Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2009-26

RK-22-2009-26.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-22-2009-26
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole Zdravotnictví pro Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkovou pro rok 2009
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problému1. Nemocnice Nové Město na Moravě, p. o. požádala zřizovatele o uhrazení finančních nákladů spojených s dočasným přemístěním JIP a lůžkové části interního oddělení, které je nutné provést z důvodu rekonstrukce probíhající v rámci akce Interní pavilon v Nemocnici Nové Město na Moravě . Přemístění oddělení bude nutné pro etapy č. 3 a 4 na dobu dvou let.
Oddělení JIP bude dočasně přemístěno do pavilonu chirurgických oborů do prostor jednodenní chirurgie z důvodu minimalizace nákladů na jejich úpravu. V těchto prostorách bude vybudováno oddělení JIP se 6 lůžky, včetně zázemí pro pacienty a personál, s možností vazby na JIP chirurgickou, která se nachází v bezprostřední blízkosti (přístup přes chodbu). Půjde o úpravy stavební, úpravy elektrorozvodů a zdravotnické instalace, prostory budou doplněny nezbytnou lékařskou technologií (převážně mobilní). Nárůst personálu se nepředpokládá.
Přemístění poloviny kapacity lůžkové části interního pavilonu na předpokládané 2 roky bude realizováno v průběhu července a srpna 2009 (stejně jako JIP a dialýza). Tato oddělení budou přemístěna na přechodnou dobu do lůžkové části pavilonu infekčního a kožního oddělení.
Náklady na úpravu prostor a dočasné přemístění oddělení JIP interny po zásadní redukci lékařské technologie dosáhnou dle předběžných výpočtů projektanta výše 375 750,- Kč včetně DPH a náklady na přemístění lůžkové části budou asi 200 000,- Kč včetně DPH.
2. Dále nemocnice požádala o uhrazení nákladů na demolici staré trafostanice. Tato akce se rovněž bezprostředně týká realizace rekonstrukce interního pavilonu - 2. etapy stavby. Objekt staré trafostanice bude připraven k demolici po vymístění technologie (transformátorů a náhradního zdroje) a přepojení energie do nově vybudované trafostanice. Nová trafostanice byla vybudována v roce 2008 z prostředků nemocnice ve výši 7,5 mil. Kč.
K bezpečnému přepojení trafostanice je také nutno na přechodnou dobu pronajmout mobilní náhradní zdroj elektrické energie (na cca 14 dnů).
Náklady na demolici staré trafostanice včetně zápůjčky náhradního zdroje jsou vyčísleny na 700 000,- Kč včetně DPH.
Celkové náklady na úpravu prostoru JIP, náklady na přestěhování pacientů do náhradních prostor infekčního a kožního pavilonu a na demolici trafostanice jsou vyčísleny na cca 1 276 000,- Kč včetně DPH.
Návrh řešení V roce 2008 rozhodlo zastupitelstvo kraje usnesením č. 0409/05/2008/ZK o poskytnutí investiční dotace ve výši ve výši 6 300 tis Kč; pro Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci, a investiční dotace ve výši 1 300 tis Kč a neinvestiční dotace ve výši 1 298 tis Kč pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci. Vše na pokrytí investičních a neinvestičních nákladů souvisejících s vybudováním náhradních prostor pro přestěhovaná lůžková a ambulantní oddělení. V té době i v Nemocnici Nové Město na Moravě, p. o., probíhaly stavební práce, nicméně jejich charakter neměl vliv na stěhovaní pacientů. Ke stěhování dojde v souladu s harmonogramem až v roce 2009, proto nemocnice požádala zřizovatele o poskytnutí dotace na práce související s přestěhováním pacientů a technologií až nyní.
Radě kraje se doporučuje pro zajištění rovného přístupu k nemocnicím poskytnout pro tuto nemocnici investiční dotaci ve výši 1 276 tis. Kč.
StanoviskaEkonomický odbor k předloženému návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje činí 17 446 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout dotaci pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci, IČ 00842001 ve výši 1 276 tis. Kč na pokrytí nákladů souvisejících s úpravou prostor JIP z důvodu přestěhování pacientů do náhradních prostor infekčního a kožního pavilonu a na demolici trafostanice;
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu kraje zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Ostatní nemocnice a položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 1 276 tis. Kč s určením pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1 276 tis. Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Investiční dotace u Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, o částku 1 276 tis. Kč na pokrytí nákladů souvisejících s úpravou prostor JIP z důvodu přestěhování pacientů do náhradních prostor infekčního a kožního pavilonu a na demolici trafostanice.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz