Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2009-48

RK-13-2009-48.doc  RK-13-2009-48pr1.doc  RK-13-2009-48pr2.pdf
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-13-2009-48
NázevPřipomínky k návrhu nového zákona o odpadech
Zpracoval P. Bendová
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuDne 27. února 2009 kraj Vysočina obdržel z Elektronické knihovny Úřadu vlády ČR Návrh zákona o odpadech a o změně některých zákonů (zákon o odpadech) . V rámci meziresortního připomínkového řízení se kraj Vysočina ve lhůtě stanovené Ministerstvem životního prostředí ČR (MŽP) k tomuto návrhu zákona vyjádřil a uplatnil zásadní připomínky (viz příloha č. 2).
Dne 11.3.2009 proběhlo společné jednání zástupců Svazu měst a obcí České republiky (SMOČR), Komise Rady Asociace krajů České republiky pro životní prostředí a zemědělství (AKČR), Hospodářské komory České republiky (HKČR) a krajů. Cílem jednání bylo s ohledem na návrh nového zákona o odpadech a s ohledem na plnění směrnic Evropské unie týkající se nakládání s odpady, připravit návrh společného postupu obcí, měst, krajů a rovněž zástupců podnikatelské sféry k otázkám budoucnosti odpadového hospodářství v České republice.
Dne 23.3.2009 se uskutečnilo 1. zasedání Komise Rady AKČR pro životní prostředí a zemědělství. Na tomto zasedání byla v návaznosti na jednání 11.3.2009 řešena problematika nového návrhu zákona o odpadech a budoucnosti odpadového hospodářství v České republice. K tomuto bylo přijato usnesení (viz příloha č. 1).
Návrh řešení Dne 11.3.2009 se zástupci SMOČR, Komise Rady AKČR, HKČR a krajů na společném jednání shodli, že kroky státu představené MŽP v oblasti odpadového hospodářství jsou pro samosprávu a podnikatelskou sféru nepřijatelné. Hlavním bodem jednání byl návrh nového zákona o odpadech. SMOČR a AKČR se dohodly na společném jednotném postupu v oblasti odpadového hospodářství, zejména na prosazování společných zájmů krajů a obcí v odpadech s tím, že závěry z jednání budou projednány na zasedání Komise Rady AKČR a budou přijata usnesení.
Na zasedání Komise Rady AKČR 23.3.2009 byly závěry z jednání 11.3.2009 projednány, včetně návrhu nového zákona o odpadech a byla přijata usnesení (usnesení a závěry viz příloha č. 1).
Kraj Vysočina v připomínkách k návrhu zákona o odpadech zcela respektoval stanovisko a usnesení Komise Rady AKČR (viz příloha č. 1) a vyjádřil zásadní nesouhlas s předloženým návrhem zákona o odpadech v podobě, v jakém byl rozeslán do meziresortního připomínkového řízení a žádal, aby byl stažen z legislativního procesu.
Kraj Vysočina považuje za nevhodné připravovat zcela nový zákon o odpadech do doby, než bude vypracována nová dlouhodobá koncepce nakládání s odpady, a proto požaduje zpracovat pouze euronovelu stávajícího zákona o odpadech v nezbytně nutném rozsahu, která bude plně reflektovat novou směrnici o odpadech - Směrnice Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 98/2008.
Kraj Vysočina rovněž požaduje, aby nový zákon o odpadech respektoval energetické využití směsného komunálního odpadu jako rovnocennou a další alternativu pro využívání odpadů a v souvislosti s tím požadujeme dořešit možnost financování integrovaných projektů se zapojením přímého energetického využití směsného komunálního odpadu z dotačních prostředků EU.
Přestože kraj Vysočina vyjádřil zásadní nesouhlas s obsahem předloženého návrhu zákona uplatnil zásadní připomínky k jednotlivým ustanovením (viz příloha č. 2).
Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi problematickou a zásadní problematiku, která se dotkne zejména samospráv obcí kraje Vysočina doporučujeme RK vzít informace o průběhu řešení situace v odpadovém hospodářství na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* Usnesení Komise Rady AKČR pro životní prostředí a zemědělství dle materiálu
RK-13-2009-48, př. 1;
* Připomínky k Návrhu zákona o odpadech a o změně některých zákonů dle materiálu
RK-13-2009-48, př. 2.
Odpovědnost OŽP
Termín 14. 4. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz