Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2009-19

RK-21-2009-19.doc  RK-21-2009-19pr2.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-21-2009-19
NázevSouhlas zřizovatele s nabytím darovaného majetku do vlastnictví Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuNovela zákona č. 250/2002 Sb., (dále jen zákon) od 1. dubna nově upravuje vlastnictví příspěvkových organizací - příspěvková organizace nabývá majetek pro svého zřizovatele, pokud zákon neříká jinak.
Podle § 27 odst. 5 písm. b) a c) zákona může však příspěvková organizace nabýt do vlastnictví majetek potřebný k výkonu činnosti, pro kterou byla zřízena, a to
- bezúplatným převodem od svého zřizovatele - s předchozím souhlasem zřizovatele [k převodu nemovitého majetku uděluje zastupitelstvo, k převodu movitého majetku rada]
- darem s předchozím písemným souhlasem zřizovatele, [předchozí souhlas uděluje rada na základě § 59 odst. 1 písm. i) zákona o krajích]
- děděním; bez předchozího písemného souhlasu zřizovatele je příspěvková organizace povinna dědictví odmítnout [předchozí souhlas uděluje rada na základě § 59 odst. 1 písm. i) zákona o krajích]
- jiným způsobem na základě rozhodnutí zřizovatele. [předchozí souhlas uděluje zastupitelstvo ve zřizovací listině, nebo rada v usnesení].
Souhlas zřizovatele s nabytím majetku do vlastnictví příspěvkové organizace způsobem uvedeným v § 27 odst. 5 písm. b) a c) musí být písemný a musí předcházet právnímu úkonu, na jehož základě dojde k převodu majetku na příspěvkovou organizaci a měl by být připojen k návrhu právního úkonu v listinné podobě.
Předchozí písemný souhlas podle § 27 odst. 5 písm. b) a c) bude poskytovat rada z titulu výkonu funkce zřizovatele podle § 59 odst. 1 písm. i) zákona o krajích.

Obsah návrhu darovací smlouvy musí být zřizovateli znám, aby svůj souhlas mohl udělit či odmítnout. Nebude-li s obsahem darovací smlouvy zřizovatel seznámen, neměl by souhlas udělit.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného požádala Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace, o souhlas s přijetím sponzorského daru od firmy TTS energo s. r. o. Třebíč.
Tato firma, která je dodavatelem tepla pro nemocnici, hodlá zakoupit a formou sponzorského daru poskytnout pro novorozeneckou JIP vyhřívané lůžko za cenu 134,2 tis. Kč. Bližší specifikace lůžka a jeho příslušenství je uvedena v příloze RK-21-2009-19, př. 1.
Radě kraje se navrhuje udělit souhlas s nabytím daru do vlastnictví nemocnice dle materiálu RK-21-2009-19, př. 2.
StanoviskaEkonomický odbor k předloženému materiálu včetně přílohy č. 1 a 2 nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s nabytím daru do vlastnictví Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu
RK-21-2009-19, př. 2.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, OZ
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz