Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2009-34

RK-12-2009-34.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-12-2009-34
NázevZdravotní plán kraje Vysočina
Zpracoval R. Hošek, D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina dne 18. 12. 2007 přijalo usnesení č. 0518/07/2007/ZK, kterým schválilo Zdravotní plán kraje Vysočina. Zdravotní plán definuje strategické cíle a priority kraje v oblasti zdravotnictví, kterých chce kraj dosáhnout ve střednědobém horizontu.
Doporučuje realizaci několika projektů zaměřených na zlepšování kvality a výkonnosti zdravotní péče.
8. července 2008 Rada kraje Vysočina mimo jiné svým usnesením č. 0945/22/2008/RK uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví a náměstkovi hejtmana kraje pro oblast zdravotnictví aktualizovat Zdravotní plán kraje Vysočina do 31. března 2009.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví průběžně pracuje na aktualizaci programové části dokumentu, která by měla být založena na trojrozměrnosti tzn., že reflektuje nynější schválený věcný rozměr, obsahující popis konkrétních cílů a návrhů aktivit k jejich dosažení s novým časovým (s definováním časového horizontu a návrhu na rozložení jednotlivých částí do předem vytýčeného časového období) a samozřejmě s finančním rozměrem, zahrnujícím návrh předpokládaných nákladů na realizaci navrhovaných aktivit a identifikování možných zdrojů jejich financování.
V souvislosti se změnami organizační struktury Krajského úřadu kraje Vysočina účinnými od 1. března 2009 a v souvislosti s probíhajícím procesem vyhodnocování priorit v oblasti zdravotnictví stanovených Zdravotním plánem kraje Vysočina odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje schválit změnu termínu pro aktualizaci Zdravotního plánu kraje Vysočina na 31. prosince 2009.

Vzhledem k tomu, že je nutné již nyní zahájit kroky k optimalizaci nákladů ve zdravotnictví, je nutné rozpracovat některé aktivity i bez toho, aby byla nová verze schválena.
Součástí stávající verze 1.2 byly v rámci aktivity 7.2 opatření 3.2- Ekonomické ukazatele fungování zdravotnických zařízení definovány následující aktivity:
* podpora a vytváření podmínek k efektivní správě a využívaní majetku;
* vytvoření vhodného modelu sledování alokace nákladů a jeho implementace;
* zavedení společných nákupů a výběrových řízení pro všechny nemocnice.
Právě společné nákupy nemocnic jsou prostředkem, kterým by mělo dojít k optimalizaci nákupů s přímým vlivem na výši nákladů. Pro zabezpečení celého procesu zadávání společných veřejných zakázek ve zdravotnictví je nutné zabezpečit administrátora, který by s odborem zdravotnictví a nemocnicemi na celém procesu spolupracoval. Protože v rozpočtu kapitoly Zdravotnictví nebylo s touto činností počítáno, radě kraje se navrhuje uložit odboru zdravotnictví vypracovat podklady pro veřejnou zakázku malého rozsahu k vybrání subjektu, který bude organizovat zadávací řízení pro společné a jiné nákupy zdravotnických zařízení zřizovaných krajem Vysočina. Zároveň se ukládá odboru zdravotnictví zadat tuto zakázku s tím, že finanční stránka bude řešena po vyhodnocení soutěže návrhem rozpočtového opatření z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.

Dále odbor zdravotnictví v této souvislosti navrhuje radě kraje uložit ředitelům nemocnic zadávat veřejné zakázky na jakýkoliv materiál s plněním pouze na dobu do 31. 12. 2009 vyjma odůvodněných případů, kdy gesční radní rozhodne jinak.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ruší
usnesení č. 0945/22/2008/RK v části, kterou ukládá odboru sociálních věcí a zdravotnictví a náměstkovi hejtmana pro oblast zdravotnictví aktualizovat Zdravotní plán kraje Vysočina do 31. 3. 2009;
ukládá
* odboru zdravotnictví:
- aktualizovat Zdravotní plán kraje Vysočina do 31. 12. 2009;
- zadat veřejnou zakázku malého rozsahu k vybrání subjektu, který bude organizovat zadávací řízení pro společné a jiné nákupy zdravotnických zařízení zřizovaných krajem Vysočina;
* ředitelům nemocnic zřizovaných krajem Vysočina zadávat veřejné zakázky na jakýkoliv materiál s plněním pouze na dobu do 31. 12. 2009 vyjma odůvodněných případů, kdy gesční radní rozhodne jinak.
Odpovědnost OZ
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz