Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2009-18

RK-23-2009-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-23-2009-18
NázevVzájemné darování pozemků v k. ú. Helenín a Jihlava mezi krajem Vysočina a statutárním městem Jihlava
Zpracoval M. Jaroš
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuTento materiál projednává nabytí pozemku nacházejícího se v areálu Střední školy technické Jihlava z vlastnictví statutárního města Jihlava do vlastnictví kraje Vysočina a naopak převod pozemku pod místní komunikací z vlastnictví kraje do vlastnictví statutárního města Jihlava.
Rada kraje usnesením č. 0883/22/2008 ze dne 8. 7. 2008, rozhodla zařadit akci Střední škola technická Jihlava - zrušení ČOV, přečerpání OV do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1, rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství. Na jeho základě byla stavba v roce 2008 zařazena do rozpočtu kraje a následně realizována.
V rámci uvedené stavby došlo z důvodu havarijního stavu k odstranění původní ČOV v areálu Střední školy technické Jihlava a následně k výstavbě přečerpávací stanice a přípojky kanalizace, která je napojena na stávající městskou kanalizační síť vedoucí v ulici Polenská v tělese silnice II/352.
Kanalizační přípojka vede i částí stávajícího pozemku par. č. 421/9 - ostatní plocha, manipulační plocha o výměře 353 m2 v k. ú. a obci Jihlava, který je Katastrálním úřadem pro Vysočinu, Katastrálním pracovištěm Jihlava veden na listu vlastnictví č. 10001, kde je jako výhradní vlastník uvedeno statutární město Jihlava. Většina zmíněného pozemku je v současné době zaplocena v areálu školy.
Po dokončení výše uvedené akce byl vyhotoven geometrický plán č. 5231-30/2009, který oddělil část pozemku par. č. 421/9 zaplocenou v areálu školy od části nacházející se mimo areál (nově označena jako pozemek par. č. 421/27). Část pozemku nacházející se v areálu školy zůstala označena jako pozemek par. č. 421/9, ale jeho výměra se snížila na 334 m2.
Usnesením č. 1079/25/2008/RK ze dne 19. 8. 2008 rada kraje rozhodla zahájit jednání se statutárním městem Jihlava o budoucím darování pozemku par. č. 421/9 v k. ú. a obci Jihlava z vlastnictví statutárního města Jihlava do vlastnictví kraje Vysočina.
OM požádal statutární město Jihlavu o darování pozemku. Majetková komise Rady města Jihlavy na svém jednání dne 19. 5. 2009 žádost kraje projednala a doporučila požadovaný dle GP č. 5231-30/2009 nově oddělený pozemek par. č. 421/9 v k. ú. Jihlava směnit za pozemek par. č. 334/2 v k. ú. Helenín. Tento pozemek je ve vlastnictví kraje Vysočina a správu k němu vykonává Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava - Helenín. Pozemek je zastavěn stavbou místní komunikace ve vlastnictví statutárního města Jihlava.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout přijmout dar dle GP č. 5231-30/2009 nově odděleného pozemku par. č. 421/9 - ostatní plocha, manipulační plocha o výměře 334 m2 v k. ú. a obci Jihlava z vlastnictví statutárního města Jihlava do vlastnictví kraje. Zároveň navrhuje darovat pozemek par. č. 334/2 - ostatní plocha, ostatní komunikace o výměře 1 207 m2 v k. ú. Helenín a obci Jihlava z vlastnictví kraje do vlastnictví statutárního města Jihlava.
Popsanými převody bude v areálu Střední školy technické Jihlava zaručena nejen možnost provozování a přístupu k vybudované kanalizační přípojce pro možné opravy a údržbu, ale dojde i k získání pozemků uvnitř areálu této školy do vlastnictví kraje.
Dále dojde k sjednocení vlastnictví stavby místní komunikace a pozemku jí zastavěného do vlastnictví statutárního města Jihlavy. Kraj Vysočina nepotřebuje pozemek pod místní komunikací ke své činnosti, přístup k areálu školy bude nadále zajištěn po veřejně přístupné komunikaci.
V případě schválení vzájemného převodu ze strany kraje Vysočina i statutárního města Jihlavy bude nabývaný pozemek následně předán k hospodaření příspěvkové organizaci kraje s názvem Střední škola technická Jihlava a naopak převáděný pozemek bude vyjmut ze správy příspěvkové organizace kraje s názvem Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava - Helenín.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr darování pozemku v k. ú. Helenín na úřední desce, doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout přijmout dar nově odděleného pozemku v k. ú. Jihlava a převést darem pozemek v k. ú. Helenín z vlastnictví kraje do vlastnictví statutárního města Jihlava.
StanoviskaStřední škola technická Jihlava souhlasí s nabytím pozemku do vlastnictví kraje.
Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava - Helenín souhlasí s převodem pozemku.
Odbor školství, mládeže a sportu souhlasí s převody pozemků dle návrhu.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr darování pozemku par. č. 334/2 - ostatní plocha, ostatní komunikace o výměře 1 207 m2 v k. ú. Helenín a obci Jihlava do vlastnictví statutárního města Jihlava na úřední desce krajského úřadu;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout:
* nabýt darem dle GP č. 5231-30/2009 nově oddělený pozemek par. č. 421/9 - ostatní plocha, manipulační plocha o výměře 334 m2 v k. ú. a obci Jihlava z vlastnictví statutárního města Jihlava do vlastnictví kraje Vysočina;
* převést darem pozemek par. č. 334/2 - ostatní plocha, ostatní komunikace o výměře 1 207 m2 v k. ú. Helenín a obci Jihlava z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví statutárního města Jihlava.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 15. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz