Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2009-20

RK-13-2009-20.doc  RK-13-2009-20pr1.pdf  RK-13-2009-20pr2.doc  RK-13-2009-20pr3.doc  RK-13-2009-20pr4.doc  RK-13-2009-20pr5.doc
Číslo materiálu20
Číslo jednacíRK-13-2009-20
NázevPřehled nejdůležitějších aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v prvním čtvrtletí roku 2009 a návrh hlavních aktivit pro druhé čtvrtletí roku 2009
Zpracoval M. Heřmanová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál shrnující nejvýznamnější aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu (dále také jen kancelář ) v prvním čtvrtletí roku 2009 a výhled aktivit pro druhé čtvrtletí roku 2009.

Aktivity kanceláře v prvním čtvrtletí roku 2009 byly ve velké míře ovlivněny obdobím předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Kancelář se tedy zaměřila především na činnost směřující k propagaci dobrého jména kraje Vysočina v Bruselu, i jeho zastoupení, a to zejména k prezentaci Vysočiny jako kraje kulturního, kraje s inovačním potenciálem, kraje přitažlivého v oblasti cestovního ruchu, i investičních příležitostí na Vysočině, a to především díky realizaci akcí, které byly stanoveny materiály RK-35-2008-53 a RK-35-2008-53, př.5.

1. Nejvýznamnější aktivity organizované Kanceláří kraje Vysočina v Bruselu v prvním čtvrtletí roku 2009

Níže jsou popsány hlavní akce organizované či koordinované přímo kanceláří, uvedeni zástupci z kraje Vysočina, kteří se dotčených akcí spolu s Kanceláří kraje Vysočina v Bruselu účastnili, a výstupy, závěry z realizované akce :

* Ozvěny Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava v Bruselu (21.-23.1.2009)

Akce byla zorganizována Kanceláří kraje Vysočina v Bruselu ve spolupráci s Městem Jihlava, Českým centrem v Bruselu a Jihlavským sdružením amatérského filmu, o.s. (dále jen JSAF ) jako oficiální doprovodná akce Českého předsednictví, pod záštitou poslance Evropského parlamentu Ivo Strejčka, díky které byly na realizaci akce získány finanční prostředky z frakce EPP-ED (Evropská strana lidová - Evropští demokraté) Evropského parlamentu ve výši cca 2000 EUR.

Program akce je uveden v materiálu RK-13-2009-20, př.1.

Zastoupení kraje Vysočina na akci:
Ing. T. Škaryd, radní kraje Vysočina, J. Vymazal, primátor města Jihlavy a zastupitel kraje Vysočina, J. Svatošová, tisková mluvčí krajského úřadu kraje Vysočina, L. Tůmová, odbor sekretariátu hejtmana.

Výstupy z akce:
Celková účast 400 diváků z evropských institucí, státních i regionálních zastoupení v Bruselu i bruselské veřejnosti a tisku, akce byla publikována na řadě webových stránek, pozvánky byly rozeslány několika tisícům osob, ke kterým se tak dostala informace o kraji Vysočina a jeho kultuře i bruselské kanceláři, byly navázány nové kontakty. Akce měla v Bruselu velmi pozitivní ohlasy. Ze strany spoluorganizátorů byl deklarován zájem na vytvoření tradice Ozvěn Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava v Bruselu.

* Mise podnikatelů a radních kraje Vysočina do Bruselu (17. - 20. 3. 2009)

Kancelář zajistila kompletní návrh a realizaci programu cesty podnikatelů z Vysočiny v doprovodu části Rady kraje Vysočina do Bruselu a souvisejícího logistického servisu ve spolupráci s Odborem regionálního rozvoje (dále jen ORR ), Odborem sekretariátu hejtmana Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen OSH ) a Krajskou hospodářskou komorou kraje Vysočina.

Program podnikatelské mise do Bruselu je uveden v materiálu RK-13-2009-20, př. 2.

Zastoupení kraje Vysočina:
Mise se zúčastnilo celkem 22 podnikatelů z kraje Vysočina, 6 členů Rady kraje Vysočina a 6 zástupců Krajského úřadu kraje Vysočina.

Výstupy z akce:
V rámci připraveného dvoudenního programu vystoupilo či se setkalo se členy delegace mimo jiné celkem 25 předem domluvených osobností aktivních zejména na poli podpory podnikání v Evropské unii i samotné Belgii. Jednalo se o zástupce Evropského parlamentu, Evropské komise, Stálého zastoupení České republiky při EU, Velvyslanectví České republiky v Belgickém království, Vlámského ministerstva hospodářství, obchodních komor i dalších podnikatelských subjektů a agentur či regionů. Účastníci mise tak měli jedinečnou možnost získat informace a navázat kontakty s téměř komplexní škálou zástupců institucí a subjektů zabývajících se podnikáním a jeho podporou.

* Workshop Cestovní ruch a lázeňství: vytváření silnějšího odvětví (25.3.2009)

Kancelář kraje Vysočina uspořádala v Bruselu ve spolupráci s agenturou CzechTourism, Karlovarským krajem a Výborem regionů workshop Cestovní ruch a lázeňství - vytváření silnějšího odvětví, který byl součástí Dnů krajů České republiky v Bruselu (koncepce Dnů krajů České republiky v Bruselu byla blíže popsána v materiálu RK-35-2008-53, př.4). Součástí workshopu byla jednak odborná konference zaměřená na téma významu cestovního ruchu pro regionální rozvoj a možné nástroje podpory podnikání v této oblasti. Konferenční část workshopu byla kompletně připravena Kanceláří kraje Vysočina v Bruselu. Po konferenci následoval malý veletrh cestovního ruchu, uspořádaný ve spolupráci s CzechTourism a českými kraji, kde měly podnikatelské subjekty z jednotlivých krajů České republiky příležitost prezentovat svoji turistickou nabídku a navázat kontakty s pozvanými touroperátory z Belgie a Lucemburska.

Program a podrobnější koncepce tohoto workshopu jsou uvedeny v materiálech RK-13-2009-20, př. 3 a RK-13-2009-20, př. 4.

Zastoupení kraje Vysočina:
Ing. Bc. M. Hyský, radní pro oblast regionálního rozvoje; I. Mahelová, R. Nejedlá, Vysočina Tourism.

Výstupy z akce:
Celková účast přibližně 300 osob, z toho 40 zástupců podnikatelských subjektů v oblasti cestovního ruchu z České republiky, 70 touroperátorů a zástupců tisku z Belgie a Lucemburska, na konferenci a workshopu vystoupilo postupně celkem 14 přednášejících, 3 z nich jako zástupci kraje Vysočina. Další účastníci byli zástupci evropských institucí, zastoupení členských států a regionů při EU, ale i státní správy České republiky.
Díky workshopu byl propagován kraj Vysočina, jeho bruselská kancelář i Vysočina Tourism a turistická nabídka Vysočiny, došlo k navázání nových kontaktů, rozšíření možností spolupráce.

2. Nejvýznamnější aktivity kraje Vysočina v Bruselu zajištěné ve spolupráci s dalšími subjekty v prvním čtvrtletí 2009

Kancelář kraje Vysočina v Bruselu spolupracovala v prvním čtvrtletí 2009 zejména na přípravě a realizaci konferencí uspořádaných zastoupeními českých krajů v Bruselu v rámci Dnů krajů České republiky, tzv. Czech Reg Days a souvisejících propagačních aktivitách - spolupráce na realizaci webových stránek www.czechreg.eu a na pravidelném newsletteru, který je každých 14 dní rozesílán kontaktům českých krajů v Bruselu.

Kancelář kraje Vysočina v Bruselu se podílela na organizaci následujících odborných konferencí a doprovodných akcí:

* Politika soudržnosti 2014+ (11. 2. 2009)
Konference byla zaměřena na budoucnost politiky soudržnosti po roce 2014 zejména s ohledem na publikovanou Zelenou knihu o územní soudržnosti. Cílem konference bylo zdůraznit roli regionů v navrhování, schvalování a provádění politiky soudržnosti.

Zastoupení kraje Vysočina:
M. Černý, ředitel Sekce Krajského úřadu kraje Vysočina pro rozvoj regionu; T. Čihák, I. Fryšová, ORR.

* Building the bridge: regionální dimenze TEN -T (24. 2. 2009)
Seminář byl zaměřen na oblast dopravní infrastruktury, soustavu TEN-T (transevropské dopravní sítě) a její napojování na regionální dopravní sítě v návaznosti na publikaci Zelené knihy k přezkumu politiky transevropských dopravních sítí.

* Cestovní ruch a lázeňství: vytváření silnějšího odvětví (25. 3. 2009)
Workshop byl přímo koordinován kanceláří a je popsán výše v bodě 1. části Popis problému tohoto materiálu.

* Perspektivy přeshraniční spolupráce v Evropě (31. 3. 2009)
Hlavním tématem konference byla podpora přeshraniční spolupráce jakožto důležitého faktoru pro rozvoj evropských příhraničních regionů, nutnost zohlednění jejího významu v budoucí podobě politiky soudržnosti a dále využití nástroje Evropského seskupení pro územní spolupráci.

* Znalostní regiony a lisabonská strategie (1. 4. 2009)
Konference představila význam podpory a využití inovačního potenciálu v krajích České republiky, financování sektoru výzkumu a rozvoje Evropskými společenstvími. Po konferenci měly subjekty významné na poli vědy a výzkumu z jednotlivých českých krajů možnost prezentace v rámci tzv. Innovation Café ve Výboru regionů.

Zastoupení kraje Vysočina:
J. Kodet, S. Lemperová, zaměstnanci ORR; J. Valach, Ústav teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky, Telč.

Výstupy z konferencí Dnů regionů České republiky v Bruselu:
O konference pořádáné českými kraji v rámci tzv. CzechReg Days byl mimořádný zájem, konferenční sál Výboru regionů s kapacitou 150 osob byl vždy plně obsazený, velká a kladně hodnocená vizibilita společně pořádaných akcí s jednotným konceptem i jednotnou prezentací jakožto příspěvkem českých krajů k agendě předsednictví, podařilo se zdůraznit roli krajů při utváření evropských politik i upoutat pozornost na české kraje a jejich aktivity v Bruselu.

* Umělecká soutěž Dvacítky - generace nové Evropy - Twenties - Generation New Europe - výstava vítězných děl (16. 3. - 15. 4 .2009 Evropská komise, 16. 4. - 21. 4. 2009 - Výbor regionů)

Kancelář dále zrealizovala ve spolupráci s Oblastní galerií Vysočiny krajské kolo soutěže Dvacítky: Generace nové Evropy - Twenties Generation New Europe, doprovodné akce Dnů krajů České republiky v Bruselu, blíže popsané v materiálu RK-38-2008-53, př. 4, intenzivně spolupracovala na zajištění vernisáže výstavy vítězných uměleckých děl z jednotlivých krajů v Evropské komisi i propagaci soutěžní výstavy, která vyvrcholí vyhlášením celkového vítěze dne 21. 4. 2009.

Zastoupení kraje Vysočina na vernisáži:
Delegace podnikatelů, radních a úředníků kraje Vysočina v rámci programu podnikatelské mise do Belgie.


3. Další významnější aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v období prvního čtvrtletí 2009

Kromě výše popsaných hlavních, především propagačních, aktivit a akcí v prvním čtvrtletí roku 2009 se kancelář v rámci svých časových možností věnovala i standardní práci spočívající především v monitoringu a poskytování informací, navazování kontaktů, podpoře spolupráce.

Za tímto účelem se zástupkyně kraje Vysočina v Bruselu zejména zúčastnila dne 15. 1. 2009 veletrhu cestovního ruchu Region Tour v Brně, dne 30. 1. 2009 oficiálního zahájení Českého předsednictví v Bruselu - Reprezentačního plesu České republiky v Bruselu, 18. 2. 2009 se setkala v Evropském parlamentu se zástupci předních českých médií a představila jim činnost regionálních zastoupení v Bruselu, zejména Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu a aktivity bruselských zastoupení českých krajů během českého předsednictví, dále dne 25. 2. 2009 vystoupila na Novinářské dílně v Jihlavě, kde prezentovala činnost kanceláře, její aktivity během českého předsednictví, napsala řadu tiskových zpráv apod.

Tématicky se na základě zadání krajského úřadu kraje Vysočina zástupkyně částečně věnovala politice soudržnosti a její budoucnosti - v této souvislosti zpracovala materiál o budoucnosti politiky soudržnosti se zaměřením na uspořádání regionů soudržnosti v České republice, připomínky k Zelené knize o územní soudržnosti, názorové proudy k otázce budoucnosti politiky soudržnosti vyplývající z konference Kohezní politika 2014+.

Z dalších aktivit kanceláře v daném období lze rovněž zmínit spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou kraje Vysočina a společností Geomin na zisku rozsáhlých informací a podkladů pro přípravu projektu do evropského programu Switch Asia, administrovaného Generálním ředitelstvím Evropské komise pro programy vnější spolupráce.

V uvedeném období rovněž pokračovala spolupráce Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu s Vysokou školou polytechnickou Jihlava v podobě realizace stáží jejich studentů v Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu, které jsou financovány evropským programem Erasmus.

Z odborů krajského úřadu kraje Vysočina spolupracovala kancelář v daném období kromě již zmíněných ORR a OSH převážně s odborem informatiky (dále jen OI ), a to především na vyhledávání zahraničních partnerů do projektů připravovaných OI, zastupování OI a Evropské agentury pro projekty a management (EPMA) na bruselských jednáních o připravovaných projektech, vyhledání informací dle požadavků OI, přípravě zapojení kraje Vysočina do Veletrhu informačních technologií v Olomouci v květnu 2009, který je blíže popsán v části návrh řešení materiálu RK-13-2009-20, apod.
Návrh řešení 1. Návrh vyhodnocení plnění základních úkolů kanceláře ve prvním čtvrtletí 2009

Vzhledem k výše popsaným akcím a aktivitám kanceláře se navrhuje vyhodnotit úkoly pro první čtvrtletí 2009 jako splněné, neboť z výše uvedeného vyplývá, že došlo k úspěšné realizaci všech zásadních akcí stanovených materiálem RK-35-2008-53 pro období Českého předsednictví v měsících leden-březen 2009.

2. Návrh prioritních aktivit kanceláře ve druhém čtvrtletí roku 2009

Pro druhé čtvrtletí roku 2009 se navrhuje realizace a zapojení kraje Vysočina či jeho bruselské kanceláře do již schválených akcí definovaných v materiálech RK-35-2008-53 a RK-35-2008-53, př. 5 pro období duben - červen 2009.

Jedná se o následující akce:

* Vyhlášení celkových výsledků umělecké soutěže Twenties a slavnostní zakončení Dnů krajů České republiky v Bruselu (21. 4. 2009)

Slavnostní zakončení Dnů krajů České republiky v Bruselu v podobě vyhlášení celkového vítězného krajského díla v soutěži Twenties a jeho slavnostního předání prezidentovi Výboru regionů. Akce byla zařazena do oficiálních oslav 15letého výročí existence Výboru regionů a bude mít tedy velmi reprezentativní úroveň.

* Den otevřených dveří v Evropských institucích (9. 5. 2009)

Prezentace kraje Vysočina při příležitosti dne otevřených dveří ve Výboru regionů, zajistí samostatně kancelář kraje, jde o tradiční každoroční akci ke dni Evropy určenou především belgické veřejnosti.

* Večer Gustava Mahlera - Mahlerovské reminiscence v Bruselu (20. 5. 2009)

Akce je připravována ve spolupráci s Městem Jihlava, Společností Gustava Mahlera - Mahler 2000, ArcoDiva Management, Českým centrem v Bruselu, pod záštitou ministra kultury ČR - podrobnější koncepce akce byla uvedena v materiálu RK 35-2008-53, př. 3.

* Česká Street Party v Bruselu (27. 6. 2009)

Oficiální akce pořádaná Úřadem vlády ČR k ukončení předsednictví ČR v Radě EU. Úřadem vlády byl deklarován zájem na zapojení a prezentaci jednotlivých krajů na obou akcích, konkrétní podmínky zatím nebyly oficiálně předloženy.

Dále se nově navrhuje zapojení kraje Vysočina či jeho bruselské kanceláře především do následujících akcí a aktivit v prvním čtvrtletí roku 2009:

* Veletrh informačních technologií a bezpečnosti dat v Olomouci (14. 5. 2009)

Jedná se o oficiální doprovodnou akci Českého předsednictví pořádanou zastoupením Olomuckého kraje v Bruselu ve spolupráci s Generálním ředitelstvím Evropské komise pro informační společnost a media a dalšími partnery zaměřenou zejména na téma bezpečnosti a ochrany dat. Zapojení kraje Vysočina a prezentace jeho aktivit v oblasti informačních technologií by mělo formu účasti či vystoupení politického zástupce kraje, vedoucího OI, a zástupkyně kraje Vysočina v Bruselu na veletrhu k daným tématům.

* Prezentace regionálních specialit při příležitosti umělecké vernisáže v Evropské komisi pod záštitou člena Evropské Komise V. Špidly (19. 5. 2009)

Kancelář zajistila možnost exkluzivní prezentace kraje Vysočina při vernisáži pořádané eurokomisařem Vladimírem Špidlou.

Podrobnější koncepce prezentace, její propojení s večerem Mahlerovské reminiscence v Bruselu a návrh na realizaci cesty části zastupitelů kraje Vysočina do Bruselu v této souvislosti jsou uvedeny v materiálu RK-13-2009-20, př. 5.
StanoviskaOSH
Odbor sekretariátu hejtmana nemá připomínek.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* realizaci aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v prvním čtvrtletí roku 2009 popsaných v části popis problému materiálu RK-13-2009-20;
* návrh aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu pro druhé čtvrtletí roku 2009 popsaných v bodě 2. části návrh řešení materiálu RK-13-2009-20.
Odpovědnost ORR, OSH
Termín 31. 7. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz