Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2009-18

RK-21-2009-18.doc  RK-21-2009-18pr1.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-21-2009-18
NázevNávrh dotace kraje pro Radu seniorů České republiky, o. s. - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje dne 16. 12. 2008 schválila uzavření dohody o spolupráci mezi krajem Vysočina a Radou seniorů České republiky, o. s, přičemž spolupráci ze strany partnera bude zajišťovat Krajská rada seniorů. V dohodě byla obsažena níže uvedená spolupráce:

Krajská rada seniorů jako zastřešující organizace na území regionu:
1. upřesní a doplní databázi neziskových organizací věnujících se seniorům v kraji Vysočina,
2. zmapuje tyto neziskové organizace,
3. bude přispívat ke vzájemné komunikaci mezi těmito neziskovými organizacemi,
4. bude nositelem jejich požadavků a námětů vůči krajské samosprávě,
5. bude zajišťovat klubovou činnost v rámci kraje ,
6. bude připravovat projekty v oblasti aktivit seniorů,
7. bude připomínkovým místem v rámci tvorby koncepčních materiálů kraje,
8. na žádost kraje bude předávat neziskovým organizacím informace o projektech a záměrech kraje.
Kraj Vysočina zejména:
1. bude spolupracovat na vytvoření databáze neziskových organizací věnujících se seniorům v kraji,
2. bude podporovat aktivity a činnost krajské rady seniorů dle svých možností,
3. bude při zpracovávání a projednávání problematiky týkající se seniorů spolupracovat s Krajskou radou seniorů.

Kraj Vysočina na rok 2008 poskytl na činnost Krajské rady seniorů dotaci ve výši 25 000 Kč. V dohodě bylo stanoveno, že podpora činnosti Krajské rady seniorů v dalších letech bude mezi smluvními stranami projednána na každý rok samostatně a bude podléhat schválení v příslušných orgánech kraje. V návaznosti na toto ustanovení předkládáme návrh na poskytnutí dotace na činnost Krajské rady seniorů na rok 2009.
Vzhledem ke skutečnosti, že dohoda o spolupráci byla uzavřena až po schválení rozpočtu na rok 2009, nejsou prostředky na podporu činnosti Krajské rady seniorů zahrnuty na kapitole Sociální věci.
Návrh řešení Krajská rada seniorů potřebuje finanční prostředky především na cestovní náhrady (jízdné) svých členů a zástupců, organizaci společných jednání svých členských organizací, případně na tisk informačních materiálů pro své členy. V současné době nelze přesně určit částku potřebnou k tomuto účelu. Proto navrhujeme schválit dotaci ve výši 40 tis. Kč a stanovit účel jejího použití. Ve smlouvě o poskytnutí dotace navrhujeme upravit povinnost dotaci vyúčtovat a nevyčerpané prostředky vrátit.
K rozpočtovému zabezpečení dotace navrhujeme schválit rozpočtovou změnu s navýšením prostředků na kapitole Sociální věci.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 17. 6. 2009 je 19 176 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout dotaci občanskému sdružení Rada seniorů České republiky, IČ: 63829797 ve výši 40 tis. Kč na činnost Krajské rady seniorů v kraji Vysočina dle materiálu RK-21-2009-18, př. 1;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 40 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 40 tis. Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 30. 7. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz