Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2009-54

RK-19-2009-54.doc  RK-19-2009-54pr1.doc  RK-19-2009-54pr2.doc
Číslo materiálu54
Číslo jednacíRK-19-2009-54
NázevVýzvy MŠMT k předkládání individuálních projektů ostatních v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zpracoval K. Ubr, R. Křivánek
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuObsahem materiálu je informace o výzvě MŠMT k předkládání projektů zaměřených na podporu základního, středního a speciálního vzdělávání.

Dne 20. května vyhlásilo MŠMT výzvy k předkládání projektů v rámci Prioritní osy 1 Počáteční vzdělávání (zejména základní a střední vzdělávání a vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami) ve třech oblastech podpory:

Oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání
Oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Podporovaná témata jsou podrobněji specifikována v jednotlivých výzvách (materiál RK-19-2009-54, př. 2).
Podpora je směrována na neinvestiční projekty, část nákladů (15%) může být investičních. Způsobilé výdaje projektů jsou plně financovatelné z prostředků programu (85% Evropský sociální fond, 15% stát). Úspěšný žadatel obdrží na začátku projektu zálohu (25%), další prostředky dostává po předložení dokladů. Délka projektů může být až 36 měsíců, způsobilé výdaje jednoho projektu jsou v rozsahu 5 - 40 mil. Kč. Projekty musí mít nadregionální dosah (zasahující území nejméně dvou krajů). Pokud je nositelem projektu kraj nebo příspěvková organizace kraje, jejímž partnerem je kraj, mohou problematiku řešit systémově pouze na území příslušného kraje. Nositel projektu společně s partnery musí přímo realizovat alespoň 51% aktivit projektu (zbytek mohou zajistit dodavatelé). Nositel projektu musí zajistit udržitelnost aktivit a výstupů ještě 5 let po ukončení financování projektu. Projektové žádosti se zpracovávají v elektronické podobě v systému Benefit 7. Uzávěrka předkládání žádostí je 10. července 2009.
Pokud by kraj nebo příspěvková organizace zřízená v partnerství s krajem byl nositelem projektu, bylo by možné systémově řešit některá témata a využít k tomu prostředky programu.
Návrh řešení OŠMS společně s Vysočina Education posoudily vyhlašovaná témata, vytipovaly z nich 9 (materiál RK-19-2009-54, př. 1) a navrhují pokusit se připravit v omezeném čase 2 - 4 projektové žádosti, jejichž nositelem by byl kraj, Vysočina Education v partnerství s krajem, případně některá příspěvková organizace kraje v partnerství s krajem. Pokud rada kraje bude souhlasit s navrženými tématy, bude potřebné co nejdříve vytvořit projektové skupiny, provést průzkum poptávky a zpracovat projektové žádosti. Na financování přípravných prací, resp. na práci projektových skupin by byly využity prostředky, které má k tomuto účelu Vysočina Education, případně prostředky kapitoly Školství, mládeže a sportu.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje: Stanovisko bude předloženo přímo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* informaci o výzvách MŠMT k předkládání individuálních projektů ostatních dle materiálu RK-19-2009-54;
* přehled možných témat pro krajské individuální projekty ostatní dle materiálu RK-19-2009-54, př. 1;
ukládá
OŠMS koordinovat a ve spolupráci s Vysočina Education nebo jinou příspěvkovou organizací kraje zajistit zpracování projektových záměrů alespoň pro 2 krajské individuální projekty ostatní a jejich předložení radě kraje k posouzení.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 30. 6. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz