Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2009-06

RK-12-2009-06.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-12-2009-06
NázevŽádost o pokácení stromu a zajištění běžné údržby silniční vegetace - k. ú. Hrotovice
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa odbor majetkový se obrátilo město Hrotovice s upozorněním na špatný stav 3 ks lip srdčitých u silnice II/152 na ulici Brněnská v Hrotovicích. Pozemek par. č. 896/3 - ost. plocha, silnice, na kterém lípy rostou, je vlastnictvím kraje Vysočina a je ve správě Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Dle žádosti města Hrotovice rostou lípy na rušném místě, pod stromy byl v minulosti vybudován chodník a z druhé strany je umístěno parkoviště. Stromy jsou silně proschlé a při silnějším větru hrozí pád suchých větví, které ohrožují na zdraví procházející občany a mohou způsobit škodu na zaparkovaných automobilech. Prostřední lípa je natolik suchá, že město navrhuje její pokácení.
Pozemek, na kterém lípy rostou, je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001. Pozemek byl svěřen Zřizovací listinou Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny.
U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, katastrálního pracoviště Moravské Budějovice je pozemek veden na listu vlastnictví 698 pro uvedené k. ú. a obec.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje, aby kraj Vysočina jako vlastník pozemku, z něhož lípy rostou, požádal o povolení skácení 1 ks lípy rostoucí na pozemku par. č. 896/3 v k.ú. a obci Hrotovice. Dle žadatele by měla být pokácena prostřední lípa označená v katastrální mapě č. 2.
Správce výše uvedeného pozemku souhlasí s pokácením lípy č. 2 rostoucí na pozemku par. č. 896/3 v k.ú. a obci Hrotovice. U zbývajících lip byl měla být provedena běžná údržba. Vzhledem k tomu, že lípy rostou v průjezdním úseku silnice, údržbu vegetace by mělo zabezpečit město, jemuž dle zákona o obcích č. 128/2000 Sb. přísluší péče o veřejnou zeleň.
Usnesení předpokládá rozhodnout podat u Městského úřadu Hrotovicích, odbor životního prostředí žádost o povolení pokácení 1 ks lípy rostoucí z pozemku par. č. 896/3 v k.ú. a obci Hrotovice s tím že údržbu zbývajících 2 lip zabezpečí město Hrotovice.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Třebíč souhlasí s pokácením 1 ks lípy rostoucí z pozemku par. č. 896/3 v k. ú. a obci Hrotovice.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
podat u Městského úřadu Hrotovice, odbor životního prostředí, žádost o povolení pokácení 1 ks stromu rostoucího mimo les na pozemku par. č. 896/3 v k. ú. a obci Hrotovice.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín duben 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz