Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2009-45

RK-21-2009-45.doc  RK-21-2009-45pr1.doc  RK-21-2009-45pr2.doc  RK-21-2009-45pr3.pdf
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-21-2009-45
NázevSmlouva o partnerství pro projektový záměr Obnova Laguny u Bohdalova - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Životní prostředí
Zpracoval J. Joneš, M. Brom
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál k uzavření Partnerské smlouvy mezi krajem Vysočina a občanským sdružením Sdružení Krajina za účelem přípravy a realizace projektu Obnova Laguny u Bohdalova a čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí.
Lokalita Laguna u Bohdalova je zbytkem těžebního prostoru, kde se dobývala cihlářská hlína pro nedalekou cihelnu. Nachází se nedaleko od severovýchodního okraje Bohdalova. Důvodem ochrany této lokality je především výskyt bohatých populací obojživelníků a bezobratlých živočichů. Bez vhodné péče by na této lokalitě došlo k nežádoucím změnám, které by měly za následek vyhynutí chráněného společenstva nebo zvláště chráněných druhů (popř. jejich místních populací). Proto se v současné době jedná o vyhlášení této lokality za zvláště chráněné území a připravované zásahy budou ve shodě s navrhovaným plánem péče.
Odbor životního prostředí navrhuje využít k péči o přírodní biotopy (k péči charakteru asanačních a revitalizačních zásahů) finančních prostředků z Operačního programu Životní prostředí. V tomto případě prostřednictvím spolupráce s občanským sdružením Sdružení Krajina a vzájemným uzavřením Smlouvy o partnerství (materiál RK-21-2009-45, př. 2). Účelem partnerství podle této smlouvy je příprava realizace a spolupráce při realizaci projektu Obnova Laguny u Bohdalova s cílem řešení záchrany a péče o tuto lokalitu. Projektový záměr spočívá v odbahnění a revitalizaci lokality Laguna u Bohdalova (dle materiálu RK-21-2009-45, př. 1). Revitalizace je podmínkou dlouhodobé udržitelnosti území jako výjimečně cenného zdroje biodiverzity obojživelníků a bezobratlých.
Kraj i jiné subjekty jsou možnými příjemci podpory z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013 pro oblasti podpory 6.2 - Podpora biodiverzity a 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny (dále též OPŽP ). Globálním cílem oblasti podpory 6.2 je obnova a ochrana přírodních a přírodě blízkých biotopů a ohrožených rostlinných a živočišných druhů a globálním cílem podpory 6.4 je realizace opatření příznivých z hlediska krajinné a ekosystémové diverzity vedoucí ke zvyšování retenční schopnosti krajiny. Specifickým cílem je posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenních vlivů na přírodu a krajinu.
Návrh řešení Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o přírodní památky a přírodní rezervace. Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů lze pro některá opatření v péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů. Odbor životního prostředí proto navrhuje na Obnova Laguny u Bohdalova využít finančních prostředků z OPŽP a odborných a organizačních kapacit neziskových organizací. Nositelem projektu Obnova Laguny u Bohdalova do Operačního programu životní prostředí 2007 - 2013, tj. realizátorem přípravných prací, zpracovatelem a předkladatelem žádosti, realizátorem projektu, bude občanské sdružení Sdružení Krajina, se sídlem Počítky 2, 591 01 Žďár nad Sázavou, IČ 26525771. OŽP návrh smlouvy prodiskutovalo se Sdružením Krajina a občanské sdružení s jejím zněním souhlasí.
Kraj se v rámci spolupráce bude spolupodílet na projektu Obnova Laguny u Bohdalova
finančními prostředky ve výši 10% z celkových způsobilých výdajů projektu a 100% nezpůsobilé části výdajů na přípravu a zpracování projektové dokumentace, celkem však maximálně do 200 000 Kč (dle materiálu RK-21-2009-45, př. 3). Dále bude zajišťovat odborný dohled nad aktivitami projektu Obnova Laguny u Bohdalova , především v době realizace a udržitelnosti projektů.
U vlastního projektu se potom předpokládá předložení žádosti v průběhu roku 2009-2010, financování a realizace z OPŽP v průběhu roku 2010-2013.
Projekty do životního prostředí obecně jsou významné i z ekonomického hlediska, neboť umožňují čerpat nejenom peníze z evropských fondů do kraje Vysočina, ale v konečném důsledku se na vlastní realizaci prací účastní firmy a jejich zaměstnanci z Vysočiny.
Protože v rozpočtu kraje na kapitole Životní prostředí nejsou alokovány finanční prostředky na krytí projektů z OPŽP, navrhuje odbor životního prostředí rozpočtové opatření, kterým bude navýšena kapitola Životní prostředí a snížena kapitola Rezerva a rozvoj kraje, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 200 tis. Kč. Částka bude určena na projekt Obnova Laguny u Bohdalova .
StanoviskaEkonomický odbor: aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 16. 6. 2009 je 19 176 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o partnerství pro projekt Obnova Laguny u Bohdalova dle materiálu
RK-21-2009-45, př. 2;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Životní prostředí, § 3741 Ochrana druhů a stanovišť, o částku 200 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje,§ 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 200 000 Kč.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 31. 10. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz