Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2009-43

RK-23-2009-43.doc  RK-23-2009-43pr1.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-23-2009-43
NázevZapojení kraje do projektu UNIV 2 - Kraje
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší zapojení kraje do realizace projektu UNIV 2 - Kraje, jehož nositelem je Národní ústav odborného vzdělávání (dále jen NÚOV ) a který je zaměřen na podporu dalšího rozvoje vzdělávání dospělých ve středních školách v jednotlivých krajích ČR.

V rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (programovací období 2004 - 2006) připravil NÚOV projekt UNIV, jehož cílem bylo pomoci středním školám vstoupit na trh dalšího vzdělávání. V rámci projektu byly např. proškoleny týmy lektorů, školy připravovaly pod vedením odborníků vzdělávací programy a ověřovaly je. Projekt byl realizován ve spolupráci se 6 kraji. Kraj Vysočina byl mezi kraji, ve kterých se projekt pilotně neověřoval. Namísto toho kraj Vysočina připravil a zrealizoval obdobně zaměřený vlastní projekt Adaptabilní školy - další vzdělávání, do něhož se přímo zapojilo 11 odborně zaměřených středních škol.
Na základě zkušeností z projektu UNIV připravil NÚOV dvojici projektů UNIV 2, které jednak dále rozvíjejí zkušenosti, které školy v oblasti vzdělávání dospělých získaly v minulém období, a jednak podporují vstup středních škol do naplňování zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (dále jen zákon č. 179/2006 ). Projekt UNIV2 se skládá ze dvou dílčích projektů: ze systémového projektu (UNIV 2 - Systém), který je zaměřen na nastavení nadstavbového systému (zdrojem pro financování jsou prostředky 4. prioritní osy Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost - OP VK), a z plošného projektu (UNIV - 2 Kraje), který se zaměřuje na zlepšení nabídky dalšího vzdělávání na středních školách v jednotlivých krajích (zdrojem pro financování jsou prostředky 3. prioritní osy OP VK). Dle předpokladu NÚOV by se do projektů mělo zapojit 22 středních škol z území kraje Vysočina.
Hlavní manažerka projektu oslovila kraj Vysočina v souvislosti s přípravou projektů již v létě roku 2008, rada kraje projednala a podpořila realizaci projektů na území kraje dne 5. srpna 2008 na svém 24. jednání (usnesení 1071/24/2008/RK). Další jednání vedla manažerka projektu již přímo s radní pro školství Marií Kružíkovou a požádala jí o podporu při realizaci projektu.
Projekt UNIV 2 - Kraje byl minulý týden schválen MŠMT a od 1. srpna 2009 bude zahájena jeho realizace. Zapojení kraje by mohlo spočívat v pomoci při vytipování středních škol, propagaci aktivit projektů, poskytnutí prostor pro významná setkání zapojených škol, v upřesnění projektových aktivit dle specifik kraje, v koordinaci s dalšími aktivitami na území kraje a případně v poskytnutí místa pro krajského koordinátora (pravděpodobně však bude zajištěno na některé ze středních škol). Realizace projektu nevyžaduje spolufinancování ani předfinancování z rozpočtu kraje. Podrobnější informace o projektu UNIV - 2 Kraje jsou uvedeny v materiálu RK-23-2009-43, př. 1.
Realizace projektu UNIV - 2 Kraje v kraji mimo jiné usnadní pokračování aktivit 11 středních škol přímo zapojených do projektu Adaptabilní školy - další vzdělávání, zejména přispěje k vytvoření sítě spolupracujících škol, rozšíří jejich působnost do oblasti zákona č. 179/2006 a vytvoří podmínky pro zvýšení efektivitu využití technického a personálního potenciálu středních škol. Zapojení do projektu tedy může významně přispět k povinné udržitelnosti aktivit krajského projektu Adaptabilní školy - další vzdělávání.
Projekt je souladu s Dílčím cílem 2.1 Programu rozvoje kraje Vysočina (Opatření 2.1.1: Podpora vzniku a rozvoje terciárního vzdělávání a vytváření regionálních struktur celoživotního vzdělávání a učení) a s Úkolem A.5 (Opatření 3. Vytvořit podmínky pro realizaci zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání na území kraje) a s Úkolem A.6 (Opatření 6. Rozšířit nabídku dalšího vzdělávání a rekvalifikace pro jedince, resp. malé skupiny účastníků) Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina 2008.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje vzít na vědomí informaci o projektu UNIV 2 - Kraje, vyjádřit podporu jeho realizaci na území kraje, souhlasit se zapojením organizací zřizovaných krajem do projektu a uložit OŠMS zabezpečit součinnost s nositelem projektu v nezbytném rozsahu.
StanoviskaStanoviska nebyla nově vyžádána. K materiálu je předloženo znění usnesení rady kraje a jsou předložena stanoviska ORR a Vysočina Education k projednávání projektu v radě kraje dne 5. 8. 2008.

Usnesením 1071/24/2008/RK rada kraje
vzala na vědomí informaci o projektech UNIV2 dle materiálu dle materiálu RK-24-2008-50;
podpořila realizaci projektů UNIV2 dle materiálu RK-24-2008-50na území kraje Vysočina;
uložila odboru školství, mládeže a sportu, a příspěvkové organizaci, Vysočina Education, aktivně vstoupit do spolupráce s Národním ústavem odborného vzdělávání s cílem maximálně využít prostředky pro udržitelný rozvoj vzdělávání v kraji Vysočina.

Stanovisko ORR:
Vzhledem k velmi nízké účasti dospělých občanů kraje Vysočina na dalších vzdělávacích akcích, které dle Výroční zprávy kraje Vysočina za rok 2007 zorganizovaly střední školy (na celkem 95 akcích, které pomáhaly SŠ kraje Vysočina organizovat - 75 z těchto vzdělávacích akcí se přitom konalo přímo v prostorách SŠ - se zúčastnilo celkem 5 744 dospělých účastníků, tj. necelá 2% dospělé populace kraje Vysočina), vidíme jako hlavní přínos předloženého projektového záměru v posílení role středních škol jako poskytovatelů individualizované, dostatečně široké a (díky plánovanému vzniku koordinační sítě SŠ jakožto Center celoživotního učení) vzájemně kompatibilní a vyvážené nabídky dalšího vzdělávání dospělých. Vyšší motivace k účasti dospělé populace na vzdělávacích akcích by měla být zaručena možností získat všeobecně uznávanou dílčí/příp. úplnou kvalifikaci, která by odpovídala regionálním potřebám tj. poptávce regionálního trhu práce a tudíž by výrazně zvýšila uplatnitelnost takto kvalifikovaného absolventa .
Na druhou stranu však zapojení velkého počtu škol jako Center celoživotního učení (dle odhadu NÚOV by mělo být osloveno 30 SŠ a s minimálně 20 z nich by se měla stát výše zmíněná centra) a jejich zasíťování do krajské sítě center celoživotního učení může negativně ovlivnit absorpční kapacitu předkladatelů GP - angažovaných a v projektové oblasti již zkušených SŠ, které by za jiných okolností samostatně popř. v partnerství s jinou SŠ čerpali z globálního grantu v oblasti podpory 3.2 - Podpora nabídky dalšího vzdělávání, avšak jelikož pro ně bude snazší a současně svým rozsahem nových úkolů poměrně vyčerpávající role subjektu zapojeného do projektu UNIV2 KRAJE, do realizace vlastního projektu se nepustí ...
Bylo by proto vhodné přesně určit rozsah a vyspecifikovat zaměření klíčových projektových aktivit, respektive činností SŠ, které by se do projektu UNIV2 KRAJE zapojily.
Z materiálu není dle našeho názoru zřejmá a jednoznačně a konkrétně vymezená budoucí odpovědnost jednotlivých škol a kraje.

Stanovisko Vysočina Education:
Vysočina Education podporuje realizaci projektu UNIV2 na území kraje Vysočina včetně zapojení avizovaného počtu středních škol. Doporučuje se efektivní informovanost ve vztahu ke školám a rovněž sociálním partnerům za účelem zabránění případného překryvu projektových záměrů v rámci OP VK v regionu. Vysočina Education rovněž nabízí účast v projektu především ve stanovení a následné koordinaci specifických aktivit v kraji včetně propagace.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o projektu UNIV 2 - Kraje dle materiálu RK-23-2009-43;
vyjadřuje
podporu realizaci projektu UNIV 2 - Kraje dle materiálu RK-23-2009-43 na území kraje Vysočina;
souhlasí
se zapojením organizací zřizovaných krajem Vysočina do projektů UNIV - 2 Kraje dle materiálu RK-23-2009-43;
ukládá
odboru školství, mládeže a sportu zabezpečit součinnost s nositelem projektu při realizaci projektu UNIV 2 - Kraje na území kraje Vysočina v rozsahu dle materiálu RK-23-2009-43.
Odpovědnost OŠMS
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz