Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2009-27

RK-19-2009-27.doc  RK-19-2009-27pr1.doc  RK-19-2009-27pr2.doc  RK-19-2009-27pr3.doc  RK-19-2009-27pr4.doc  RK-19-2009-27pr5.doc  RK-19-2009-27pr6.doc  RK-19-2009-27pr7.doc  RK-19-2009-27pr8.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-19-2009-27
NázevProjektové záměry do výzvy Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, oblast podpory 2.2 a oblast podpory 2.1
Zpracoval Z. Kasalová, O. Čermáková, I. Schallnerová
Předkládá T. Čihák, K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o předložení 4 projektových záměrů do vyhlášené výzvy Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, oblast podpory 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu a 1 projektového záměru do oblasti podpory 2.1 Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch.

Na základě vyhlášené výzvy k předkládání projektů do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod (dále jen ROP ), oblast podpory 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu s příjmem žádostí od 1. 6. - 30. 9. 2009 (dále jen oblast podpory 2.2 ) si Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) společně s Vysočina Tourism, příspěvková organizace (dále jen Vysočina Tourism ) a Odborem kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen OKPP ) připravily návrhy 4 projektových záměrů, které by měly být předloženy do této výzvy. Dále Vysočina Tourism připravila návrh 1 projektu, který plánuje předložit do oblasti podpory 2.1 Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch s příjmem žádostí od 1. 6. - 30. 11. 2009 (dále jen oblast podpory 2.1 ).
Po analýze potřeb v oblasti podpory cestovního ruchu se ORR ve spolupráci s Vysočina Tourism a OKPP společně několikrát sešly a prodiskutovaly mezi sebou záměry svých projektů, které by mohly být předloženy do oblasti podpory 2.2 a 2.1. Cílem diskuse bylo zamezit duplicitě aktivit u navrhovaných projektů, propojit uvažované projekty mezi sebou tak, aby na sebe navazovaly, jejich výstupy se doplňovaly a byla tak zajištěna synergie jejich dopadů. Schéma provázanosti projektů je obsahem materiálu RK-19-2009-27, př. 1.

ORR připravuje předložit 1 projekt do oblasti podpory 2.2. Cílem projektu Mediální kampaň turistického regionu Vysočina je prostřednictvím marketingové kampaně (reklamní kampaně v tisku, rozhlase, na internetu a ve vybrané síti multikin) přilákat návštěvníky do našeho kraje a přimět je strávit v tomto regionu delší čas než 1 den. Bližší specifikace projektu je obsahem materiálu RK-19-2009-27, př. 2.

Vysočina Tourism uvažuje předložit 2 projekty. Do oblasti podpory 2.1 projekt Vybudování sítě hipotras , jehož cílem je zvýšit atraktivitu území pro návštěvníky kraje a posílit tak konkurenceschopnost nabídky zaměřené na aktivní trávení volného času. Dokumentace značení je zpracovávána v rámci právě realizovaného projektu ROP. Bližší specifikace projektu je obsahem materiálu RK-19-2009-27, př. 3. Dalším zamýšleným projektem do oblasti podpory 2.2 je projekt Marketing turistické nabídky . Jeho cílem je zkvalitnění turistického portálu Vítejte na Vysočině (www.region-vysocina.cz) doplněním o plánovač tras, rezervaci packagí, pořízení virtuálních prohlídek a součástí projektu je prezentace turistické nabídky na veletrzích. Projekt je podrobněji specifikován v materiálu RK-19-2009-27, př. 4.


OKPP připravuje předložení 2 projektů do oblasti podpory 2.2. Záměrem projektu Kulturní a přírodní dědictví Vysočiny je vytvořit ucelenou prezentaci kulturního a přírodního dědictví kraje Vysočina - potenciálních turistických cílů. Výstupem bude ucelená odborně garantovaná databáze kulturního a přírodního dědictví kraje Vysočina, soubor cca 40 druhů maloformátových brožur s přehlednou mapkou na kartografickém podkladu a řada tzv. trhacích map . Bližší specifikace projektu je obsahem materiálu RK-19-2009-27, př. 5. Záměrem projektu Muzea a galerie na Vysočině on-line je pomocí moderní technologie interaktivně představit široké veřejnosti bohatost sbírek muzeí, galerií a pamětních síní v kraji Vysočina. Prezentovat tyto sbírky na webu, umístit v zapojených institucích informační terminály s napojením na turistický portál Vítejte na Vysočině. Projekt bude navazovat na projekt Technologického centra kraje Vysočina připravovaný odborem informatiky KrÚ. Bližší specifikace projektu je obsahem materiálu RK-19-2009-27, př. 6.
Návrh řešení ORR a OKPP navrhují Radě kraje Vysočina (dále jen rada ) vzít na vědomí přípravu projektů kraje Vysočina blíže specifikovaných v materiálech RK-19-2009-27, př. 2, 5 a 6 a uložit ORR a OKPP zpracovat žádosti a předložit je radě k rozhodnutí.
ORR a OKPP dále navrhují radě doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout o vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na financování projektů kraje ve výši: projekt Mediální kampaň turistického regionu Vysočina částkou max. 10 000 tis. Kč, projekt Kulturní a přírodní dědictví Vysočiny částkou max. 6 900 tis. Kč, projekt Muzea a galerie na Vysočině on-line částkou max. 9 600 tis. Kč na zvláštní účty jednotlivých projektů. Finance budou uvolňovány v průběhu let 2009 - 2012 postupně dle aktuální potřeby každého projektu.
ORR dále navrhuje radě doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout o vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na předfinancování projektů realizovaných příspěvkovou organizací Vysočina Tourism ve výši 2 800 tis. Kč na projekt Vybudování sítě hipotras a 10 000 tis. Kč na projekt Marketing turistické nabídky . ORR navrhuje schválit pro finanční zajištění projektů převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši 12 800 tis. Kč do rozpočtu kraje na rok 2009, kapitoly Regionální rozvoj, § 2143 Cestovní ruch za účelem poskytnutí půjčky pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci.
ORR dále navrhuje Radě kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout uzavřít Smlouvu o půjčce dle materiálů RK-19-2009-27, př. 7 a 8 pro Vysočina Tourism, příspěvková organizace, z důvodu předfinancování a realizace projektů Vybudování sítě hipotras a Marketing turistické nabídky (povinná příloha žádosti o dotaci, která nahrazuje čestné prohlášení o záměru zajistit financování na krytí nákladů spojených s realizací projektu).
Rozhodování o uzavírání půjček je v souladu s § 36 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o krajích ), vyhrazeno zastupitelstvu kraje.
Současně se žádostí o předfinancování projektu je radě předložen návrh na vydání souhlasu s předložením projektů Vybudování sítě hipotras a Marketing turistické nabídky , který je povinnou přílohou žádosti o dotaci.
Vykonávat zakladatelské a zřizovatelské funkce ve vztahu k právnickým osobám, které byly zřízeny krajem, je v souladu s § 59 odst. 1 písm. i) zákona o krajích oprávněna rada kraje.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením.


Odbor životního prostředí: KrÚ Vysočina, OŽP považuje zamýšlený projekt Kulturní a přírodní bohatství Vysočiny za velmi dobrou reakci na poptávku v oblasti turistického ruchu. Pozitivní je spojení informací o kulturních památkách a přírodním bohatství. OŽP je připraven s OKPP na projektu spolupracovat.

Odbor informatiky: souhlasí s návrhem projektu Muzea a galerie na Vysočině on-line. Tento projektový záměr byl s OI konzultován. Digitalizace a zveřejnění sbírkových fondů považujeme za nanejvýš vhodnou a zajímavou aktivitu, která logicky navazuje na projekt krajského technologického centra v oblasti digitalizace a archivace.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* s obsahovým zaměřením projektů Vybudování sítě hipotras a Marketing turistické nabídky;
* s předložením projektů Vybudování sítě hipotras a Marketing turistické nabídky do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, oblast podpory 2.1 Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch a oblast podpory 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu, dle materiálů RK-19-2009-27, př. 3 a RK-19-2009-27, př. 4, Vysočina Tourism, příspěvkovou organizací;
bere na vědomí
informaci o přípravě projektů Mediální kampaň turistického regionu Vysočina , Kulturní a přírodní dědictví Vysočiny a Muzea a galerie na Vysočině on-line dle materiálů
RK-19-2009-27, př. 2, RK-19-2009-27, př. 5 a RK-19-2009-27, př. 6;
ukládá
* Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina zajistit zpracování žádosti o projekt Mediální kampaň turistického regionu Vysočina a předložit ji radě kraje k rozhodnutí;
* Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina zajistit zpracování žádostí o projekty Kulturní a přírodní dědictví Vysočiny a Muzea a galerie na Vysočině on-line a předložit je radě kraje k rozhodnutí;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit:
- převod finančních prostředků v celkové hodnotě max. 26 500 tis. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu a realizaci projektů: projekt Mediální kampaň turistického regionu Vysočina ve výši max. 10 000 tis. Kč, projekt Kulturní a přírodní dědictví Vysočiny ve výši max. 6 900 tis. Kč, projekt Muzea a galerie na Vysočině on-line ve výši max. 9 600 tis. Kč na zvláštní účty jednotlivých projektů. Finance budou uvolňovány v průběhu let 2009 - 2012 postupně dle aktuální potřeby každého projektu;
- převod finančních prostředků ve výši 12 800 tis. Kč z Fondu strategických rezerv do rozpočtu kraje na rok 2009, kapitoly Regionální rozvoj, § 2143 - Cestovní ruch za účelem poskytnutí půjčky v částce 12 800 tis. Kč s určením pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci, na financování projektů s názvem: projekt Vybudování sítě hipotras v částce 2 800 tis. Kč a projekt Marketing turistické nabídky v částce 10 000 tis. Kč;
* vzít na vědomí znění obsahu projektů Vybudování sítě hipotras a Marketing turistické nabídky předkládaných Vysočina Tourism, příspěvková organizace v Regionálním operačním programu NUTS 2 Jihovýchod, oblastí podpory 2.1 Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch a 2.2. Rozvoj služeb v cestovním ruchu, dle materiálů RK-19-2009-27, př. 3 a RK-19-2009-27, př. 4;
* rozhodnout:
- uzavřít Smlouvu o půjčce na předfinancování projektu Vybudování sítě hipotras dle materiálu RK-19-2009-27, př. 7;
- uzavřít Smlouvu o půjčce na předfinancování projektu Marketing turistické nabídky dle materiálu RK-19-2009-27, př. 8;
Odpovědnost ORR, OKPP, OE
Termín 16. 6. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz