dle materiálu RK-21-2008-46, př. 1.) schválila Rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Cílem globálního grantu je přispět k naplnění globálního cíle OP VK v oblasti podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání. Podporováno bude podávání a realizace grantových projektů zaměřených na prohloubení nabídky dalšího vzdělávání a posílení informovanosti o nabídce dalšího vzdělávání v kraji Vysočina, čímž se globální grant bude podílet na posílení adaptability a flexibility lidských zdrojů jako základního faktoru konkurenceschopnosti ekonomiky a udržitelného rozvoje kraje Vysočina. Z globálního grantu bude k dispozici na realizaci grantových projektů 155 683 580,- Kč, přičemž 85 % finančních prostředků je hrazeno z Evropského sociálního fondu a 15 % ze státního rozpočtu České republiky; krajský podíl na financování je tedy nulový. V průběhu realizace globálního grantu (do 31. 12. 2015) budou vyhlášeny nejméně 4 výzvy k předkládání grantových projektů.

Hodnocení grantových projektů v rámci GG OP VK se řídí Příručkou pro administraci návrhů globálních grantů a grantových projektů OP VK , která je součástí Manuálu OP VK (dle článku 1, odst. 3 Dohody o spolupráci se úkoly a činnosti obou smluvních stran řídí závaznými dokumenty pro provádění pomoci z ESF prostřednictvím plnění OP VK, mezi které Manuál OP VK patří).
Hodnocení grantových projektů je tvořeno těmito dílčími hodnoceními:
1) Formální hodnocení - zda žádost o grantový projekt byla předložena v požadované formální podobě a obsahuje všechny přílohy(
2) Přijatelnost - zda projektová žádost o grantový projekt splňuje kritéria v oblasti přijatelnosti žadatele, projektových aktivit, cílových skupin projektu a zda jsou dodrženy stanovené limity v rozpočtu.
Hodnocení formální a hodnocení přijatelnosti provádí Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ), oddělení grantových programů, které je pověřeno výkonem role Zprostředkujícího subjektu.
3) Věcné hodnocení - provádějí tzv. individuální hodnotitelé, splňující kvalifikační požadavky dané řídícím orgánem (MŠMT) - nezávislí odborníci vybraní z Centrální databáze hodnotitelů(
4) Hodnocení výběrovou komisí.
Dle Příručky pro administraci návrhů globálních grantů a grantových projektů se Výběrová komise pro grantové projekty zřizuje podle pokynů orgánu kraje, který určuje její složení z hlediska zastoupení jednotlivých organizací a odborných složek tak, aby v komisi byli zástupci řídícího orgánu, regionálních orgánů, sociálních partnerů, neziskových organizací a nezávislí odborníci. Jmenování členů výběrové komise provedou orgány kraje před vyhlášením výzvy pro podávání grantových projektů v rámci daného globálního grantu (tzn. oblasti podpory). Výběrová komise může být jmenována na celé období trvání globálního grantu.
Dle Rozhodnutí o schválení návrhu globálního grantu Řídícím orgánem OP VK (MŠMT) by Výběrová komise měla být složena ze: zástupců zaměstnavatelů s celostátní (minimálně regionální) působností, zástupců Asociace vzdělávání dospělých, zástupců krajů, zástupců úřadů práce, zástupců Rady pro rozvoj lidských zdrojů, zástupců NNO působících v oblasti dalšího vzdělávání dospělých a poradenství, další relevantní partneři v oblasti dalšího vzdělávání .
Výběrová komise je zřízena Statutem Výběrové komise a její jednání se řídí Jednacím řádem (RK-24-2009-46, př. 1). Potřebné úpravy či změny Jednacího řádu a doplnění Statutu Výběrové komise o konkrétní jména členů, předsedů a místopředsedů budou předloženy Radě kraje současně s materiálem o jmenování nových členů Výběrově komise.
Návrh řešení ORR navrhuje Radě kraje Vysočina, aby určila organizace, které mají být požádány o vyslání svých zástupců do Výběrové komise kraje Vysočina pro výběr projektů předložených v rámci globálního grantu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pro oblast podpory 3.2.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina, připravit formální změny dokumentu Směrnice Zprostředkujícího subjektu pro Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost a předložit je radě kraje.
Odpovědnost ORR
Termín 11. 8. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz