Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2009-30upr1

RK-13-2009-30upr1.doc
Číslo materiálu30upr1
Číslo jednacíRK-13-2009-30upr1
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole Zdravotnictví
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuOdbor zdravotnictví průběžně pracuje na aktualizaci programové části Zdravotního plánu kraje Vysočina, která by měla být založena na trojrozměrnosti tzn., že reflektuje nynější schválený věcný rozměr, obsahující popis konkrétních cílů a návrhů aktivit k jejich dosažení s novým časovým (s definováním časového horizontu a návrhu na rozložení jednotlivých částí do předem vytýčeného časového období) a samozřejmě s finančním rozměrem, zahrnujícím návrh předpokládaných nákladů na realizaci navrhovaných aktivit a identifikování možných zdrojů jejich financování.
Vzhledem k tomu, že je nutné již nyní zahájit kroky k optimalizaci nákladů ve zdravotnictví, je nutné rozpracovat některé aktivity i bez toho, aby byla nová verze tohoto dokumentu schválena.
Součástí stávající verze 1.2 byly v rámci priority Lidské zdroje zdravotního systému definováno opatření 1.3 vytváření vhodných podmínek pro práci ve zdravotnictví s aktivitami:
- podpora užívání ICT technologií
- vytvářet vhodné mechanizmy, které minimalizují syndrom vyhoření
a dále v rámci priority č. 2: PROCESY (INFRASTRUKTURA, ORGANIZACE A ŘÍZENÍ) ZDRAVOTNÍHO SYSTÉMU definováno opatření 2.3: Podpora procesního řízení s následujícími aktivitami:
- zavádění moderních metod řízení celých zdravotnických zařízení i jejich jednotlivých oddělení;
- pokračování v informatizaci zdravotního systému.
Již nyní se jeví, že je nutná koordinace a metodické vedení zdravotnických zařízení v oblasti IT a že je nutné vypracovat celkovou koncepce IT zdravotnických zařízení.
Vzhledem ke složitosti a důležitosti problematiky stížností je velmi vhodné v určitých případech umožnit pacientům (stěžovatelům) mediační službu, která by spočívala v probrání jejich stížnosti na společném setkání ve složení pacient - psycholog - zdravotník.
OZ se domnívá, že tímto bude pacientům i zdravotníkům poskytnut další prostor pro vzájemnou komunikaci a pro podporu vztahu pacient - zdravotník v poloze partner-partner.
Návrh řešení Na tento proces není odbor zdravotnictví prozatím personálně připraven, proto navrhuje řešit situaci uzavřením dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti s odborníkem v oboru ICT technologií dle přílohy RK-13-2009-30, př.1 a psychologem dle přílohy RK-13-2009-30, př.2.

Protože v rozpočtu kapitoly Zdravotnictví pro rok 2009 nebylo s těmito činnostmi počítáno, radě kraje se navrhuje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zdravotnictví při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 310,8 tis. Kč za účelem pokrytí nákladů za vykonanou práci odborníka ICT a psychologa. Rozpis je uveden v příloze RK-13-2009-30, př. 3
StanoviskaEkonomický odbor Navrhuje zvážit nezbytnost výdajů na odborníka ICT a psychologa vzhledem ke klesající tendenci plnění daňových příjmů kraje. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 8. 4. 2009 je 18 567 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3599 - Ostatní činnosti ve zdravotnictví, o částku 310,8 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 310,8 tis. Kč za účelem pokrytí nákladů na odborníka ICT a psychologa.
Odpovědnost odbor zdravotnictví
Termín 30. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz